Începând din 3 mai, specialiști ai Asociației OncoHelp Timişoara vor demara un proiect unic într-un centru oncologic din vestul țării în care vor fi abordate teme ce îi pot ajuta pe pacienții cu afecțiuni oncologice, dar și pe cei cu boli cronice fără legătură cu oncologia să înțeleagă mai bine afecțiunile de care suferă, să învețe să reacționeze în fața bolii, să afle de ce este important suportul psihologic, dar și cum pot să fie ajutați de către rude și prieteni.
Prin proiectul intitulat Ora de autoîngrijire, OncoHelp Timişoara încearcă să aducă în atenţia publică informații din partea specialiștilor, pe teme medicale, psihologice sau sociale, referitoare la ce înseamnă o boală cronică oncologică sau non-oncologică și la modul în care pacienții pot avea grijă de ei pe parcursul acesteia. În proiect sunt implicaţi opt medici oncologi şi un psiholog care vor avea nouă întâlniri cu pacienți cronici și aparţinătorii acestora, pe nouă teme medicale, psihologice și sociale.
„Autoîngrijirea presupune ca pacientul să își poată găsi puterea și priceperea pentru a prelua controlul asupra propriei stări de sănătate, iar acest lucru îl poate realiza învățând informații și abilități care să îl ajute să facă față schimbărilor sau problemelor pe care le poate experimenta în timpul și după tratamentul bolii în cauza. A avea grijă de noi, atât din punct de vedere fizic, cât și psihic, social și spiritual, înseamnă a ne dărui șansa ca fiecare zi să poată fi mai bună”, declară Alexandra Mihoc, psiholog la Centrul OncoHelp.
Autoîngrijirea, mai spune ea, poate duce, pe termen mediu și lung, la îmbunătățirea comportamentului legat de sănătate și chiar a prognosticului afecțiunii de care suferă pacientul. Aceasta presupune însă o schimbare de mentalitate pentru a crește încrederea în propria persoană.
„«Ora de autoîngrijire» s-a născut din dorința de a sprijini pacienții și aparținători lor într- o manieră mai puțin formală, mai deschisă și apropiată. Autoîngrijirea înseamnă să știi să te prețuiești, să te iubești, să visezi, să zbori, să crezi în frumos, să nădăjduiești…. și orice te face mai bun.Aceste întâlniri sunt un mod de a învăța împreună că relația cea mai importantă este cea cu tine însuți/ însăți astfel încât să putem aprecia fiecare clipă de viață”, spune şi dr. Dana Nagy, șefa Compartimentului Îngrijiri Paliative de la Centrul OncoHelp.
Programarea pentru înscrierea în acest proiect și obținerea mai multor informații se pot face la telefon 0723443883 sau folosind adresa de e-mail: iuliana.lutsch@oncohelp.ro
Ultimele comentarii