Odiseea acordării de spaţii de către autorităţile publice partidelor politice pare să repete la nesfârşit, cu o serie de variaţiuni, probleme care au mai fost deja semnalate la nivel local. De această dată, un sediu fără acces la utilităţi, care oferă condiţii “sub nivelul de confort urban al anului 1955” a fost oferit de Primăria Timişoara Partidului Noua Republică.
O ofertă de sediu fără acces la utilităţi şi fără minimul de dotări
După ce Partidul Forţa Civică Timiş s-a războit vreme de mai bine de un an cu autorităţile locale pentru a obţine un sediu, confruntându-se în mod repetat cu o serie de obiecţii care invocau vicii procedurale, printre care şi solicitarea adresată reprezentanţilor partidului de a furniza dovada că structura pe care o reprezintă este înscrisă la Autoritatea Electorală ca partid politic, acum a venit rândul Partidului Noua Republică să se confrunte cu probleme legate de repartizarea unui sediu.
Dacă în cazul F.C. Timiş autorităţile locale au invocat vicii de procedură, situaţia cu care se confruntă P.N.R. Timiş este diferită, potrivit preşedintelui organizaţiei judeţene, Ovidiu Tărţan: „Partidul Noua Republică a cerut să îi fie repartizat un spaţiu în care să îşi poată desfăşura activitatea, asta pentru că actualul sediu este închiriat, chiria fiind plătită din truda şi osteneala membrilor Noii Republici”. Ovidiu Tărţan mai spune că reprezentanţilor partidului le-a fost oferit un posibil sediu situat pe strada Vasile Alecsandri nr. 1, „care este complet neutilizabil, fără minimul necesar de dotări şi fără acces la utilităţi”. Vicepreşedintele P.N.R., Corneliu Berari, descrie acest sediu mai plastic: „Cocina porcilor este mult mai salubră decât spaţiul pe care Primăria Timişoara ni-l pune la dispoziţie pentru sediul Filialei Timiş a Partidului Noua Republică”. Dar, mai spune Corneliu „de la bun început ne-am aşteptat la un astfel de tratament din partea celor care, după ce-au sluţit faţa Micii Viene cu monstruozităţi de tip Noua Strehaie, actualmente se imaginează la putere pe veci, sau măcar până nu va mai rămânea nimic de vândut şi niciun buget de prăduit în această ţară”.
În prealabil, P.N.R. Timiş i-a fost oferită spre analiză de către autorităţi o listă cu zece posibile spaţii, dintre care ar fi urmat să aleagă un spaţiu potrivit nevoilor de funcţionare ale partidului. Spaţiul situat pe Vasile Alecsandri nu figura, însă, pe lista opţiunilor iniţiale oferite de Primăria Timişoara, el fiind scos ulterior din jobenul autorităţilor.
Oferta pentru P.S.D.: spaţii renovate din bani publici, oferite spre cumpărare la preţuri derizorii
Preşedintele P.N.R. Timiş apreciază că „toate acestea nu pot decât să ne facă să constatăm modul în care înţelege să funcţioneze o instituţie care se consideră serioasă şi ne determină să ne adresăm nişte întrebări legate de buna-credinţă a autorităţilor în cazul acestui demers”. Acesta mai spune că nu îşi dă seama exact ce au făcut aceste autorităţi pentru oraş, întrucât ceea ce se poate constata vorbeşte până în acest moment despre o gestionare proastă şi foarte proastă a resurselor bugetului local şi judeţean. „Probabil s-au gândit că Noua Republică, fiind un partid tânăr, poate să absoarbă astfel de experienţe”, afirmă preşedintele P.N.R. Timiş, care a adăugat că, „dacă în cazul altor partide, aflate acum la putere, P.S.D. Timiş, de exemplu, a fost posibilă obţinerea unui sediu, renovarea lui, probabil din bani publici, şi apoi oferirea spre cumpărare la un preţ de aproape zece ori mai mic decât cel real, noi avem doar pretenţia la ceea ce ne revine ca drept din punct de vedere legal şi în condiţiile unui grad minim de civilizaţie şi de confort urban, situate măcar la nivelul anului 1955”.
Liderul P.N.R. Timiş anunţă că va solicita autorităţilor locale, în perioada imediat următoare, şi alte variante posibile pentru sediul partidului.
Ultimele comentarii