Mihail Neamţu, liderul Noii Republici, la Timişoara: „O dreaptă a compromisurilor nu este convenabilă, astfel încât să o validăm cu un cec în alb”

George Mioc, Mihail Neamtu si Corneliu BerariDestinul României trebuie recuperat din mâinile unei „elite extractive”, al cărei unic scop este acela de a obține o rentă pe viață, din banii românilor. Acesta a fost doar unul dintre mesajele pe care liderul Partidului Noua Republică, Mihail Neamțu, candidat la alegerile europarlamentare, l-a transmis, sâmbătă, timișorenilor. În plus, a precizat acesta, proiectul unei drepte solidare nu trebuie să fie echivalent cu o dreaptă a compromisurilor.

 

Mihail Neamţu: „În loc de pui congelați, am livrat oameni dezghețați”

Mihail Neamtu (2)Mihail Neamțu a declarat, sâmbătă, la Timișoara, că printre obiectivele principale pe care PNR și le asumă se numără susținerea activității DNA și a ANI, instituții ale statului implicate în combaterea corupției și în sistarea „prădăciunilor” la care s-au dedat, de-a lungul timpului, reprezentanții partidelor care s-au perindat la conducerea țării până în acest moment.

Cu referire la proiectul european, Mihail Neamțu a precizat că reprezentanții PNR, parte a familiei Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (AECR), apreciază că, mergând pe linia actuală, Europa riscă să devină „un suprastat federal irelevant” și ineficient în ce privește mecanismele sale de acțiune. În context, Mihail Neamțu a oferit drept exemplu situația recentă din Ucraina, țară supusă agresiunii Federației Ruse: „Trebuie stopată aventura lui Putin”, a declarat Mihail Neamțu, referindu-se la situația de la granița de est a României și apreciind că nici reacția oficialilor UE, în general, nici cea a Înaltului reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate Catherine Ashton, în particular, nu au izbutit să tempereze apetitul anexionist al Federației Ruse.

Mihail Neamțu a reiterat și faptul că PNR este un partid eurorealist, care susține orientarea pro-atlantică a României. Și, a mai declarat acesta, PNR este singurul partid din România care are curajul să susțină, din rațiuni care țin de necesitatea reducerii unor costuri, desființarea fizică a clădirii Parlamentului European de la Strassbourg, pe care o consideră a fi doar „un capriciu costisitor al PE”.

„Am promis integritate, am livrat integritate”

Liderul PNR a formulat un punct de vedere și în ceea ce privește necesitatea solidarizării dreptei în perspectiva alegerilor prezidențiale din toamna acestui an, precizând că PNR a susținut întotdeauna că e nevoie de o candidatură unică din partea dreptei la alegerile prezidențiale și nu neapărat de o dreaptă unită. „O dreaptă a compromisurilor nu este convenabilă, astfel încât să o validăm cu un cec în alb”, a punctat Mihail Neamțu, care a adăugat că, în eventualitatea în care la alegerile prezidențiale din toamna acestui an vor ajunge, totuși, doi candidați ai dreptei, atunci PNR îl va susține „pe acela care va avea curajul să spună adevărul despre sistemul ticăloșit” și care să asume, ca proiect, continuarea reformării statului și plasarea în centrul preocupărilor sale a problemelor și intereselor cetățeanului.

Salubrizarea mediului politic românesc reprezintă, deopotrivă, un deziderat asumat de PNR, a precizat liderul partidului, Mihail Neamțu.

„Am promis integritate, am livrat integritate”, a declarat acesta, referindu-se la faptul că pe lista de candidați a PNR nu se regăsesc nici foști, nici penali, nici baroni, nici traseiști politici. „În loc de pui congelați, am livrat oameni dezghețați”, a declarat, plastic, Mihail Neamțu, referindu-se, în termeni critici, la situația deputatului de Dâmbovița Florin Popescu, fost președinte de Consiliu Județean în perioada guvernării PDL, fost membru PDL și fost membru PMP. Asupra căruia planează acum bănuiala că ar fi oferit mită electorală dâmbovițenilor zeci de mii de tone de pui congelați, la fostele alegeri parlamentare. Și în jurul căruia, a avertizat Mihail Neamțu, parlamentarii fac scut uman, împiedicând astfel Justiția să își facă datoria. Culpabile pentru această situație de obstrucționare a justiției, în viziunea lui Mihail Neamțu, sunt toate partidele, atât PDL și PSD, cât și PMP, partid recent creat, despre care Mihail Neamțu a apreciat că este alcătuit din „oameni care vor să se agațe de moștenirea lui Traian Băsescu”.

În ce privește oferta de candidați cu care PNR se înfățișează în fața electoratului din România, Mihail Neamțu a precizat că partidul pe care îl reprezintă le propune românilor un alt tip de politician, cu un trecut curat și cu dorința de a se pune în slujba intereselor cetățenilor, și nu în slujba intereselor proprii. Astfel, a menționat liderul PNR, în poziția a doua pe lista partidului la alegerile europarlamentare, figurează un candidat originar din Banat, George Mioc, prim-vicepreședinte al partidului, despre care a declarat că este „un om care are experiența lumii libere”, dar și „o persoană cu o biografie specială”și un exemplu de român care a răzbătut în afara granițelor țării, construindu-și o afacere de succes, de la zero, în SUA.

George Mioc: „Democrația reală începe de la respectarea nevoilor cetățenilor”

george miocEurocandidatul PNR George Mioc a precizat că premisele de la care pleacă în cursa electorală se întemeiază pe fundamentele morale ale tradiției românești. „Mă interesează ceea ce las în urma mea”, a declarat George Mioc, adăugând că, dacă își propunea să facă avere din politică, se înscria în PSD.

Despre România, George Mioc crede că a fost o țară situată mereu la intersecția unor imperii și că această situație particulară i-a generat României o serie de majore deservicii istorice, care au produs consecințe inclusiv în conștiința oamenilor. „Dacă vom găsi puterea de a depăși aceste prejudecăți, atunci neputința sădită în noi va dispărea”, a opinat, însă, George Mioc, care a precizat și că „democrația reală începe de la respectarea nevoilor cetățenilor”. Pentru că, a mai precizat George Mioc, e necesară o schimbare de abordare în ceea ce privește înțelegerea nevoii de implicare a cetățenilor:

Nu sondajele, ci nevoile cetățenilor trebuie să primeze”, a declarat George Mioc, opinând că o parte din ceea ce reprezentanții PNR numesc astenia de țară, reflectată prin apetitul scăzut al românilor către implicare cetățenească, derivă din faptul că românilor le-a fost indusă treptat percepția că decizia lor va fi nesocotită.

Corneliu Berari: „România, un experiment etatist, confiscat de o pseudo-elită”

Corneliu Berari portretEurocandidatul PNR Corneliu Berari, vicepreședinte PNR, a precizat că valorile către care aspiră PNR sunt reprezentate de cinste, corectitudine și onoare. Acesta a apreciat și că România a fost „un experiment etatist, confiscat de o pseudo-elită, care a crezut despre sine că știe care este sensul istoriei”. Această confiscare a destinului țării a însemnat însă și amputarea unei părți din conștiința civică a cetățenilor, care au devenit aproape inerți, în fața unui model de organizare socială construit în jurul unui centru unic de comandă, condus de partidul unic, „care le-a procurat românilor iluzia că statul are grijă de toate, iar cetățenilor li se va da”.

Corneliu Berari mai spune că acest troc istoric a dispărut, iar comunismul a dat faliment, apreciind însă că și cei care au preluat puterea în România, după prăbușirea comunismului, „au continuat să îl trateze pe cetățean tot ca pe un handicapat, blindându-se, pentru a-și prezerva puterea, în spatele unui edificiu pseudo-democratic și al unui sistem ilegitim”, care a evitat cât mai mult posibil testul validării democratice, prin vot. Acesta a fost și motivul pentru care, a explicat Corneliu Berari, viața politică românească a fost puternic marcată de fenomenul traseismului politic, iar politicieni care aparțineau, în fapt, aceleiași structuri transpartinice, s-au mutat doar, pe rând, „în diferitele camere ale aceluiași apartament”.

Print Friendly, PDF & Email