Picturi ale unor artişti sârbi, expuse la Muzeul de Artă din Timișoara

Foto: Muzeul de Artă Timişoara

Muzeul Național de Artă din Timișoara organizează azi, de la ora 18, vernisajul expoziției de pictură Fenomene europene din Colecția Galeriei Matica srpska, din Novi Sad. O întâlnire cu pilonii de bază ai identității europene, așa cum au fost ei imaginați în pictura artiștilor sârbi, spun organizatorii.

 

Evenimentul, spun reprezentanţii Muzeului de Artă Timişoara, reprezintă primul rod al colaborării dintre cele două muzee și anticipează șirul de manifestări din agenda capitalelor culturale europene, Novi Sad in 2022, respectiv Timișoara în 2023.

Lucrările sunt operele mai multor artiști sârbi din diferite generații, începând cu mijlocul secolului al XVIII-lea și ajungând în contemporaneitate. Tematica, tehnicile utilizate, stilurile artistice și mesajele pe care le transmit cuprind o paletă foarte largă, oferind o nesperată sinteză a întregii perioade.

Cei patru curatori de la Novi Sad – Danilo Vuksanovic, Miroslava Zarkov, Luka Kulic şi Stanislava Jovanovic Mindic – au selectat cele mai reprezentative lucrări din patrimoniul Galeriei Matica srpska, pornind, fiecare, de la câte un concept din motto-ul ales pentru expoziție: libertate, moștenire, progres și diversitate.

Întregul eveniment este centrat pe formularea acelor elemente care constituie, în viziunea curatorilor, expresia pregnantă a culturii europene. Libertatea e văzută în relație cu lupta pentru independență, moștenirea recapitulează mituri și simboluri biblice sau din panteonul antic grecesc, progresul este văzut drept consecința directă a iluminismului și opțiunii pentru raționalitate în timp ce diversitatea reprezintă încununarea tuturor acestor procese, oferindu-ne lecția la care aspiră întregul fenomen al capitalelor culturale europene”, transmit reprezentanţii Muzeului de Artă din Timişoara.

Vernisajul face parte din seria de evenimente dedicate Zilei Județului Timiș, organizate de Consiliul Judeţean Timiş. La eveniment şi-au anunţat participarea personalități de marcă ale vieții politice și culturale românești și sârbești: Maia Gojcovici, ministru al Culturii şi Informației de la Belgrad, Tijana Palkovljevic Bugarski, director al Galeriei Matica srpska, respectiv Iulia Popovici, secretar de stat în Ministerul Culturii din România, şi Alin Nica, președinte al Consiliului Județean Timiș.

Expoziția va rămâne pe simeze până în 15 septembrie, putând fi admirată de marți până duminică între orele 10-18.

Print Friendly, PDF & Email