Semnele Universului lui Zoltan Molnar, expuse la Muzeul de Artă Timișoara

Muzeul Național de Artă Timișoara anunță deschiderea expoziției retrospective Zoltan Molnar, Forme și culori – semnele Universului, rod al colaborării cu Asociația Femeilor Maghiare din Timișoara.

 

În sălile de la parterul Muzeului de Artă vor fi expuse deopotrivă lucrări de pictură, grafică și afișe ale spectacolelor cărora, în timp, Molnar Zoltan le-a conturat scenografia și promovarea.

Pictor și grafician, Molnar Zoltan a absolvit Institutul de Arte Plastice „Ioan Andreescu” din Cluj-Napoca unde i-a avut ca profesori pe Abody Nagy Bela și Szervaciusz Jeno. A fost profesor la Facultatea de Arte din Timișoara (1963-1972) și grafician al Teatrului Maghiar de Stat Timișoara. A creat și artă monumentală, pe care o putem admira azi în Carei, Satu Mare sau Sinaia. Dar numeroase lucrări se află în expoziții de prestigiu din New York, Tel Aviv, din Japonia sau Germania.

În 1968 a participat alături de Grupul 1+1+1 la expoziția de la Sala „Kalinderu”, din București. Atunci, pe simeze „formele și culorile” purtau dialogul dintre Ștefan Bertalan, Constantin Flondor, Doru Tulcan, Elisei Rusu, Roman Cotoșman și Viorel Toma. Ulterior, grupul s-a redenumit Sigma. Încercând să sintetizeze precizia desenului și „muzicalitatea culorii” lui Zoltan Molnar, criticul Coriolan Babeți l-a comparat cu Viktor Vasarely, în raport cu care, „Molnar este ceea ce este o catedrală gotică în comparație cu una romantică”.

Vernisajul va avea loc marți, 8 iunie, de la ora 18. Expoziţie va sta deschisă până în 25 iunie, de marți până duminică, orele 10-18.

Expoziția face parte din programul pregătit pentru Noaptea Muzeelor (12 iunie) fiind inclus și în agenda Zilelor Maghiare Bănățene.

Print Friendly, PDF & Email