Portrete şi piese de mobilier ale unor familii cu tradiție ale Timişoarei, expuse la Muzeul Banatului

În premieră pentru Timișoara, Muzeul Național al Banatului anunţă că va expune o serie de portrete nobiliare, piese de mobilier, textile și accesorii vestimentare aparținând mai multor familii cu tradiție ale orașului.

 

Expoziția Tezaurul Muzeului Național al Banatului. Timișoara: ipostaze ale devenirii unei metropole europene. Cultură și societate” va fi vernisată miercuri, 18 decembrie, ora 12, în mansarda B1 a Bastionului Theresia.

Evenimentul, organizat de Muzeul Național al Banatului, este o incursiune captivantă în istoria culturală și socială a Timișoarei moderne, ilustrată prin intermediul valoroaselor exponate deținute de instituția timișoreană, din colecțiile Secției de Istorie și ale Compartimentului de Arte Vizuale. Pe lângă obiectele expuse în premieră, expoziția mai conține și piese care n-au mai fost expuse de mai bine de zece ani, din momentul închiderii expozițiilor permanente ale muzeului din Castelul Huniade, anunţă reprezentanţii muzeului.

Sutele de obiecte incluse în expoziţie aparțin perioadei dintre sfârșitul secolului al XVIII-lea și primele decenii ale secolului XX. Expoziția ilustrează aspecte legate de dezvoltarea societății și culturii timișorene, de la momentul istoric al emiterii Diplomei de oraș liber regesc, în anul 1781, și până la intensa activitate culturală și socială de pe malurile Begăi din anii interbelici. Printre obiectele de tezaur național care vor putea fi admirate în cadrul expoziției se numără velocipedul tipul penny-farthing patentat în 1883, procesul-verbal al Adunării de constituire a Societății de Istorie și Arheologie (25 iulie 1872), albumul dedicat primarului Telbisz Károly care cuprinde fotografiile funcționarilor Primăriei Timișoara (1885), dar și medalii și diplome.

Expoziţia Tezaurul Muzeului Național al Banatului. Timișoara: ipostaze ale devenirii unei metropole europene. Cultură și societate poate să fie văzută între 19 decembrie 2019 și 29 februarie 2020. Elevii, studenții și pensionarii beneficiază de acces gratuit, iar pentru adulți biletul de intrare este 5 lei. Programul de vizitare este de marți până duminică, între orele 10 și 18.

 

Print Friendly, PDF & Email