Şi Filiala Timişoara a Uniunii Scriitorilor din România, și redacția revistei Orizont s-au trezit peste noapte evacuate din sediul pe care îl ocupă de zeci de ani, la etajul întâi al imobilului de pe strada Augustin Pacha nr. 1, după un proces în care Primăria Timişoara susţine că a fost obligată de instanță să ofere în compensare acel spaţiu unor cetăţeni germani care au solicitat restituirea unui imobil de pe bulevardul Revoluţiei, care nu putea fi retrocedat în natură.
Sediul Uniunii Scriitorilor, oferit în compensare pentru un imobil naţionalizat
Filiala Timișoara a Uniunii Scriitorilor din România și redacția revistei Orizont au primit, la începutul săptămânii trecute, din Partea Pimăriei Timişoara o somație de evacuare „cu celeritate” a spațiului din strada Episcop Augustin Pacha nr.1, etaj 1 (cu acces din Piața Sf.Gheorghe nr. 3), în care acestea și-au desfășurat, fără întrerupere, activitatea, încă de la înființare, în 1949. Actul, trimis prin mail, era semnat de Cristina Micu, consilier la Direcția Clădiri Terenuri şi Dotări Diverse a Municipalităţii.
Somația, li s-a comunicat, a fost emisă în temeiul unei decizii civile definitive și irevocabile, pronunţată în 24 iulie 2020 de Curtea de Apel Craiova – Secţia I Civilă, prin care s-a soluţionat un dosar din anul 2010, în care reclamanţii Kohl Horst Nikolaus, Fisch Kohl Gerlinde, Jager Gertrude Hedwig şi Stiebler Herta Barbara au solicitat restituirea unui imobil situat în Timișoara, pe b-dul Revoluției 1989 nr. 5.
Primăria transmite că, fiind în imposibilitatea de a retroceda în natură cele 17 apartamente solicitate din respectivul imobil (compus din subsol, parter şi trei etaje), în valoare de 6.047.058 de lei (echivalentul a 1.267.833,80 de euro), a fost obligată de către instanță să ofere „în compensare” spații similare. Instanţa din Craiova a dispus atribuirea prin compensare a următoarelor spaţii amplasate pe: str. Augustin Pacha nr. 1, etaj 1, SAD 1 (155,43 mp), str. Eugeniu de Savoya nr. 7 etaj, subsol şi mezanin (353,23 mp), Calea Martirilor 1989 nr. 2A (81,83 mp), parter, Piața Victoriei nr. 1 et- parter, SAD 3 (53,22 mp), și b-dul Revoluției nr. 3, parter (201 mp), spaţii în valoare totală de 974.531 de euro. Prin minuta din 24 iulie 2020, Curtea de Apel Craiova a dispus ca pentru diferenţa de 293.302,8 euro dintre imobilele preluate abuziv şi imobilele acordate în compensare, Primăria Timişoara să emită o nouă dispoziţie „prin care să propună acordarea către reclamanţi de măsuri compensatorii”.
Mihaela Dumitru, şefa Biroului Contencios din cadrul Primăriei Timişoara, transmite că reclamanţii au depus la dosar lista cu aceste imobile pe care le-au solicitat a le fi atribuite în compensare.
Dosarul a ajuns la Curtea de Apel Craiova după ce două instanţe locale, Tribunalul Timiş şi Curtea de Apel Timişoara, au dat, în 2016 şi 2017, decizii de care reclamanţii nu au fost mulţumiţi, aceştia solicitând, în 2018, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, strămutarea cauzei „pe motiv de bănuială legitimă privind imparțialitatea judecătorilor”. Cerere care le-a fost aprobată în noiembrie acelaşi an.
„Decizia de a ignora statutul aparte al încăperilor din strada Pacha nr. 1, un grav atentat la tradițiile și cultura bănățene”
Reprezentanţii Uniunii Scriitorilor Timiş şi ai Revistei Orizont au transmis azi, în cadrul unei conferinţe de presă, că, după Revoluția din 1989, spațiul în discuție a fost, din 1990, închiriat și apoi, din 2018, pus, în continuare, la dispoziția Filialei și a revistei Orizont, prin Hotărârea Consiliului Local 683/12 decembrie 2018 privind atribuirea în folosinţă gratuită prin încheierea unui contract de comodat.
„În aceste condiții, având în vedere sentința definitivă și irevocabilă a instanței, suntem obligați să părăsim spațiile în care s-a născut, s-a petrecut și s-a concentrat, de 71 de ani încoace, partea esențială a istoriei literare și culturale a Timișoarei și a Banatului, profunda ei substanță multiculturală. Dincolo de valoarea patrimonială a clădirii, aceasta este incinta – devenită, în timp, unul dintre reperele majore ale vieții spirituale timișorene –, în care s-au desfășurat și se desfășoară cu regularitate (uneori, chiar zilnic) manifestări culturale și artistice, lansări de carte, recitaluri, expoziții, proiecții foto-video, simpozioane și evocări, festivaluri cu participare națională și internațională, la care participă importante personalități din țară și din străinătate, precum și un numeros public, alcătuit nu numai din membrii uniunilor de creație”, spune Mircea Mihăieş (foto), redactor-șef al revistei Orizont şi membru al Filialei Timiş a Uniunii Scriitorilor din România.
În acest sediu, reaminteşte el, a fost nu de mult amenajată și pusă la dispoziția iubitorilor de cultură timișoreni o complexă Bibliotecă/Mediatecă a literaturii bănățene și central-est europene, cuprinzând peste 5.000 de volume, peste 150 de filme de scurt metraj numeroase fotografii și alte materiale vizuale.
În Filiala timișoreană a Uniunii Scriitorilor din România au activat, de-a lungul anilor, peste patru sute de scriitori români, maghiari, germani, evrei, sârbi și slovaci. Şi tot în acest spațiu, a fost concepută și Proclamația de la Timișoara, document esențial al Revoluției Anticomuniste din 1989.
„Chiar dacă e argumentată și motivată juridic, această decizie a autorităților locale de a ignora, cu bună știință sau accidental, statutul aparte al încăperilor și birourilor din strada Augustin Pacha nr. 1/ Piața Sf. Gheorghe nr. 3, prin punerea/acceptarea lor pe lista «spațiilor disponibile», susceptibile de a compensa revendicările firești ale celor nedreptățiți de regimul comunist, reprezintă un grav atentat la tradițiile și cultura română, în general, și la cele bănățene, în special, o atitudine indiferentă și ignorantă agravată de împrejurarea că Timișoara va fi, în 2023, Capitală Europeană a Culturii!”, acuză, la unison, Mircea Mihăieş şi Cornel Ungureanu, preşedintele Filialei Timișoara a Uniunii Scriitorilor din România.
Aceştia mai spun că niciodată în relația cu scriitorii autoritățile locale nu au făcut vreo referire la perspectiva rezilierii contractului de comodat încheiat la finalul anului 2018 și nici la procesele pe rolul instanțelor care au avut drept consecință situația de acum.
Conducerea Filialei Timișoara și cea a revistei Orizont fac acum demersuri pentru a obține de la Primăria și Consiliul Local, în compensare, un spațiu similar, în care literatura și viața culturală timișoreană să reintre în normalitate. „Chiar dacă pierderile pentru memoria locului, a culturii române sunt iremediabile. În absența unui asemenea spațiu, există riscul ca activitatea celor două instituții să înceteze”, transmit Mircea Mihăieş şi Cornel Ungureanu.
Mircea Mihăieş spune că scriitorii vor rămâne în sediul de pe Augustin Pacha nr, 1 chiar dacă vor fi nevoiţi să se lege cu lanțuri de grilaj.
Primarul Nicolae Robu: „Dacă nu apare nicio piedică, săptămâna viitoare s-ar putea finaliza totul”
Primarul în exerciţiu al Timişoarei, Nicolae Robu, declară că a aflat săptămâna trecută, de la Mircea Mihăieş, de nota trimisă de Primărie Uniunii Scriitorilor şi se declară nemulţumit de modul în care a fost întocmită.
Nicolae Robu cataloghează situaţia în care s-a ajuns drept revoltătoare. Spune, însă, că subiectul este politizat, deşi nu mai suntem în campanie electorală, şi subliniază că nu este un inamic al scriitorilor, al mediului cultural în general, aşa cum l-au acuzat unele voci, amintind că, în mandatele sale, a susţinut activitatea Uniunii Scriitorilor şi a Revistei Orizont şi financiar, şi prin faptul că, în mandatul său Consiliul Local a aprobat contractul de comodat.
L-am întrebat cine a trecut, totuşi, spaţiul Uniunii Scriitorilor Timişoara pe lista de imobile transmisă Curţii de Apel Craiova. Avocatul revendicatorului, spune Nicolae Robu, precizând că Primăriei nu i-a fost solicitată o astfel de listă: „Această listă cu imobilele proprietate a Primăriei există în evidenţa Patrimoniului, la Primărie, şi e publică. Dar nu ne-a fost cerută în acest proces. Informaţiile acestea pot însă fi aflate din şedinţe de consiliu sau, oricând, de la OCPI.”
L-am întrebat, de asemenea, pe edilul Timişoarei dacă Primăria putea bloca această situaţie, în timpul procesului de la Curtea de Apel Craiova. „Nu. Noi am spus, şi nu doar acum, că nu poate fi dat niciun spaţiu, pentru că toate sunt în diverse uzuri; în permanenţă am fost pe această poziţie, a despăgubirilor prin ANRP. Dar judecătorii decid cum vor ei. Nu există niciun document din care să rezulte că Primăria a consimţit ca acest spaţiu să fie atribuit în instanţă. De altfel, nici nu ne-a întrebat nimeni”, explică Nicolae Robu.
Nicolae Robu anunţă că ieri a propus un schimb de proprietăţi pentru ca Uniunea Scriitorilor Timişoara şi revista Orizont să nu rămână fără sediu. Care ar fi, însă, paşii concreţi? „Am luat legătura cu avocatul noilor proprietari şi le-am propus un schimb de proprietăţi. Am şi lansat evaluarea la un evaluator autorizat şi, în câteva zile, voi primi raportul de evaluare. Cât este preţul de piaţă al spaţiului Uniunii Scriitorilor, cât este preţul de piaţă al acelui spaţiu pe care eu l-am propus la schimb noilor proprietari. După ce avem acest raport, se intră în comisia de negociere a Primăriei şi se convine asupra tranzacţiei, cu eventuale compensări – de la ei către noi sau invers. Procedurile acestea merg însă foarte repede, după care urmează o hotărâre de Consiliu Local care aprobă schimbul şi problema e rezolvată definitiv”, afirmă Nicolae Robu. Ce înseamnă ca timp, dacă aceşti paşi sunt urmaţi conform planului şi nu intervin sincope, piedici? „Dacă nu apare nicio piedică, săptămâna viitoare s-ar putea finaliza totul”, mai spune edilul.
Ultimele comentarii