Ilustrul regizor de teatru Silviu Purcărete a început la Timișoara repetițiile cu trupa Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” pe textul Tragedia omului, de Madách Imre.
Premiera va avea loc în luna martie în Sala Mare a Teatrului Maghiar, evenimentul prefațând proiectele teatrului în anul 2021, când Timișoara va fi Capitală Culturală Europeană. Echipa care pregătește spectacolul este completată de scenograful Dragoș Buhagiar, compozitorul Vasile Șirli și dramaturgul Visky András.
Deși a fost publicată în secolul XIX, Tragedia omului, de Madách Imre, își păstrează prospețimea și relevanța în teatrul contemporan. După izgonirea din Paradis, Adam este însoțit de Lucifer într-o călătorie prin istoria umanității, sondând profunzimile sufletului uman. Textul poetic scris de Madách, care se încadrează în literatura esențială pentru gândirea europeană modernă, a fost rescris de Silviu Purcărete și Visky András. Distribuția Tragediei omului îi reunește pe toți actorii Teatrului Maghiar: Aszalos Géza, Balázs Attila, Bandi András Zsolt, Borbély B. Emília, Csábi Anna, Csata Zsolt, Éder Enikő, Kiss Attila, Kocsárdi Levente, Lanstyák Ildikó, Lőrincz Rita, Lukács Szilárd, Magyari Etelka, Mátyás Zsolt Imre, Mihály Csongor, Molnos András Csaba, Szász Enikő, Tar Mónika, Tokai Andrea, Tóth Eszter Nikolett și Vass Richárd.
Tragedia omului, de la Timișoara poate fi precepută ca o continuare a spectacolului Faust, montat de Purcărete la Teatrul „Radu Stanca”, din Sibiu, montare care s-a bucurat de un mare succes internațional și se joacă de mai bine de zece ani. Goethe și Madách au scris la distanță de jumătate de secol, în faze diferite ale modernității europene, separate de Revoluția din 1848.
Silviu Purcărete (n. 1950) a fost laureat cu numeroase premii în țară și străinătate, fiind ovaționat la cele mai importante festivaluri de teatru. Este celebru pentru montări grandioase și deosebit de minuțioase, atenția pentru detaliu și crearea de personaje impresionante. În 2014 a regizat Moliendo Cafe, coproducție a Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” cu Teatrul German de Stat Timișoara.
Ultimele comentarii