Teatrul German de Stat Timișoara se pregăteşte să ridice cortina

Stagiunea 2015 - 2016 se deschide cu „Fuchsiada”, de Urmuz

Fuchsiada @ Mihaela Marin Foto TGSTDupă participările la festivalurile Theaterstock, de la Bacău, și T4T, din Timișoara, cu spectacolele „Electra”, respectiv „Hotel PM”, și după recent încheiatul stagiu la Școala de vară de la Gărâna, Teatrul German de Stat Timișoara pregăteşte deschiderea stagiunii 2015 – 2016.

 

Prima premieră a stagiunii, Fuchsiada, de Urmuz, în traducerea germană a lui Oskar Pastior, va vedea luminile rampei la 18 septembrie, ca o instalație teatrală imaginată de Helmut Stürmer, asistat de Silviu Purcărete, cu muzica originală a lui Vasile Șirli, după cum anunţă Andreea Andrei, Secretar PR al Teatrului German de Stat Timișoara.

Au început repetițiile și la noul spectacol Simuliert, „ocazie cu care TGST își apleacă atenția asupra dansului contemporan”. Spectacolul, semnat de coregraful Sergiu Matiș, stabilit la Berlin, este o coproducție între Centrul Național al Dansului București și scena germană din Timișoara. Premierele au loc în 4 octombrie, la TGST, şi în 31 octombrie, la CND Bucureşti.

Reprezentanţii TGST anunţă că în pregătire se află şi montarea piesei De fapt e frumos, a austriacului Volker Schmidt, care semnează și regia. Un spectacol despre lipsa de substanță a relațiilor interumane, cultivate astăzi mai cu seamă în mediul virtual.

Afișul repertoriului pentru spectatorii tineri cuprinde, începând cu finalul lunii ianuarie 2016, o nouă producție care le e dedicată, Micul prinț, după Antoine de Saint-Exupéry, în montarea regizorului Peter Kerek. Iar amatorii de comedie se vor putea bucura de un clasic al genului odată cu premiera, în aprilie 2016, a piesei Scandal în culise, de Michael Frayn, în regia germanului Wolf E. Rahlfs.

Prin intermediul ultimei producții a stagiunii, Biedermann și incendiatorii, a lui Max Frisch – care va avea avanpremieră la finalul lunii iunie 2016 – TGST propune lectura unei lucrări esențiale pentru dramaturgia secolului XX, aducând în fruntea echipei de creatori o personalitate a regiei europene: Tompa Gábor, aflat la prima colaborare cu TGST. Acesta montează textul lui Max Frisch în decorul lui Helmut Stürmer și cu costumele Carmencitei Brojboiu.

În această toamnă, TGST a fost invitat să participe la mai multe festivaluri.

În 25 septembrie va susține spectacolul Electr,“ după Euripide și Eschil, în regia lui Bocsárdi László, în cadrul Colocviului Național al Teatrelor în Limbi ale Minorităților Naționale de la Gheorgheni.

În 20 octombrie, spectacolul Hotel PM de Andrea Gavriliu este prezentat în cadrul selecției Festivalului de Teatru de la Piatra Neamț.

În zilele de 27 – 30 octombrie, spectatorii din București au ocazia să vadă, în cadrul Festivalului Național de Teatru spectacolele Electra și Moliendo café, acesta din urmă o coproducție între TGST și Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely“ Timișoara, în regia lui Silviu Purcărete. Fiecare dintre cele două montări, spune Andreea Andrei, va fi prezentată în două seri în cadrul FNT, la Teatrul Național, respectiv la sala Grădina Icoanei a Teatrului Bulandra, din București.

De asemenea, reprezentanţii TGST se pregătesc şi de participare la Festivalul European de Teatru „Eurothalia”, ajuns la cea de-a V-a ediție, care va avea loc în perioada 8 – 15 octombrie.

Apoi, în primăvara 2016, între 9 și 14 aprilie, TGST organizează, împreună cu Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau”, din Timişoara, Festivalul Internațional de Teatru de Tineret de Expresie Germană. „Tot tinerii pasionați de teatru sunt cei care vor lua cu asalt scena TGST în 12 mai 2016, în cadrul Zilei NiL a Teatrului pentru Copii și Tineret de Expresie Germană”, anunţă Andreea Andrei.

Print Friendly, PDF & Email