Timişoara se pregăteşte de Festivalul Internaţional de Film Timishort

TimishortCea de-a şasea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Timishort va avea loc anul acesta între 2 şi 5 octombrie, la Timişoara, evenimentul aducând pe marile ecrane un program competiţional de scurtmetraje împărţit în mai multe secţiuni.

 

Secţiunile, deja cunoscute ale festivalului, sunt competitiţia internaţională, competiţia naţională şi videorama, dedicată filmelor experimentale, anunţă organizatorii, citaţi de Mediafax.

Locurile unde se va desfăşura festivalul sunt Cinematograful Timiş, Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Eugen Todoran” şi Sinagoga din Cetate. Juriul competitiţiei internaţionale Timishort este format din regizorul britanic Antony Hickling, regizorul argentinian Eduardo Williams şi criticul de film sloven Eva Križková.

După studii de patru ani la The Arden School Of Theatre din Manchester, Antony Hickling a lucrat ca actor în Marea Britanie, înainte de a se muta în Franţa, pentru a face un master şi un doctorat în artă scenică. Între timp, Anthony a trecut în spatele camerei, scriind şi regizând o serie de scurtmetraje care exploreaza tematica homosexualităţii. Toate peliculele sale au fost produse de el şi au fost prezentate la festivaluri de film independent din întreaga lume, generând aprecieri pozitive din partea criticilor. Cel mai recent film al său, One Deep Breath, a avut premiera la festivalul Queer Lisboa, în septembrie. În prezent, lucrează la următorul său film, Where horses go to die.

Eduardo Williams a studiat la Universidad del Cine in Buenos Aires (Argentina), apoi la Le Fresnoy, Studio National des Arts Contemporains (Franţa). A regizat scurtmetrajele Tôi quên rồi!/ I forgot!) (2014), Que je tombe tout le temps?/ That I’m falling? (2013), El ruido de las estrellas me aturde/ The sound of stars dazes me (2012), Pude ver un puma/ Could see a puma (2011), Tan Atentos/ Beware (2010). Eduardo Williams este câştigătorul trofeului Timishort 2013.

Eva Križková a absolvit secţia de teoria filmului la Universitatea de Artele Spectacolului din Bratislava şi se află în cel de-al treilea an de doctorat. În 2010, ea a devenit cofondator al revistei Kinečko, al cărei redactor-şef este. Este, de asemenea, cofondator al companiei Filmtopia, care cercetează noi metode de distribuţie, în special pentru cinematograful independent. În ultimul timp, Eva Križková s-a concentrat pe scurtmetraje, prin proiectul Kinečko without borders organizat de revista sa, care presupune prezentarea unor scurtmetraje din Slovacia, Republica Cehă, Polonia, Austria şi Ungaria în Europa.

Festivalul Internaţional de Film Timishort este organizat de Asociaţia Română a Filmului Independent, cu suportul Primăriei şi al Consiliului Local Timişoara, în parteneriat cu Centrul Cultural German Timişoara şi Ambasada Israelului la Bucureşti.

Print Friendly, PDF & Email