Un nou director, interimar, la conducerea Operei Naţionale din Timişoara

Începând de azi, conducerea interimară a Operei Naționale Române din Timișoara va fi asigurată, timp de patru luni, de baritonul Cristian Rudic.

 

Mandatul tenorului Corneliu Murgu la conducerea Operei Naţionale din Timişoara s-a încheiat după apropae 20 de ani. Cel care îi preia locul, interimar, este tenorul Cristian Rudic.

În vârstă de 49 de ani, originar din Arad, Cristian Rudic este absolvent al Facultăţii de Muzică din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara, secția Canto, clasa prof. Emil Rotundu, pe care a absolvit-o în 1995. Din 2013 este membru în Consiliul artistic al Operei Naționale Române Timișoara.

Din 1993 este solist vocal al Operei Naționale Române Timișoara, după ce un an, între 1988 şi 1989 a fost corist în Corul Filarmonicii de Stat Arad. Pe parcursul carierei a interpretat roluri de operă, de operetă, de musical, dar şi de teatru dramatic.

Începând cu anul 1994, în ţară a avut colaborări cu Filarmonica „George Enescu”, din București, Filarmonica de Stat „Transilvania”, din Cluj-Napoca, Filarmonica de Stat „Moldova”, din Iași, Filarmonica din Brașov, Filarmonica de Stat „Banatul”, din Timișoara, şi cu Opera Națională București. În străinătate a avut colaborări în Austria, cu  Wiener Mozart-Konzerte, Stadttheater Baden, Neue Oper Viena, Opera din Graz şi Festivalul St. Margarethen, în Spania, cu Filarmonica din Bilbao, Teatro Pérez Galdós Las Palmas şi Teatro de la Zarzuela Madrid, în Germania, cu Filarmonica din Köln, în Elveţia, cu Theater St. Gallen, şi în Japonia, cu Opera Nomori, din Tokyo.

De asemenea, a colaborat cu personalități din domeniul muzical şi cel al teatrului, printre aceştia numărându-se dirijorii David Crescenzi, Victor Dumănescu, Remus Georgescu, Ion Iancu, Philippe Jordan, Walter Kobera, Cristian Mandeal, Peter Oschanitzky, Renato Palumbo, Antoni Ros-Marbà,  Emil Simon şi regizorii David Alden, Gianfranco De Bosio, Diana Kienast, John Kox, Christine Mielitz, Giancarlo del Monaco, Silviu Purcărete.

În 1995 a primit Premiul III la Concursul Internațional de Canto „Hariclea Darclée“, din Brăila, iar în 2004, Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, conferit prin Decret al Președintelui României.

 

Print Friendly, PDF & Email