Ioana Iacob, noul director interimar al Teatrului German de Stat Timișoara

Foto: TGST

Actriţa Ioana Iacob a fost desemnată director interimar al Teatrului German de Stat Timișoara.

 

Numirea Ioanei Iacob la conducerea Teatrului German de Stat Timișoara s-a făcut prin dispoziţia primarului Nicolae Robu.

Teatrul German de Stat este o instituție foarte importantă în angrenajul cultural al orașului și am considerat că, la început de stagiune, este nevoie de plus valoare în zona activității artistice. Gestionarea activității instituției necesită pe lângă competențe administrative și o viziune și experiență în domeniul teatral. Suntem convinși că dna Ioana Iacob va aduce un nou impuls activității artistice la început de stagiune, așa cum a făcut-o și în anul 2016 când Teatrul German de Stat a reușit să obțină un număr impresionant de premii în țară și străinătate” transmite edilul Timişoarei.

Ioana Iacob s-a născut în 24 februarie 1980 şi este absolventă a Secţiei de Actorie în limba germană din cadrul Facultăţii de Muzică a Universităţii de Vest din Timişoara, studiu pe care îl încheie în anul 2002.

Alături de pregătirea ca pedagog teatral, ce a avut loc la Köln, la un an de la absolvire, Ioana Iacob a jucat pe scena Teatrului German de Stat din Timişoara în numeroase roluri, primul în 1999, printre care: Tanka, respectiv Zwilling, în Spre casă, de L. Razumovskaja, în regia lui Bernd Guhr (Germania), Lucreţia, în A fost ciocârlia sau Romeo şi Julieta după treizeci de ani, de Ephraim Kishon, regia: Diogene Bihoi, Max, în Max şi Moritz, de W. Busch, regia: Ida Jarcsek-Gaza, Gabrielle von Kant, în Amarele lacrimi ale Petrei von Kant, de R. W. Fassbinder, regia: Martin Baucks (Germania), Nadezda, în Poveşti de familie. Belgrad, de B. Srbljanovic, regia: Alexandra Gandi, Lena, în Leonce und Lena, de Georg Büchner, regia: Bogdan Ulmu, Simone Bertraut, în Edith Piaf – Soarele meu răsare când se face întuneric, de Frank Geerk, regia: Alexandra Gandi, Pinocchio, în Pinocchio, de Isolde Cobeţ după Carlo Collodi, regia: Isolde Cobeţ, Maria Stuart, în Maria Stuart, de Friedrich Schiller, regia: Alexandra Gandi, Gwendolen, în Bunbury sau Ce înseamnă să fii Onest, de Oscar Wilde, regia: Marina Emandi-Tiron, Guideria, în Regele Cymbelin, de William Shakespeare, regia: Alexander Hausvater, Cherubin, în Nunta lui Figaro, de Beaumarchais, regia: Rolf P. Parchwitz, Olga, în Chip de foc, de Marius von Mayenburg, regia: Radu Alexandru Nica, Lisa, în Lisa şi Clint – The Glory of Living, de Rebecca Gilman, regia: Claudiu Goga (la Teatrul Naţional Timişoara). Ioana Iacob a jucat, de asemenea, şi în mai multe filme.

Ioana Iacob a mai ocupat postul de manager interimar al TGST în perioada mai-noiembrie 2016, când a organizat a șasea ediție a festivalului internațional Eurothalia, care a consemnat prezența unor importante companii de teatru europene: Hebbel am Ufer Berlin, Kampnagel Hamburg, FFT Düsseldorf & brut Wien, Teatrul Evreiesc „Ester Rachel Kamińska” și Ida Kamińska (Polonia), NTGent (Belgia), Rimini Apparat & HAU / Hebbel am Ufer Berlin (Germania), Puppentheater Halle & DACM (Germania & Franța), El Local E.C./Festival Clásicos en Alcalá/C.A.E.T. Terrassa (Spania), Matarile Teatro, AGADIC (Spania), dollar daddy’s (Ungaria), Teatrul Maxim Gorki (Germania), majoritatea aflându-se pentru prima data în România.

 

Print Friendly, PDF & Email