Senatorul liberal de Timiş, Alina Gorghiu, anunţă că PNL pregăteşte o moţiune de cenzură împotriva Cabinetului Dăncilă care va fi depusă în noua sesiune parlamentară, adăugând că Preşedinţia rotativă a României la Consiliul UE nu va sta în loc dacă se va schimba actualul guvern de la Bucureşti, anunţă Agerpres.
Alina Gorghiu a afirmat, într-o conferinţă de presă la Timişoara, că, în relaţiile externe, credibilitatea este principala dimensiune care te face să devii partener de dialog sau nu, dar din păcate, în presa internaţională din ultimele luni se pot remarca „etichetele acestui Guvern”, atunci când vine vorba de „gafele făcute la Bruxelles şi nu numai”.
„L-aţi văzut pe ministrul Daea, pe ministrul Toader la audierile din Comisia LIBE, pe ministrul Teodorovici care prezidează Ecofin şi nu are buget în ţară. Aţi văzut cam toţi miniştrii cum s-au comportat şi care este nivelul lor de credibilitate. Aţi văzut un premier căruia i se face inventarul zilnic al gafelor. Aşadar, orice fel de alt guvern care vine cu un mesaj proeuropean, care a călcat de-a lungul vremii cancelariile europene, care ştie să poarte un dialog respectând standarde europene, este binevenit. Cred că această preşedinţie nu va sta în loc, dimpotrivă, dacă se schimbă Cabinetul şi premierul”, a răspuns Alina Gorghiu unei întrebări adresate de presă.
Întrebată, în acelaşi context, dacă PNL este pregătit să guverneze alături de formaţiunea lui Victor Ponta, Pro România, în cazul în care moţiunea va avea succes, Alina Gorghiu a răspuns că nu ştie ce pretenţii are Victor Ponta sau nu. „În momentul acesta, cred că singura lui pretenţie este să ia locul domnului Dragnea. Dar mă abţin cu eleganţă să nu-l atac pe Victor Ponta, pentru că nu cred că Victor Ponta este adversarul nostru în acest moment. Dacă dânsul îşi face treaba cu PSD şi cu Liviu Dragnea, eu sunt fericită”, a spus parlamentarul PNL.
Alina Gorghiu a subliniat în schimb că o discuţie şi un dialog cu toate forţele parlamentare sunt absolut obligatorii pentru înlăturarea actualului Cabinet, dialog pe care l-a încurajat de mult timp. Ea consideră că este absolut obligatoriu ca aceste discuţii să aibă deja loc, pentru că moţiunea de cenzură nu trebuie să aştepte.
În opinia senatorului liberal, important este acum ca Opoziţia să aibă o moţiune trecută cu succes, prin care să se „destructureze această majoritate parlamentară”, ea exprimându-şi convingerea că după aceea fiecare va avea înţelepciunea să facă acele concesii şi compromisuri astfel încât să se ajungă la o „formulă de guvern sănătoasă, cu o largă majoritate”.
„Este posibil ca încă din prima zi de sesiune parlamentară să fie nevoie de o moţiune de cenzură. Domnii Victor Ponta, Kelemen Hunor, Dan Barna, Eugen Tomac, ceilalţi lideri de la minorităţi sunt foarte importanţi în acest dialog. Avem discuţii constante la nivel politic, ele nu sunt publice dar există şi cred că orice altă discuţie legată de viitorul prim ministru, în eventualitatea succesului moţiunii, despre formula de guvernare, despre cine şi unde va fi ministru nu trebuie să aibă loc acum”, a punctat Alina Gorghiu.
În privinţa unei guvernări cu o largă reprezentare politică a mai multor formaţiuni, Alina Gorghiu a declarat că nu ar deranja-o. „Eu nu aş fi deranjată de un guvern în care Pro România să aibă reprezentanţi.”
Ţinând cont că moţiunea şi o eventuală schimbare de Guvern ar avea loc în timpul Preşedinţiei rotative a României a Consiliului UE, Alina Gorghiu declară că „nu există niciun fel de delimitare de depunere, de către Opoziţie, a unei moţiuni de cenzură, pe perioada deţinerii Preşedinţiei rotative a Consiliului UE de către România.” Adăugând că momentul depunerii moţiunii este o decizie politică ce nu ţine doar de PNL, ci de toate partidele parlamentare opozante PSD, iar Cabinetul Dăncilă a creat numeroase teme pentru moţiunea de cenzură.
În privinţa temelor moţiunii de cenzură, mai spune ea, acestea sunt generoase, „dacă privim doar ultima ordonanţă care a bulversat tot mediul economic din România (ordonanţa 114/2018 – n.r.) pe care Avocatul Poporului Victor Ciorbea nu o va ataca la CCR (…). Dacă ne mai gândim şi la posibilele ordonanţe pe care domnul Toader a spus că le va da pe teme de justiţie, avem alte subiecte. Sunt foarte multe teme care pot fi înglobate în cadrul unei moţiuni de cenzură.”
Ultimele comentarii