Deputat PNL Marilen Pirtea, despre dedesubturile rectificării bugetare: “Ne așteptăm la introducerea impozitării progresive”

Raportul publicat de Ministerul Finanțelor Publice despre execuția bugetară la finalul trimestrului al doilea din 2018 arată cota de avarie la care se află politica economică a Guvernului și problemele din rectificarea bugetară adoptată zilele trecute, atrage atenţia deputatul PNL Marilen Pirtea.

 

„Guvernul a prezentat public rectificarea bugetară, adoptată la începutul lunii august, într-o lumină pozitivă, plasând în prim-plan faptul că veniturile prognozate pentru anul 2018, prin noua proiecție rectificată a bugetului, sunt mai mari cu aproximativ cinci miliarde lei. În realitate, nivelul record de deficit și de scădere a veniturilor fiscale în PIB sunt semnale foarte serioase ce indică stadiul critic la care a coborât eficiența fiscală a statului”, suţine Marilen Pirtea, deputat PNL de Timiş şi secretar al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților.

Acesta spune că deficitul structural pentru acest an este estimat de unii economiști la 4%, fiind cel mai mare din această regiune a Europei, un record negativ ce aduce îngrijorări mai ales în zona economiei reale.

„Creșterea economică estimată a fost retrogradată prin acest Raport al Ministerului Finanțelor Publice, de la 6,1% la 5,5%, dar PIB-ul a crescut miraculos „pe hârtie”, de la 930 la 945 de miliarde de lei, o manevră pripită și croită cu doar câteva zile înainte de rectificarea bugetară, în scopul de a satisface cerințele bugetare ale ministerelor, tot mai decuplate de la realitatea economică. Este un tip de abordare ce camuflează nevoia de bani tot mai mare a ministerelor, o strategie ieftină, nerealistă, dezavantajoasă pe termen mediu și lung”, afirmă Marilen Pirtea.

Acesta subliniază că se cristalizează o tendință, vizibilă mai ales în ultimele luni: incapacitatea administrației de a colecta TVA-ul în acești ani, în care se înregistrează cel mai mare consum din istoria noastră recentă, incapacitate demonstrată și de recenta rectificare negativă a încasărilor din această taxă: “Devine tot mai plauzibilă ipoteza conform căreia Guvernul PSD va adopta o cotă de impozitare progresivă, recomandată doar în cadrul ecosistemelor cu un nivel al dezvoltării economice foarte ridicat, în care echilibrul piramidei veniturilor și profiturilor nu poate fi vulnerabilizat prin schimbări majore ale strategiei de impozitare. Economia României nu este pregătită pentru această măsură de politică fiscală, mai are de parcurs destule etape până să ajungă la maturitatea necesară și echilibrul dorit”.

Marilen Pirtea avertizează că majorarea deficitului, cu presiuni la capitolul cheltuielilor de personal, scăderea încasărilor fiscale și dezechilibrarea deficitului structural până la cota alarmantă de 4% indică o singură concluzie, şi anume, că suntem în cea mai proastă situație economică din ultimii zece ani.

Print Friendly, PDF & Email