Deputat PNL Marilen Pirtea: „Rectificarea bugetară ignoră prioritățile din Educație și lasă Timișoara cu ochii-n soare”

Rectificarea bugetară anunțată de Ministerul Finanțelor Publice pentru luna noiembrie nu satisface necesitățile de finanțare a Educației și a Culturii, declară deputatul liberal Marilen Pirtea. Avertizând că profesorii sunt primii care suferă, dar pierd și timișorenii, aceștia fiind lăsați fără nicio speranță de finanțare a programului Capitalei Europene a Culturii de către Guvern în 2017.

 

Deși este prevăzută o creștere de 30 de milioane pentru Ministerul Educației Naționale, această sumă nu va acoperi decât plata restanțelor datorate hotărârilor judecătorești având ca obiect drepturi salariale pentru personalul din instituțiile de învățământ, nefiind alocate noi bugete pentru programe naționale în curs sau pentru noi programe, la fel cum nu sunt alocate sume noi pentru acoperirea financiară destinată suplimentării numărului de angajați din învățământul preuniversitar”, declară deputatul PNL de Timiş Marilen Pirtea, secretarul Comisiei pentru buget, finanțe și bănci, Camera Deputaților.

În schimb, mai spune el, rectificarea negativă operată în bugetul Ministerului Culturii (un minus de 27,8 milioane lei) nu este o veste bună pentru Timișoara. „Înseamnă că nu mai avem nicio speranță la începerea finanțării programului multianual pentru pregătirea anului Capitalei Europene a Culturii 2021, cel puțin nu în anul 2017. Modul în care Guvernul și Ministerul Culturii au ignorat în acest an Timișoara, viitorul ambasador internațional al României în 2021, arată explicit nivelul de înțelegere al actualilor guvernanți față de prioritățile majore ale țării, dar și o acută lipsă de voință politică a actualei puteri pentru a face eforturi pentru integrarea României în corul valorilor culturale europene. O oportunitate rară precum cea a Timișoarei în 2021 este fructificată pragmatic de orice țară UE, toate țările membre căutând să-și maximizeze astfel de avantajele într-un mod direct și competitiv”, declară Marilen Pirtea.

Alte rectificări negative, anunţă deputatul liberal, vor avea loc și la Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat (-78,5 milioane lei), Ministerul Finanțelor Publice (-51,9 milioane lei), Ministerul Dezvoltării Regionale Administrației Publice și Fondurilor Europene (-43,7 milioane lei) și Ministerul Mediului (-27,4 milioane lei).

În ceea ce privește rectificarea negativă substanțială operată în bugetul Ministerului pentru Mediul de Afaceri (-78,5 milioane lei), mai spune Marilen Pirtea, aceasta indică explicit slabele performanțe ale programelor menite să încurajeze sectorul IMM din România, adică peste 90% din firmele active ale sectorului privat intern. „O lipsă totală de performanță a actualei guvernări într-un sector care a fost declarat prioritar în programul de guvernare PSD-ALDE, abandonat apoi și ajuns o cenușăreasă a bugetării”, conchide deputatul PNL Marilen Pirtea.

Print Friendly, PDF & Email