Universitatea de Vest din Timişoara, apreciată în străinătate, penalizată de Ministerul Educaţiei

Numărul de locuri bugetate alocate de Ministerul Educaţiei Universităţii de Vest din Timişoara este mai mic decât cel din anul universitar anterior. Asta, în condiţiile în care UVT are o prezență constantă în rankingurile și clasamentele internaționale importante.

 

Pentru anul universitar 2018-2019, Ministerul Educaţiei a tăiat din numărul de locuri bugetate alocate Universităţii de Vest din Timişoara: zece locuri de la ciclul de licență, 32 de locuri de la ciclul de master și trei locuri de la doctorat.

Tăierea de locuri s-a făcut deşi, spun oficialii UVT, instituţia are o prezență constantă în rankingurile și clasamentele internaționale important, iar anul acesta a fost inclusă, pentru prima oară, şi în clasificarea Round University Ranking, ocupând poziția 647 la nivel mondial și poziția 3 la nivel național. Potrivit rezultatelor obținute la cele patru categorii de indicatori (predare, cercetare, diversitate internațională și sustenabilitate financiară), UVT ocupă, în zona cercetării, locul 2 la nivel național și locul 588 la nivel mondial. Pentru clasificarea din 2018 au fost analizate 783 de universități din 74 de țări, numărul acestora crescând față de 2017, când au fost analizate 763 de universități din 72 de țări.

În această clasificare, alături de UVT sunt prezente doar alte două universități din România, ambele membre ale Consorțiului Universitaria: Universitatea „Babeș-Bolyai”, din Cluj-Napoca și Universitatea din București.

În situaţia UVT se găsesc încă opt universităţi: Universitatea din Bucureşti, Universitatea „Babeş Bolyai”, din Cluj Napoca, Universitatea „Al.I. Cuza”, din Iaşi, Academia de Studii Economice din Bucureşti – care, alături de UVT, sunt în Consorţiul Universitaria –, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti, Universitatea Politehnica din Timişoara, Universitatea Tehnică din Cluj Napoca şi Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj Napoca.

Bogdan Murgescu, recent înlocuit de ministrul Educației de la șefia Consiliului Național de Statistică și Prognoză a Învațământului Superior, instituţie care propune cifrele de școlarizare, a declarat, citat de Hotnews, că aceste alocări nu respectă metodologia pe care a realizat-o: „Metodologia propusă de CNSPIS prevedea la licență și la master o combinație de criterii și algoritmi de calcul a locurilor care ar fi revenit atât pe universități, cât și pe domenii. Din ceea ce se vede din cifrele care sunt pe site-ul Ministerului, un algoritm nu pare să existe sau nu reușim să găsim nicio formulă matematică care să stea în spatele cifrelor.”

Valoarea unui grant de Master, explică Bogdan Murgescu, este „în principiu, de două ori cât este unul la licență, având o valoare de aproximativ 7.400 de lei la nivelul I, de Umanioare, Științe sociale. Un grant doctoral variază între 22.000 si 30.000 de lei”. Pe lângă pierderile financiare, avem de-a face „și cu introducerea unui arbitrar în alocarea locurilor de studii în întregul sistem. (…) Amplitudinea modificărilor este foarte mare. Discutăm de unele universități care pierd mai mult de 10% din locurile de la Master”, mai spune Bogdan Murgescu.

 

Citeşte şi: Rectorul Universităţii de Vest din Timişoara: „Repartizarea locurilor bugetate trebuie să urmeze nevoile studenților, nu ale clientelei politice”

Print Friendly, PDF & Email