Universitatea de Vest din Timişoara, în rândul universităților românești cu potențial de excelență

Universitatea de Vest Timisoara Foto EyeintheskyUniversitatea de Vest din Timişoara a fost inclusă în rândul universităților românești cu potențial de excelență, vizibile și cu impact internațional, unde sunt grupate cinci universități românești, cele mai vizibile în clasamentele internaționale.

 

Primul Exercițiu Național de Metaranking Universitar, dat publicității, zilele trecute, de Ministerul Educației, prezintă Universitatea de Vest din Timișoara într-o lumină favorabilă. Acesta a inclus Universitatea de Vest din Timişoara în clusterul numit „Universități românești cu potențial de excelență, vizibile și cu impact internațional”, în care sunt grupate cinci universități românești, cele mai vizibile în clasamentele internaționale.

Raportul asupra Exercițiului Național de Metaranking Universitar  2016  include în clusterul primelor cinci universități şi: „Babeș-Bolyai”, din Cluj-Napoca, Universitatea din București și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, din Iași, alături de Universitatea Politehnică din București.

Doar 20 de universități din România (din cele 92 de universități active, patru dintre acestea aflate însă în fază de lichidare), toate de stat, reuşesc să treacă un prag minimal al vizibilităţii în clasamentele internaţionale ale universităţilor, transmit reprezentanţii Ministerului Educaţiei.

„Este un moment important pentru UVT. Meritul pentru această realizare este al tuturor colegilor care au înțeles că imperativul comunității academice din universitatea noastră este excelența. Când văd aceste rezultate, nu pot să nu mă raportez la clasificarea universităților din 2011. Atunci eram clasificați în a doua grupă valorică a universităților românești, pe poziția a treisprezecea. Am fost nevoiți să impunem un management universitar mult mai strict, în discrepanță cu confortul anilor anteriori. A fost o perioadă dificilă, dar comunitatea UVT a susținut acest demers și acum suntem în primele cinci universități din România”, spune rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea.

Plasarea UT, în 2011, în categoria „universităților de cercetare și predare” a avut drept consecință diminuarea semnificativă a finanțării publice, în raport cu universitățile considerate de „cercetare avansată”, dar a adus și un deficit de imagine, tarnsmit oficialii UVT.

În Raportul asupra Exercițiului Național de Metaranking Universitar  2016  se recomandă instituirea unui fond de excelență pentru susținerea universităților românești cu potențial de excelență, vizibile și cu impact internațional, unde Timișoara este reprezentată prin Universitatea de Vest din Timișoara.

Print Friendly, PDF & Email