Raportat la ceea ce se va întâmpla în continuare în strategia aferentă conceptului de Timişoara, capitală culturală europeană, dar şi ca un mijloc de prevenire a atentatelor teroriste, Primăria Timişoara va aproba, la propunerea Poliţiei Locale, o listă de locuri speciale din oraş în care se pot organiza manifestaţii şi manifestări culturale.
Zone de grevă şi concert jazz
Ca o completare la o Hotărâre de Consiliu Local mai veche, din 2008, în care se autoriza desfăşurarea de spectacole şi manifestări cultural-artistice şi sportive pe raza municipiului Timişoara, Poliţia Locală a analizat locaţiile disponibile şi a decis să actualizeze şi să modifice lista. „Având în vedere necesitatea luării măsurilor specifice prevenirii şi combaterii faptelor care ar putea aduce atingere ordinii şi siguranţei publice, precum şi a actelor de natură teroristă, au avut loc două şedinţe de lucru”, spun reprezentanţii Poliţiei Locale.
În aceste şedinţe au fost discutate aspectele privind stabilirea locaţiilor cu risc de pe raza oraşului, respectiv a zonelor de interes, unde se adună mase mari de oameni, şi s-a definitivat o listă cu locaţii în care să se poată autoriza desfăşurarea de adunări publice, mitinguri, proteste, aceste zone fiind Piaţa Operei, Piaţa Unirii, Piaţa Sf.Gheorghe, Piaţa, Traian şi Platoul din faţa Parcului Central.
În ceea ce priveşte manifestările culturale, conform listei aprobate:
- pe scena din Parcul Rozelor se pot organiza spectacole folclor, pop, blues, jazz, operă, proiecţii de filme;
- în Piaţa Unirii – muzică clasică, jazz, pop, folk spectacole de tineret, artă în stradă, muzică de promenadă, fanfară, proiectul cultural Timişoara- Mica Vienă, terase cu program artistic, vizionare de competiţii sportive;
- pe platoul Iullius Mall – orice gen de spectacole (fără circ şi parcuri de distracţie), cu acordul administratorului parcării;
- la Arena Aqua Sport (Ştrandul Tineretului) – orice gen de spectacole muzicale expoziţii;
- la Piaţa de Gros – spectacole de folclor, târguri;
- în Complexul Studenţesc – muzică pop, rock, orice gen de spectacole muzicale;
- în Piaţa Operei-parcare Modex – târguri de mărţişor, Paşte, Crăciun, orice gen de spectacole muzicale;
- în Piaţa Libertăţii – orice gen de spectacole muzicale, acţiuni sportive şi culturale;
- pe strada Mărăşeşti – artă în stradă, expoziţii, evenimente cultural artistice;
- în inncinta Muzeului Satului – spectacole de folclor, jazz, fanfară, folk, artă în stradă;
- la Grădina de Vară Capitol – vizionare de filme, de competiţii sportive, spectacole de muzică.
În listă au fost cuprinse şi zone pentru evenimente locale, de cartier, cum ar fi Piaţa Avram Iancu – pentru Zilele Cartierului Mehala si Zilele Cartierului Circumvalaţiunii, spectacole de folclor, fanfară, folk, muzică de promenadă, sau strada Veronica Micle intersecţie cu strada Alecu Ruso – pentru Zilele Cartierului Blaşcovici.
Arta de stradă, o resursă de originalitate la Timişoara
Aprobarea acestei liste se suprapune oarecum cu strategia aferentă proiectului Timişoara, Capitală Culturală Europeană, care şi-a propus scoaterea artei în stradă. „Arta stradală ar fi cu siguranţă o nişă de originalitate a Timişoarei. Ar trebui să se pună accent pe ea, precum şi pe finanţarea ONG-urilor culturale civice, dar şi refacerea clădirilor de patrimoniu din zona centrală. Ca să se poată face proiecţii, performance, street – art în zona centrală, este nevoie şi de un decor de secol XIX restaurat. Să nu ne amăgim că putem realiza în acest timp scurt festivaluri de amploare precum cele de la Sibiu şi Cluj, dar se pot face evenimente mai mici, colorate, originale. Îmi exprim încă o dată regretul că s-a distrus acel Festival al Saltimbancilor, care începuse foarte bine. Păşuniştii de la Consiliul Judeţean l-au înlocuit cu ruga, al cărei loc e la sat, nu în Timişoara”, consideră scriitorul timişorean Daniel Vighi.
Ultimele comentarii