Sufocat de lucrări, dar şi de numărul în creştere de maşini, traficul din partea de nord a Timişoarei lungeşte timpii de intervenţie ai ambulanţelor. Tocmai de aceea, în colaborare cu Primăria, se doreşte amenajarea unui punct al Serviciului de Ambulanţă Timiş, în curtea Liceului Agricol.
Şoferii nu se mai dau deoparte pentru ambulanţe
Creşterea continuă a parcului auto şi diversele lucrări la carosabil, în partea de nord a Timişoarei au determinat conducerea Serviciului de Ambulanţă Timiş să solicite Primăriei acordarea unui spaţiu pentru amenajarea unui punct de lucru în această zonă a oraşului. S-a convenit că se va amenaja cantina Liceului Agricol.
„Am avut o întâlnire cu conducerea Primăriei, şi s-a stabilit că acel spaţiu este disponibil, urmând a fi reamenajat şi modernizat. Este nevoie însă în prealabil de o Hotărâre de Consiliu Local şi de un acord al Ministerului Educaţiei”, declară medicul Leonida Iancu, şeful Serviciului de Ambulanţă Timiş. Acesta mai spune că, din cauza traficului, în multe cazuri maşinile nu au unde să se ferească pentru a face loc ambulanţelor, iar timpii de intervenţie se lungesc.
Se estimează că noul punct de lucru al Serviciului de Ambulanţă ar putea fi gata până la sfârşitul acestui an, lucrările de reamanajare şi modernizare urmând să coste 50.000 de euro.
Ambulanţele noi, aşteptate încă
Pe lângă traficul infernal, şi starea maşinilor din dotare îngreunează munca angajaţilor Serviciului de Ambulanţă.
În acest sens, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a anunţat, după o aşteptare care s-a întins pe câţiva ani, intenţia de a achiziţiona 4.200 de ambulanţe, contractul fiind estimat la 282,4 milioane de euro, fără TVA, pe următorii patru ani. Dintre acestea, circa 100 sunt aşteptate şi în Timiş. Din cauza achiziţiei foarte mari, care se va derula pe loturi, reprezentanţii Serviciului de Ambulanţă se aşteaptă ca abia de anul viitor să ajungă un număr mai mare de maşini noi în Timiş.
Conform reprezentanţilor aceluiaşi Serviciu, în Timiş ar fi nevoie de cel puţin 60 de ambulanţe pentru urgenţe, şi de 20 – 25 de ambulanţe pentru transport. Deci necesarul de maşini noi ar fi de 90 – 100 de bucăţi.
În Timiş, majoritatea ambulanţelor sunt vechi, ultima ambulanţă ceva mai nouă fiind repartizată în urmă cu trei ani. Majoritatea au kilometraje între 360.000 şi 500.000 de kilometri şi se defectează foarte des. În prezent sunt active 72 de ambulanţe pe tot judeţul, multe cu kilometraj foarte mare, care sunt folosite non-stop pentru urgenţe.
Ultimele comentarii