Consiliul Judeţean Timiş îşi face „punct de lucru” în China

Consiliul-Judetean-TimisAleşii judeţeni au dubii cu privire la rezultatele concrete, finale, ale parteneriatului făcut de Consiliul Judeţean Timiş cu o regiune din China, dincolo de vizitele de lucru ale oficialilor administraţiei judeţene. Conducerea CJ Timiş susţine însă utilitatea acestui parteneriat de final de mandat şi chiar crearea unui punct de lucru într-un oraş din regiunea parteneră din China.

 

Reprezentanţă a CJ Timiş la Kunming

După vizita de lucru făcută în luna noiembrie de o delegaţie a Consiliului Judeţean Timiş condusă de preşedintele Titu Bojin, oficialii CJ Timiş au încercat în ultimele zile să convingă şi consilierii judeţeni ceva mai rezervaţi cu privire la utilitatea acestui demers.

Mândri că s-a reuşit parafarea protocolului cu provincia Yunnan, una dintre provinciile mici ale Chinei, oficialii CJ Timiş a anunţat şi primul rezultat palpabil al vizitei de lucru, respectiv faptul că „15 tineri din Timiş vor merge în China. „Toate cheltuielile vor fi suportate de partea chineză, mai puţin cheltuielile de transport. De asemenea, 15 tineri din China vor veni în

Timişoara în aceleaşi condiţii, adică noi vom suporta toate cheltuielile mai puţin cele de transport”, spun oficialii CJ Timiş.

Titu Bojin a declarat în acest context că „se poate discuta de unele schimburi de studenţi şi chiar crearea unui punct de lucru în China la Kunming pentru că acesta este capitala provinciei Yunnan.”

Deşi deocamdată e greu de anticipat în ce măsură ar fi utilă crearea unei reprezentanţe a administraţiei judeţene în China, sigur este că, deşi preşedintele CJ Timiş a plecat în vizita de lucru „cu gândul că le pot explica câte ceva din experienţa noastră democratică”, a avut revelaţia să constate că „tot ce am citit prin ziare sau am văzut pe la televizor nu e realitatea pe care am întâlnit-o acolo. Sunt înaintea noastră cu 20 – 25 de ani.” Deocamdată este cert doar faptul că anul viitor va mai fi o vizită de lucru, ocazie cu Titu Bojin a invitat şi alţi consilieri judeţeni „să se ducă să vadă cât de departe este poporul chinez faţă de noi.”
În plus, conducerea CJ Timiş mai este convinsă că administraţia judeţeană timişeană ar putea fi un inel de legătură între provincia chineză şi Europa, Titu Bojin menţionând că oficialii chinezi „îşi doresc să aibă un pod de legătură cu Europa prin România, dovadă fiind şi faptul că în martie îşi doresc să facă o vizită în România.”

Rezerve din partea unor consilieri judeţeni

Deloc impresionaţi, câţiva consilieri judeţeni au „felicitat” conducerea CJ Timiş că a reuşit să ajungă în China, exprimându-şi, ironic, convingerea că acest lucru va aduce multe avantaje turismului din judeţul Timiş, şi au întrebat dacă intenţionează să se facă o vizită şi prin America de Nord sau America de Sud, avertizând că aceste vizite s-ar putea încheia “aşa cum s-a terminat aceea după ce domnul Ponta a fost în Mexic”. Adică, prin anunţarea demisiei.

Iritat de aceste interpretări, Titu Bojin a declarat în plenul CJ Timiş că acest parteneriat nu presupune că se aduc calorifere şi microbuze scoase din uz şi televizoare, ci dezvoltarea economico-socială, culturală şi turistică. “Aceea este cea mai bogată zonă din China, cu un nivel de trai foarte ridicat şi cu o populaţie foarte bine pregătită din punct de vedere al capitalismului. Vă rog să nu luăm în derâdere vizita noastră în China, pentru că aceasta a fost un succes şi va avea multe consecinţe benefice pentru judeţul nostru. Cred că cei care au mers acolo au avut o experienţă bună, iar cei din aparatul tehnic au şansa să continue nu doar pe următoarele şase luni, ci şi pe viitor colaborarea noastră”, a mai spus Titu Bojin.

Rămâne de văzut dacă aceste asigurări se vor concretiza cumva, dincolo de vizite de lucru şi schimburi de delegaţii de tineri.

“Aceasta este marea realizare a lui Titu Bojin la final de mandat – parteneriatul cu China. A mai şi spus că, de fapt chinezii nu sunt aşa cum credem noi. Poate nu sunt aşa cum credea el, cine ştie cu ce impresie s-a dus în acea vizită de lucru. Oricum, deocamdată, sub aspectul rezultatelor concrete, acest parteneriat nu a adus nimic notabil”, ne-a declarat consilierul judeţean PNL Marius Martinescu.

Print Friendly, PDF & Email