Din cauza problemelor legate de achiziţii, proiectul de Trafic management şi supraveghere video implementat de Primăria Timişoara se amână pentru 1 noiembrie 2016.
„Eternele” contestaţii
Nu doar proiectul de modernizare a malurilor Canalului Bega, unde s-a organizat de opt ori licitaţie pentru achiziţionarea de biciclete, are de suferit din cauza problemelor legate de achiziţii.
Un alt proiect mult-discutat implementat de către Primăria Timişoara, respectiv Trafic management şi supraveghere video, este amânat, cu o dată de finalizare împinsă peste două luni. Astfel, printr-un proiect de hotărâre pregătit pentru următorul plen, Primăria Timişoara prelungeşte duratei contractului de finanţare până la 1 noiembrie, „în scopul îndeplinirii obiectivelor şi realizarea indicatorilor asumaţi.”
Teoretic, programul ar fi putut fi funcţional de anul trecut, însă a fost blocat din cauza problemelor legate de achiziţii.
În ianuarie 2015, unul dintre ofertanţi a depus contestaţie împotriva comunicării privind rezultatul procedurii de achiziţie, iar Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a admis contestaţia şi a dispus anularea procedurii de atribuire.
Primăria a contestat această decizie, la Curtea de Apel Timişoara, care ulterior i-a admis plângerea şi a modificat decizia atacată, în sensul că a respins contestaţia formulată de contestatare. Însă deja calendarul proiectului a fost dat peste cap, aşa că Primăria a trebuit să solicite amânări consecutive, una până în iunie anul acesta, şi a doua, care se aprobă acum, până la 1 noiembrie.
Cinci contestaţii au fost depuse, în total, în decursul licitaţiei vizând atribuirea contractului de execuţie pentru proiectul de management inteligent al traficului din Timişoara. Ultima a fost depusă acum mai bine de un an, după desemnarea companiei câştigătoare.
Referindu-se la şansele de realizare a proiectului, primarul Timişoarei, Nicolae Robu, şi-a exprimat public, în mai multe rânduri, îngrijorarea că finanţarea europeană ar putea fi pierdută, în cazul în care fondurile europene alocate proiectului nu sunt utilizate la timp.
Edilul preciza anul trecut că Municipalitatea intenţionează să depună o plângere penală pentru obstrucţionarea proiectelor Timişoarei şi şi-a reafirmat dorinţa ca instituţiile specializate ale Statului să acorde atenţie sporită desfăşurării acestor licitaţii, pentru a nu se ajunge în situaţia de a periclita soarta proiectelor cu finanţare europeană. „Din păcate, poziţia unor ofertanţi pe parcursul licitaţiilor nu are nimic în comun cu participarea la o competiţie în mod onest. Noi trebuie să multiplicăm 20.000 de pagini, că atât este documentaţia licitaţiei, să trimitem tot acest volum la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor şi, desigur, să aşteptăm ca să se pronunţe”, declara edilul. Acesta aprecia că poate fi adusă în discuţie ipoteza unui boicot, atâta vreme cât s-a încercat timp de mai bine de un an şi jumătate atribuirea contractului de execuţie.
Un sistem cu „undă verde”
Proiectul de management inteligent al traficului din Timişoara prevede realizarea unui centru integrat de comandă şi dotarea cu 230 de camere video a 134 de intersecţii din oraş. Dintre acestea, 44 de intersecţii vor fi nou amenajate, în vreme ce alte 90 vor fi modernizate. În plus, vor mai fi instalate 13 radare de informare, panouri de afişare şi 37 de sisteme de detecţie a trecerii pe roşu. În baza dotărilor complexe pe care le presupune proiectul, vor deveni posibile controlul şi coordonarea computerizată a traficului, ce vor fi operate dintr-un centru de comandă. Proiectul va avea ca beneficii funcţionarea undei verzi pentru o parte din traseele de trafic urban şi optimizarea controlului la deplasarea prin oraş.
„Consider că proiectul va ajuta traficul din oraş, totul e să fie pus în aplicare aşa cum trebuie. Camerele şi semafoarele noi trebuie să şi funcţioneze corespunzător, nu doar să fie montate”, spune Savu Cristea, liderul Sindicatului Taximetriştilor din Timişoara.
Ultimele comentarii