După ce a reuşit mutarea Clinicii de Dermatologie din imobilul de pe strada Mărăşeşti, Primăria vrea să facă aici un spaţiu multicultural.
De la dermato-venerologie la cultură
Pentru următoarea şedinţă de plen, Primăria Timişoara a pregătit aprobarea documentaţiei necesare transformării fostului imobil al Clinici de Dermato-venerologie în spaţiu multicultural. După mutarea Clinicii de Dermato-venerologie şi a laboratorului, în imobilul din strada Daliei nr. 17, o parte din spaţiile din imobilul din str. Mărăşeşti nr. 5 au rămas disponibile, iar o parte sunt ocupate de Clinica de Radioterapie.
Ca atare, s-a propus reabilitarea clădirii având ca scop protejarea valorii de patrimoniu, modificarea funcţionalităţii clădirii din spital de dermatologie în clădire cu spaţii pentru activităţi culturale şi introducerea clădirii în circuitul funcţional public al zonei Cetate Timişoara.
Pentru refuncţionalizarea părţii din imobil rămasă disponibilă după mutarea Clinicii de Dermato-venerologie, a fost obţinut de la Ministerul Sănătăţii acordul de schimbare a destinaţiei. Deocamdată s-au făcut documentaţii pentru apartamentări noi şi reconfigurări ale clădirii, rămânând să se stabilească ulterior ce activităţi culturale vor găzdui respectivele spaţii.
„La momentul mutării, o parte din colegii mei au considerat nepotrivit noul spaţiu de pe strada Daliei. S-a adus argumentul că accesul este dificil şi că laboratorul a fost pus la etajul 4, unde trebuie să se ducă şi de unde trebuie să se aducă probele. S-a vrut să se facă acolo şi o farmacie şi s-a renunţat la idee, tocmai din cauza accesului dificil. Sigur că şi pacienţii ajung mai greu acolo, raportat la vechea locaţie, centrală. Pe de altă parte, sunt condiţii de lucru mai bune, spaţiul s-a reabilitat şi arată ca o clinică modernă”, spune medicul Livius Cârstea, care a lucrat la Laboratorul Clinicii de Dermatovenerologie.
O mutare cu probleme
Anul trecut, Clinica de Dermatologie şi Venerologie a fost mutată din sediul ultra-central, de pe strada Mărăşeşti nr. 5, în Complexul Studenţesc, într-un fost cămin de nefamilişti, de pe strada Daliei nr. 17.
Lucrările de reparaţii interioare şi exterioare ale clădirii au costat 7.340.000 de lei fără TVA. Cost în care au intrat intervenţii structurale ale imobilului, consolidări, construirea structurii şi montajul a două lifturi hidraulice care deservesc personalul şi pacienţii, execuţia finisajelor interioare şi exterioare, execuţia instalaţiilor electrice, a celor de apă, fluide şi gaze medicale, instalaţia termică, lucrări rutiere şi amenajarea aleilor.
Mutarea Clinicii de Dermatologie s-a făcut, însă, cu scandal, situaţia tensionată fiind iscată încă de acum doi ani.
În aprilie 2013, medicii de la Dermatologie au organizat un protest, refuzând să părăsească spitalul şi acuzând Primăria de troc cu Spitalul Municipal. Tot atunci au trimis o scrisoare deschisă Ministerului Sănătăţii, Primăriei Timişoara, Prefecturii Timiş şi Direcţiei de Sănătate Publică, transmiţând că noua locaţie propusă de Primărie, cea de pe strada Daliei, este necorespunzătoare şi contraproductivă din punct de vedere al accesibilităţii pacienţilor, fără mijloace de transport în comun în apropiere, fără lift şi fără rampe. „Mutarea survine în momentul în care tocmai s-au finalizat investiţii majore (de peste 500.000 de euro) pentru reabilitarea clădirii pe structură de spital, soldate cu funcţionalizarea optimă a clinicii în conformitate cu standardele medicale în vigoare”, se arăta în acea scrisoare deschisă.
Ultimele comentarii