Primarul Timişoarei nu renunţă la ideea mutării Clinicii de Dermatologie

Personalul medical invocă interese imobiliare: „Ştim cui trebuie să întoarcă domnul primar mulţumiri pentru campania electorală”

Clinica de Dermatologie (1)Primarul Timişoarei a dispus începerea lucrărilor de reabilitare a imobilului în care va fi relocată, în pofida nemulţumirilor personalului medical, Clinica de Dermato-Venerologie. Medicii acuză Primăria că risipeşte bani publici, întrucât actualul imobil a fost recent reabilitat, iar alte voci spun că decizia Primăriei este motivată de raţiuni de natură imobiliară şi că, dispunând intempestiv eliberarea spaţiului, primarul ar vrea să ofere recompensă pentru sprijinul primit în campania electorală. 

 

Noul sediu al Clinicii de Dermatologie, gata în 13 luni

Primăria Timişoara anunţă că au fost demarate lucrările de reabilitare a imobilului situat pe strada Daliei nr. 17, despre care edilul Nicolae Robu a anunţat că va deveni noul sediu al Clinicii de Dermato-Venerologie. Despre intenţia de relocare a actualei clinici, situată pe strada Mărăşeşti nr. 5, primarul a vorbit încă de anul trecut, când şi-a anunţat intenţia de a transforma actualul imobil într-un centru cultural şi diplomatic al Timişoarei.

Ordinul de începere a lucrărilor de reparaţii interioare şi exterioare, vizând schimbarea destinaţiei din spaţiu pentru cazare în spaţii pentru sănătate, a fost dat, însă, la începutul lunii mai, când a fost predat şi amplasamentul către compania care şi-a adjudecat execuţia lucrărilor.

Potrivit informaţiilor oferite de reprezentanţii Municipalităţii, licitaţia pentru atribuirea lucrărilor de execuţie a fost câştigată de SC Eurowindow SRL Timişoara. Valoarea totală estimată a contractului este de 7.340.000 de lei fără TVA, investiţie suportată din bugetul Primăriei. Durata asumată pentru execuţia lucrărilor este de 13 luni, finalizarea acestora fiind preconizată pentru luna iunie 2015. Suprafaţa utilă care urmează să fie amenajată este de aproximativ 3.300 de metri pătraţi, iar lucrările care vor fi efectuate vizează reabilitarea imobilului existent, construirea structurii şi montajul a două lifturi care vor deservi personalul medical şi pacienţii spitalului, precum şi schimbarea destinaţiei din spaţii de cazare în spaţii medicale. Lucrările presupun realizarea de intervenţii structurale complexe, de reamenajare a corpului principal existent, realizare a acoperişului tip terasă, realizare a două case de lift, construcţii independente aflate în vecinătatea construcţiei existente, execuţia finisajelor interioare şi exterioare, execuţia instalaţiilor, precum şi efectuarea unei serii de lucrări rutiere şi de amenajare a aleilor.

Şeful Clinicii: „O să avem o cultură a comerţului şi a tunurilor imobiliare”

Caius Solovan portretChestionat asupra intenþiei edilului, prof. dr. Caius Solovan, Şeful Clinicii, a declarat recent că apreciază că decizia este motivată de raţiuni politice şi de  interese comerciale. În plus, a declarat acesta, „ar fi fost atunci mai inteligent să fie relocate toate clinicile medicale care funcţionează în clădiri pentru care se plătesc chirii”. Iar dacă se doreşte o reorganizare în beneficiul pacienţilor şi dacă motivaţia nu este exclusiv de natură comercială, atunci ar putea să fie mutate toate aceste clinici într-o unitate centralizată, situată eventual pe o platformă dinafara oraşului.

O clădire în care ar putea fi relocate clinicile medicale dispersate în oraş ar putea fi, potrivit opiniei dr. Caius Solovan, cea de pe Calea Torontalului, unde se preconizase a fi viitorul Spital Municipal. „S-a creat însă un context absurd şi strigător la cer. Iar cuvântul-cheie este comerţul”, a opinat şeful Clinicii de Dermatologie. Acesta a acuzat absenţa logicii şi a viziunii organizatorice în argumentaţia edilului, legată de necesitatea imperioasă a mutării Clinicii de Dermatologie, prin aceea că, în acelaşi imobil, funcţionează şi Clinica de Radioterapie. “Viitorul centru diplomatic la care edilul face referire va funcţiona în proximitatea unei clinici în care sunt trataţi pacienţii bolnavi de cancer. (…) Nu există, din păcate, o modalitate de a te opune unei astfel de decizii”, a mai spus profesorul Caius Solovan, adăugând  că hotărârea în sine a fost luată într-un context creat anume pentru a se opune din start oricăror eventuale contraargumente. “Decizia este rezultatul unui pretins act democratic”, mai spune profesorul Caius Solovan, precizând că întreg Consiliul de Administraţie al Spitalului Clinic Municipal, format din “persoane numite în baza unui algoritm politic, dar care nu au legătură cu spitalul şi cu modul în care trebuie administrată activitatea unui spital”, a votat “aşa cum trebuia” atunci când s-a luat în discuţie relocarea Clinicii de Dermatologie.

“Eu, speranţa că s-ar putea întâmpla ceva bun mi-am cam pierdut-o.(…) Decizia s-a luat în Consiliul de Administraţie a Spitalului Municipal cu unanimitate”, spune profesorul Caius Solovan, adăugând că România nu şi-a pierdut încă reflexele dictaturii roşii “de care, din păcate, doar credem că am scăpat. Suntem după un bolşevism de mai bine de 50 de ani, care ne-a distrus”, a declarat profesorul Caius Solovan, referindu-se la votul unanim din Consiliul de Administraţie legat de relocarea clinicii.

Prof. Solovan opinează, referindu-se la  argumentele formulate de edil, legate de condiţiile improprii care le sunt oferite pacienţilor spitalizaţi, că cu un minimum de investiţii s-ar putea rezolva şi restul chestiunilor care sunt necesare pentru ca spitalul să poată funcţiona la standarde actuale. “Judecând după ceea ce se comunică, primează interesele comerţului şi ale tinerilor. Se doreşte, am înţeles, ca strada Mărăşeşti să fie o stradă comercială. O să avem o cultură de skateboarderi şi de rolleri, o cultură a comerţului şi a tunurilor imobiliare”, a declarat prof. Caius Solovan.

Lider Sanitas Timiş invocă “o recompensă electorală”

Livius Carstea bustLa rândul său, liderul sindicatului Sanitas Timiş, dr. Livius Cârstea, a apreciat că decizia de relocare a Clinicii de Dermatologie este “o absurditate fără margini” şi a precizat că motivul real, în opinia sa, ar fi legat de o serie de interese imobiliare ale celor care doresc să pună mâna pe imobil. “Ştim cui trebuie să întoarcă domnul primar mulţumiri pentru campania electorală”,  a declarat Livius Cârstea, adăugând că decizia de relocare în sine, dincolo de caracterul său intempestiv, este “o bătaie de joc la adresa banului public”, întrucât clădirea a fost destul de recent renovată şi s-a investit în saloane şi în crearea unui amfiteatru, care acum, prin decizia de mutare, vor fi abandonate. Iar clinica va fi găzduită într-un imobil care, “indiferent cât de mult se va investi în el, nu a fost creat cu destinaţia iniţială de spital. Această clădire (imobilul de pe strada Mărăşeşti – n.red.) e o clinică universitară, unde se desfăşoară o activitate integrată, unde lucrează medici care sunt şi cadre didactice. Nu poţi pur şi simplu să o iei de aici şi să o arunci altundeva, într-o clădire care nu corespunde destinaţiei de spital. Am epuizat toate demersurile posibile pe cale sindicală. E o decizie politică, eu nu pot să mă opun ei”, a mai declarat Livius Cârstea, opinând că interesele care au tranşat soarta imobilului s-au dovedit a fi unele de natură imobiliară, dictate de PSD.

Livius Cârstea semnalează că managerul Spitalului Clinic Municipal, doctorul Octavian Mazilu, a acceptat, fără să se opună, această situaţie.

Decizia edilului cu privire la relocare, irevocabilă, în ciuda protestelor personalului medical

Nicolae RobuDiscuţiile despre relocarea sediului Clinicii de Dermatologie au început în primăvara anului trecut, atunci când, pe fondul refuzului medicilor, edilul Nicolae Robu a anunţat că va iniţia o hotărâre de Consiliu Local.

Referindu-se la refuzul exprimat de cadrele medicale legat de mutarea clinicii în noul sediu pus la dispoziţie de către Primărie, primarul a reiterat faptul că o parte dintre argumentele invocate  sunt lipsite de temei. “Nu cred că trebuie să fii specialist în domeniu ca să-ţi dai seama că pentru bolnavi şi pentru medicii ce se ocupă de ei este mult mai bine să se dispună de saloane cu două – trei paturi, cu intrare directă de pe un coridor, respectiv cu un geam mare, luminos, decât de saloane cu opt paturi, prin care să se treacă din unul în altul, nefiind prevăzute cu acces direct, altfel spus nefiind decomandate”.

În plus, mai spune edilul, clădirea este veche şi nu permite refuncţionalizarea în aşa fel încât să fie asigurate condiţiile de internare pe care ar trebui să le ofere o unitate spitalicească la standardele de funcţionare aferente anului 2014. Iar pacienţii nu au parte, pe durata spitalizării, nici măcar de liniştea de care ar avea nevoie, mai spune Nicolae Robu, motivând că această clinică este amplasată cu acces la strada pietonală Mărăşeşti, care va deveni, în perspectivă, una dintre arterele pietonale cele mai dinamice din Timişoara.

Primarul mai spune că, indiferent de decizia personalului angajat al Clinicii, hotărârea sa de relocare a spitalului rămâne nestrămutată.

Print Friendly, PDF & Email