Ziua Mondială a Educației, cunoscută şi sub numele de Ziua Internațională a Profesorului, este marcată la Timişoara prin dezbateri dedicate atât viitorilor profesori, cei care sunt astăzi elevi sau studenți, cât și celor care sunt deja profesori.
Dezbaterile, pe teme ca „Studenții de azi, profesorii de mâine”, „A fi profesor în România / Timișoara educată” şi „Educația în epoca globalizării”, sunt organizate de Departamentul de Științe ale Educației, din cadrul Facultății de Sociologie și Psihologie a Universității de Vest din Timișoara, împreună cu Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic din UVT, Inspectoratul Școlar Județean Timiș, Asociația Învățătorilor Bănățeni și Liceul Pedagogic „Carmen Sylva”, din Timişoara.
„Profesorii din întreaga lume contribuie la progresul omenirii; ei sunt cei care formează copiii în școală, educabilii indiferent de vârstă, întreaga resursă umană a societății și le influențează învățarea și nivelul de competențe”, atrage atenţia inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş, Aura Danielescu.
Aceasta mai spune că, așa cum afirma președintele României, dl. Klaus Iohannis, la dezbaterea prilejuită de deschiderea anului universitar 2016 – 2017, „Timișoara educată – dialog la început de an universitar”, dascălii aleg să opteze pentru această profesie inspirați fiind de modelele de dascăli pe care i-au avut, pentru că doresc să formeze la rândul lor noi generații, iar pentru aceasta societatea trebuie să le acorde respectul cuvenit.
Data de 5 octombrie a fost stabilită, în 1994, de către UNESCO, drept Ziua Mondială a Educației sau Ziua Internațională a Profesorului.
O zi care atrage atenția asupra necesității de a înțelege rolul crucial al educației în construirea viitorului, nu doar din perspectiva profesorilor și a elevilor sau studenților, ci a societății în ansamblul ei.
Ultimele comentarii