Ministrul Educaţiei, la Timişoara: „Vom găsi soluţii astfel încât tinerii foarte valoroşi să rămână în România”

Ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, s-a declarat convins, la Timişoara, că se vor găsi soluţii astfel încât tinerii foarte valoroşi să rămână în România, un prim pas fiind făcut prin acordarea unor burse celor care fac cercetare în ţară.

 

Ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, a participat, miercuri, 19 aprilie, la deschiderea Olimpiadei Naţionale de Matematică, pentru clasele VII-XII, organizată la Timişoara. La eveniment, care a avut loc în sala Operei Naţionale din Timişoara, au participat câteva sute de elevi şi profesori.

Întrebat de către jurnalişti ce măsuri va lua Guvernul pentru ca tinerii valoroşi să nu mai plece din România, Pavel Năstase a afirmat că s-au făcut deja primii paşi prin acordarea unor burse celor care nu pleacă în străinătate şi fac cercetare în România. „Eu cred că deja se fac paşi importanţi în această perspectivă. Aşa cum aţi observat, Guvernul actual a luat o serie de măsuri în domeniul educaţional pe care le consider foarte importante: creşterea salariilor profesorilor, a crescut, de asemenea, finanţarea per student/ per elev, gratuităţi pentru transport şi sunt în derulare o serie de alte măsuri care ar trebui să schimbe atitudinea profesorilor, să se ocupe mai îndeaproape de şcoală, atitudinea elevilor, să vină la şcoală”, a declarat, citat de Mediafax, ministrul Educaţiei.

Acesta mai spune că, prin Ministerul Cercetării şi Inovării, au fost finanţate o serie de burse pentru cei care vor să rămână în România, să facă cercetare, burse „care sunt chiar la nivel european şi internaţional”. „Iată că s-au făcut câţiva paşi şi sunt convins că vom găsi soluţii astfel încât tinerii noştri foarte valoroşi să rămână în România. Sau în situaţia în care pleacă din ţară pentru o perioadă de timp să revină cu multă plăcere şi să-şi continue activitatea în România”, a mai declarat Pavel Năstase.

Adăugând că Ministerul Educaţiei îşi doreşte ca, în viitor, olimpiadele la toate disciplinele să fie mai bine organizate: „Ne gândim să modificăm procedurile, regulamentele, astfel încât începând de la etapa primară până la cea naţională toţi elevii să aibă posibilitatea să participe la olimpiade.”

Festivitatea de premiere a elevilor participanţi la Olimpiada Naţională de Matematică, pentru clasele VII-XII, va avea loc în 23 aprilie, în Aula Magna a Universităţii de Vest din Timişoara.

Print Friendly, PDF & Email