Ziua judeţului, la concurenţă cu Ziua Timişoarei

Concert de Ziua Timisoarei 2014 Foto ora de timisConsiliul Judeţean Timiş a lansat zilele trecute în dezbatere publică iniţiativa de instituire a Zilei Judeţului, pe 28 iulie, celebrând prima zi de administraţia românească în Banat. Ziua festivă va fi la concurenţă cu Ziua Timişoarei, pe 3 august.

 

O nouă zi festivă

Dacă nu s-a remarcat prin realizări ieşite din comun, actuala administraţie judeţeană doreşte, se pare, să rămână în istorie prin  instituirea Zilei Judeţului, o nouă zi festivă la concurenţă cu Ziua Timişoarei.

O dezbatere publică a fost lansată în acest sens zilele trecute iniţiatorii precizând că „de-a lungul timpului, judeţul Timiş a cunoscut numeroase momente de cumpănă şi tumult istoric, însă, administraţia românească în judeţul Timiş a fost instaurată pe data de 28 iulie, după plecarea armatei de ocupaţie şi înainte de intrarea armatei române şi, în consecinţă, considerăm că este necesar ca această zi să fie proclamată ca ziua judeţului Timiş, alături de cea de 3 august, care a fost proclamată ziua oraşului Timişoara, prin Hotărârea Consiliului Local Timişoara nr.217/1999.”

Ziua Judeţului Timiş, considerată eveniment de interes judeţean, va fi marcată de către autorităţile administraţiei publice locale şi instituţiile publice de cultură din judeţ, prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative, cu caracter evocator şi ştiinţific, în spiritul locuitorilor judeţului Timiş.

Sumele necesare realizării acestor manifestări vor fi suportate din bugetul propriu al CJ Timiş, prin instituţiile şi compartimentele de specialitate ale administraţiei judeţene.

Pentru a nu lăsa loc de interpretări în aceste zile, reprezentanţii CJ Timiş au făcut precizarea că „pentru a păstra vie amintirea timişorenilor care în Decembrie 1989 au semnat cu sânge şi curaj, istoria contemporană a României, cinstind memoria acestora, Consiliul Judeţean Timiş a declarat perioada 15 – 20 decembrie Zilele Revoluţiei din 1989 , iar data de 21 decembrie ca Ziua Revoluţiei din 1989.”

Propunerile, sugestiile şi opiniile timişorebilor pe această temă se pot depune la Registratura generală a CJ Timiş, până la data de 30 decembrie 2015.

De ce 28 iulie?

De ce s-au oprit, totuşi, reprezentanţii administraţiei judeţene asupra acestei zile? Care este semnificaţia ei istorică? „Administraţia românească s-a instaurat treptat în Banat, însă momentul de început poate fi considerat ziua de 28 iulie. După ce s-a trasat graniţa, s-a primit sarcina de a se introduce administraţie românească în judeţele care au revenit României – Caraş Severin şi Timiş-Torontal. Pe 27 iulie, Comandamentul Sârbesc a primit ordinul de a părăsi Timişoara, urmând să se instituie administraţia românească cu instituţiile aferente – Primărie, Prefectură, Poliţie. Pe 28 iulie a fost instalat în funcţie primul prefect român – un bănăţean – doctorul Aurel Cosma”, explică istoricul Vasile Dudaş, de la Secţia de Istorie a Muzeului Banatului.

Pe data de 27 iulie, menţionează şi reprezentanţii CJ Timiş, trupele de ocupaţie retrăgându-se de pe teritoriul comitatului Timiş, în 28 iulie 1919, dr. Aurel Cosma a fost instalat în funcţia de prefect, preluând administraţia în numele statului român în judeţul Timiş, Timişoara şi în zona din fostul comitat Torontal, care a revenit României prin hotărârile Conferinţei de Pace de la Paris. Pentru punerea în aplicare a administraţiei judeţene româneşti au venit 400 de jandarmi români din judeţul Arad şi 500 de jandarmi de la Lugoj, reşedinţa comitatului Caraş-Severin, unde administraţia românească a fost instaurată cu câteva luni înainte. Pe 3 august 1919, şi-au făcut intrarea în Timişoara unităţi ale Armatei române, comandate de colonelul Virgil Economu, fiind primite de o mulţime de români şi de reprezentanţi ai minorităţilor naţionale.

La intrarea în Timişoara, Armata română a fost salutată de către prefectul Aurel Cosma, care a exprimat entuziasmul mulţimii participante.

Pentru a sărbători evenimentul au sosit, în aceeaşi zi, în oraşul Timişoara Ion I.C. Brătianu, prim-ministrul guvernului român. Astfel s-a instalat, în data de 28 iulie, administraţia civilă românească, iar în 3 august a sosit, în Timişoara, armata română, ziua de 3 august 1919 fiind proclamată ziua Timişoarei.

Print Friendly, PDF & Email