La Timișoara va începe, peste câteva zile, Festivalul European de Teatru „Eurothalia”.
Teatrul German de Stat Timișoara şi Primăria Municipiului Timișoara organizează cea de-a VI-a ediție a Festivalului European de Teatru „Eurothalia” în perioada 7 – 14 octombrie.
Programul ediției de anul acesta prezintă opere ale unor importante companii de teatru europene – She She Pop, Rimini Apparat, Teatrul „Maxim Gorki”, din Germania, Matarile Teatro, din Spania, Dollar Daddy’s, din Ungaria – și spectacole realizate de creatori inovatori precum David Espinosa, Maja Kleczewska, Gisele Vienne, transmit reprezentanţii TGST. Care anunţă şi că spectatorii vor avea ocazia să vizioneze unele dintre cele mai recente producții ale TGST.
Festivalul „Eurothalia” explorează tendințe inovatoare din artele spectacolului din Europa, prezentând la Timișoara forme teatrale diverse precum: dramaturgie contemporană sau texte clasice montate într-un stil contemporan, teatru documentar sau teatru cu mize socio-politice, teatru de animație sau teatru de marionete.
Selecționeră și coordonatoare artistică a festivalului este, şi anul acesta, teatrologul Andreea Andrei. „Ediția de anul acesta se desfășoară sub semnul întrebării: «Europa, încotro?», o întrebare care se reflectă în spectacolele incluse în selecție și care reflectă frământările legate de actualele crize cu care se confruntă Europa. Spectatorul este determinat astfel să conștientizeze fisurile și impulsionat să imagineze soluții”, spune Andreea Andrei.
Spectacolele selecționate sunt axate pe tematici de relevanță actuală. Pe de-o parte, tematici sociale precum fenomenul migrației și al luptei pentru resurse naturale, istoria subiectivă a Germaniei de Est și Vest, Holocaustul și victimele și supraviețuitorii acestuia, criza refugiaților, colonialismul și partea întunecată a gândirii neoliberale, obsesia pentru putere, iar pe de altă parte tematici personale legate de frică, familie sau de relațiile din mediul virtual.
Festivalului European de Teatru „Eurothalia” este organizat în parteneriat cu Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Secretariatului General al Guvernului, cu sprijinul Primăriei Timișoara și al Institutului Polonez București, fiind cofinanțat de Consiliul Județean Timiș, Ministerul Culturii, Uniunea Teatrală din România, din fonduri provenite din timbrul teatral.
Ultimele comentarii