Deşi Primăria a semnat în regim de urgenţă un contract pentru dezinsecţia intensivă a Timişoarei, în urma avertismentelor oficiale legate de probabilitatea răspândirii periculosului virus Zika, spre instituţie continuă să vină plângeri ale timişorenilor. Care spun că nu mai pot sta seara în parcuri din cauza ţânţarilor.
Controale şi analize
Chiar şi plecat la Singapore, pentru a participa la o întâlnire a primarilor, primarul Nicolae Robu nu a scăpat de plângerile timişorenilor care se plâng din nou de invazia ţânţarilor.
În intervenţia sa pe o reţea de socializare, primarul Timişoarei a explicat că oraşul nu a mai avut de trei ani un contract cu un operator care să facă dezinsecţia în mod corespunzător. „Suntem blocaţi în instanţă şi nu se programează mai repede termenele. În acest an am putut semna un contract în regim de forţă majoră, datorită avertizării primite din partea Ministerului Sănătăţii, privind pericolele virusului Zika, transmis de ţânţari. Acel contract are însă valoare limitată, suma maximă pe care am putut-o folosi fiind de aproximativ 130.000 de euro. Urmează să continue această operaţiune, dar eficienţa, din ce mi s-a sesizat şi din ce am constatat şi eu, înainte să plec, este destul de scăzută”, a precizat Nicolae Robu.
Din cauza slabei eficienţe, conducerea Primăriei a solicitat efectuarea de analize, pentru a se constata eventuala diluare a substanţelor cu care se realizează stropirile anti-ţânţari. În acest sens, primarul Nicolae Robu a dat însărcinări Direcţiei de Mediu să facă un set de analize de concentraţie şi eficienţă. „Am cerut să se facă analiza chimică a acestor substanţe, pentru a ne asigura că nu ne păcăleşte nimeni, pentru a ne asigura că ceea ce ni se oferă ceea ce trebuie să ni se ofere conform caietului de sarcini de atribuire a serviciului respectiv”, a mai spus Nicolae Robu.
Medic epidemiolog: „Nu Zika e marea problemă, ci encefalita”
Medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş”, din Timişoara, spune că este indicat să se realizeze dezinsecţii la intervale mai scurte în această perioadă însă că mai degrabă ar trebui să existe temeri cu privire la encefalita de tip West Nile transmisă de muşcătura ţânţarilor decât de virusul Zika, vehiculat recent. „În cazul virusului Zika a fost un singur caz, izolat, însă ar trebui să se facă dezinsecţii mai degrabă pentru prevenirea cazurilor de encefalită de tip West Nile, transmisă prin muşcătura ţânţarului. A existat un focar de encefalită West Nile în Bulgaria, şi unul în Bucureşti acum vreo zece ani, atunci când au fost precipitaţii multe şi s-au produs inundaţii, exact ca în acest an. Subsolurile inundate, de exemplu, sunt un mediu ideal pentru coloniile de ţânţari”, explică medicul timişorean.
Fost director al Aviaţiei Utilitare Timişoara: „Sunt sceptic cu privire la eficienţa dezinsecţiilor la sol”
În ceea ce priveşte frecvenţa stropirilor, Pascu Lup, fost director al Aviaţiei Utilitare Timişoara, este de părere că acestea ar trebui să se realizeze la intervale de aproximativ 20 de zile, pentru a se distruge succesiv larvele. „Cât despre aceste dezinsecţii la sol, eu sunt sceptic cu privire la eficienţă, este ca şi cum ai stropi cu soluţie de dezinsecţie doar pereţii exteriori ai unui bloc. Rămâne de văzut şi cât de bună e soluţia. Erau ani în care se stropea doar de trei-patru ori pe timpul verii şi nu erau niciun fel de probleme.”
Variantele găsite pentru dezinsecţia aeriană îi ridică însă semne de întrebare pilotului timişorean. „Nu ştiu cât de indicat sau eficient este să se stropească la Timişoara cu elicoptere din Oradea. Cu combustibilul dat pe acest drum se stropeşte tot oraşul. Aviaţia Utilitară Timişoara are un tarif de 25 de lei pe hectar, pentru dezinsecţie. Mă îndoiesc că s-a găsit o variantă mai ieftină. Nu înţeleg nici de ce, în condiţiile în care există o societate de stat, se preferă să se lucreze cu privaţi. Poate că s-a uitat acest lucru: Primăria este acţionară, cu aproximativ 30% din acţiuni la Aviaţia Utilitară. De ce să se lucreze atunci cu firme private? Cred că ar fi momentul să se facă analize şi să se pună nişte întrebări. Oricum, nu e normal să se stropească, şi după o săptămână să fie invazie de ţânţari,” mai spune Pascu Lup.
Ultimele comentarii