Clinica de Chirurgie Vasculară Timişoara, parte într-un proiect european care vizează reducerea numărului de amputații

Mihai Ionac Foto newstmClinica de Chirurgie Vasculară Timişoara este inclusă într-un proiect Erasmus+, câştigat de Societatea Română de Chirurgie Vasculară, care vizează reducerea numărului de amputații şi care va fi derulat şi la Timişoara.

 

Societatea Română de Chirurgie Vasculară a câștigat, la numai doi ani de la înființarea sa, un proiect Erasmus+, finanțat cu 139.000 de euro. Proiectul, intitulat “Oportunități pentru dezvoltarea profesională în boala vasculară”, a fost evaluat cu cel mai mare punctaj la categoria sa de către Agenția Națională Erasmus+.

Progresele medicale se traduc în tratamente ale unor stadii de boală imposibil de tratat anterior și de asemenea mai ușor de suportat de către pacienți. O evoluție majoră în chirurgia vasculară o reprezintă tehnicile endovasculare, care au devenit o componentă importantă în arsenalul chirurgului vascular și, pe viitor, probabil că vor reprezenta metoda preferată în tratamentul bolii arteriale periferice. În numeroase situații tehnicile de dilatare și stentare sunt singurele care pot salva membrele inferioare de la amputație”, spune dr. Mihai Ionac, de la Clinica de Chirurgie Vasculară Timişoara.  Adăugând că, la ora actuală, aceste tehnici au depășit ca pondere intervențiile chirurgicale clasice, iar trendul este crescător. „Mai mult, Boardul European de de Chirurgie Vasculară din cadrul Uniunii Europene a Specialităților Medicale a redefinit chirurgia vasculară în Chirurgie Vasculară și Endovasculară, iar specialistul ca și Chirurg Vascular și Endovascular”, mai spune Mihai Ionac.

Mihai Ionac anunţă că acest proiect are în parteneriat clinici de prestigiu în chirurgie vasculară din Europa: Departamentul de Chirurgie Vasculară din München, Germania, Clinica de Chirurgie Vasculară din Gröningen, Olanda și Great Middle East Health and Education Foundation, Ankara, Turcia. Centrul pentru Promovarea Învăţării Permanente Timisoara este partener, responsabil cu dezvoltarea componentei pedagogice şi de lifelong learning, atât on-line, cât şi off line. „Proiectul are ca obiectiv dezvoltarea unui model de învățământ la distanță în chirurgia vasculară periferică, în care medicii specialiști și rezidenți învață să aplice tehnicile moderne endovasculare și microchirugicale de revascularizare la pacienții cu boală arterială periferică”, completează dr. Ionac.

Rezultatele scontate ale acestui proiect, mai spune el, includ crearea unui curriculum pentru boala arterială periferică la nivelul circulației de sub genunchi, crearea unei platforme on-line de informații specifice și de învățare a acestei tehnicilor operatorii endovasculare necesare.

Astăzi şi mâine, la Timișoara are loc întâlnirea inaugurală a acestui proiect, la Centrul „Pius Brânzeu”.

Print Friendly, PDF & Email