O achiziție recentă de materiale sanitare consumabile a durat mai bine de șase luni. Timp în care, rămasă fără acestea, Clinica de Chirurgie Vasculară a fost nevoită să amâne mai multe intervenții chirurgicale complexe. Directorul spitalului susţine că, acum, problema e rezolvată. Versiune contrazisă de șeful clinicii, care spune că materialele consumabile recent furnizate nu pot fi utilizate în cazul intervențiilor complexe, de reconstrucție vasculară, iar în unele cazuri se recurge la improvizaţii.
Activitate medicală sistată, pe motiv lipsă de materiale sanitare
Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Judeţean Clinic de Urgenţă Timişoara semnala, zilele trecute, că a ajuns în imposibilitatea de a mai realiza operații de revascularizare arterială, din cauză că îi lipsesc materiale elementare de genul firelor de sutură sau a foliilor sterile de protecție contra infecțiilor a plăgilor operatorii. Şeful clinicii, prof. univ. dr. Mihai Ionac, declara, la sfârşitul săptămânii trecute, că a fost nevoit să amâne pe termen nedefinit mai mult de zece intervenții chirurgicale complexe, programate să aibă loc în ultima zi a săptămânii trecute și în primele două zile ale săptămânii acesteia.
Managerul Spitalului Judeţean: „Acuzațiile sunt artificial create”
Ca răspuns la atenționarea doctorului Ionac, direcțiunea spitalului susţine că informațiile sunt eronate. Și precizează că un reprezentant al firmei care a câștigat licitația-mamut pentru achiziționarea de materiale sanitare, a înmânat, zilele trecute, unei reprezentante a Clinicii de Chirurgie Vasculară două cutii cu materiale sanitare necesare realizării intervențiilor chirurgicale.
„Azi (marţi, 23 iunie – n.r.) s-au efectuat intervenții la Clinica de Chirurgie Vasculară. Și vineri (19 iunie – n.r.) s-au efectuat intervenții”, susţine managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara, dr. Marius Craina. Dar nu poate oferi informații despre numărul de intervenții chirurgicale efectuate și nici despre tipul acestora.
Apreciază, în schimb, că informațiile lansate recent în spațiul public de către Mihai Ionac ar fi lipsite de temei, fiind motivate de rațiuni ce ar ține de „o altă sferă”. Nu poate oferi, însă, detalii nici cu privire la cauza acestor acuzații, întrucât, motivează, nu se poate substitui medicului Mihai Ionac, pentru a explica originea motivațiilor acestuia.
Marius Craina apreciază că este o lipsă de colegialitate faptul că profesorul Mihai Ionac lansează în spațiul public informații referitoare la cele peste 500 de referate pe care le-a întocmit și care au rămas neonorate de către conducerea spitalului în decursul ultimilor câțiva ani. „Este total nefondat comunicatul de vineri. Sunt total neadevărate referirile la reprogramarea a zece intervenții amânate”, susţine Marius Craina, precizând și că, dacă amânările s-au produs, atunci ar fi fost motivate de alte cauze. „Nu știu de ce nu a operat”, mai declară acesta, adăugând că acuzațiile doctorului Ionac ar fi nedeontologice. Și aceasta în condițiile în care, afirmă el, vreme de mai mulți ani, inclusiv în perioada în care dr. Ionac s-a aflat la conducerea Spitalului Judeţean, materialele sanitare indicate acum a fi lipsă nu s-ar fi aflat pe lista de achiziții publice.
Marius Craina spune că recent încheiata licitație pentru achiziționarea de materiale sanitare, a durat aproape șase luni, din octombrie 2014 până în mai 2015. Și spune că la licitație s-au prezentat 104 firme și că procedura de atribuire s-a desfășurat în condiții de legalitate, generându-se bugetului spitalului o economie de peste 500.000 de lei, în condițiile în care bugetul alocat inițial a fost de un milion de lei, iar licitația s-a încheiat la aproximativ 500.000 de lei.
Directorul Spitalului Judeţean mai declară că procedura de licitație a durat atât de mult din pricina personalului redus care își desfășoară activitatea în compartimentul de achiziții al spitalului, din rațiuni de asigurare a corectitudiniişi din cauta recentei reduceri la jumătate a sumei alocate prin Programul Național de Chirurgie Vasculară, care oferea o parte din sumele necesare achiziționării materialelor consumabile menționate a fi lipsă.
Totuşi, intervențiile cu grad ridicat de complexitate, sistate și în prezent
Chestionat dacă problema semnalată zilele trecute a fost soluționată și dacă activitatea operatorie din cadrul secției pe care o conduce se desfășoară normal, Mihai Ionac spune că intervențiile care se realizează în acest moment sunt exclusiv urgențele și operațiile cu grad scăzut de dificultate. Și adaugă că nu există încă materialele consumabile necesare intervențiilor complexe și de lungă durată.
Spune, însă, că, zilele trecute, un reprezentant al firmei care a câștigat licitația a înmânat unei reprezentante a Clinicii de Chirurgie Vasculară două cutii cu fire de sutură. Care, însă, nu se pretează efectuării intervențiilor complexe, putând fi utilizate exclusiv pentru intervenții efectuate în cadrul unui program de spitalizare de zi care îngăduie, spre exemplu, fixarea de dispozitive pentru administrarea chimioterapiei unor paciente care au suferit intervenții chirurgicale pentru cancer de sân. În plus, mai spune Mihai Ionac, respectivele materiale consumabile i-au fost înmânate reprezentantei clinicii fără respectarea unor condiții elementare de legalitate în ceea ce privește procesul de achiziții publice, neexistând niciun proces-verbal de predare-primire în acest sens.
În ceea ce privește programul de spitalizare de zi, vizând montarea dispozitivelor pentru administrarea chimioterapiei, medicul Mihai Ionac spune că doar pentru acest domeniu pot fi utilizate firele de sutură primite: „Firele acelea nu puteau fi folosite la operaţiile vasculare, ele sunt pentru închis pielea. Acele două cutii fac parte din programul de spitalizare de zi, eu le pot folosi doar pentru pacienţii cărora le pun dispozitive de chimioterapie”.
Mihai Ionac mai declară că a făcut o solicitare la începutul lunii aprilie pentru materiale fundamentale pe care clinica nu le mai poate cumpăra prin Programul Naţional de Chirurgie Vasculară. „De atunci îmi este promis că materialele se iau. Este vorba de fire de sutură, cu care eu cos vasele unul de altul”, mai spune Mihai Ionac. Care explică și că, în urma diminuării fondurilor alocate prin Programul Național de Chirurgie Vasculară și în urma reducerii sumelor alocate Clinicii de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate, suma alocată per pacient a scăzut de la 2.000 de lei la 800 de lei.
Dr. Mihai Ionac: „Voi notifica Ministerul asupra refuzului repetat al conducerii spitalului de a ne lua lucruri elementare”
Medicul Mihai Ionac precizează că, pentru buna desfășurare a activității pe secție, în afară de firele de sutură în valoare lunară estimată la 5.000 de lei, mai sunt și tuburi de dren, pentru evacuarea lichidelor din plăgi – momentan recurgându-se la improvizaţii realizate din tuburi de plastic – şi folii de protecţie a plăgii, pentru intervențiile care durează, în scopul de a evita răspândirea microbilor în plagă.
În ceea ce privește intervențiile chirurgicale efectuate în ultimele zile, Mihai Ionac spune că au fost operate exclusiv urgențele și cazurile simple, iar pacienții au fost trimiși să își cumpere materialele consumabile necesare, urmând ca, ulterior, să se adreseze spitalului, pentru eventuala decontare.
Cât despre necesarul de materiale sanitare consumabile pentru intervențiile cu grad ridicat de dificultate, șeful Clinicii de Chirurgie Vasculară spune că, după recentele probleme, inclusiv cele generate de acuzațiile la adresa sa lansate de reprezentanții Curții de Conturi, nu își îngăduie să solicite pacienților să își achiziționeze din bani proprii materiale. "Voi notifica Ministerul asupra refuzului repetat al conducerii spitalului de a ne lua lucruri elementare”, declară dr. Mihai Ionac. Acesta mai spune că au existat donații, pe fundație, de la familii ale unor persoane cărora le-au fost amputate membre, dar că, în urma problemelor recente, și activitatea fundației pe care o conduce a avut de suferit.
Este, de altfel, și cazul unei paciente în vârstă de 54 de ani, originară din Râmnicu Vâlcea, internată acum pe Secția de Chirurgie Vasculară. Carmen Ucă mărturisește că a venit la Timișoara pentru că are nevoie de un bypass la picior, din pricina unui vas de sânge înfundat, pe fondul unor complicații determinate de diabet. Spitalul Judeţean Timişoara este cea mai apropiată unitate medicală de Râmnicu Vâlcea în cadrul căreia se efectuează astfel de intervenții chirurgicale, aşa că s-a prezentat aici pentru operație. Acum spune că, deși are dureri foarte mari, a trebuit să consimtă să îi fie amânată în două rânduri intervenția, din pricina faptului că nu sunt disponibile materialele consumabile: „Ar fi trebuit să fiu operată luni de dimineață, luni eram pusă pe listă. Am fost amânată pentru azi, iar azi pentru mâine…”. Femeia nu știe când anume ar putea fi operată şi nicinu are bani pentru achziționarea pe cont propriu a consumabilelor necesare, întrucât are o pensie de doar 400 de lei.
Citeşte şi:
Ultimele comentarii