15.000 de intervenţii chirurgicale, la Clinica de Chirurgie Vasculară din Timișoara

În cei 11 ani de la înfiinţare, medicii Clinicii de Chirurgie Vasculară din Timișoara au realizat 15.000 de intervenţii chirurgicale.

 

Înfiinţarea, în urmă cu 11 ani, Clinicii de Chirurgie Vasculară la Timișoara, în cadrul Spitalului Judeţean din Timişoara, a avut ca scop principal tratamentul bolilor vasculare periferice. „În toți acești ani, pacienții cu boală arterială periferică, cu boală carotidiană, pacienții cu anevrisme arteriale sau pacienții cu afecțiuni venoase periferice, toți au beneficiat de un diagnostic precis, urmat de un tratament modern, individualizat, la un nivel profesional înalt”, transmit reprezentanţii Clinicii.

Pe lângă intervențiile de rutină, în Clinica de Chirurgie Vasculară la Timișoara s-a dezvoltat chirurgia accesului venos pentru tratamentul chimioterapic sau a fistulelor arteriovenoase pentru dializă, dar și tratamentul complex al complicațiilor acestora.

Existența Compartimentului de Microchirurgie a permis instituirea conceptului de chirurgie vasculo-plastică – aceasta presupune asocierea revascularizării periferice cu managementul defectelor de la nivelul membrelor –, la care s-a adăugat tratamentul compresiunii nervilor periferici la pacienții cu diabet zaharat.

Totodată, cu sprijinul Serviciului de Radiologie, au fost puse bazele Chirurgiei Endovasculare. „Prin mijloace minim invazive, Chirurgia Endovasculară completează spectrul clasic de intervenții în boala arterială periferică, oferind de multe ori soluţii salvatoare la amputaţiile de membre, acolo unde chirurgia clasică îşi epuizează mijloacele. În plus, în situații de urgență, tromboliza efectuată pe cale endovasculară, care presupune dizolvarea cheagurilor chiar acolo unde s-au produs, cu ajutorul unui cateter plasat sub control radiologic, s-a dovedit o tehnică cu rezultate spectaculoase în salvarea membrelor aflate în ischemie acută sau chiar a vietii pacienţilor”, declară reprezentanţii Clinicii. 

În primul an de existență au fost realizate circa 250 de operații, pentru ca anul trecut numărul acestora să depăşească 2000. Chiar şi intervenţiile care au părut spectaculoase, atunci când au fost realizate pentru prima dată, au devenit, azi, operații de rutină, cu un grad ridicat de siguranță pentru pacienţi.

Chirurgia Vasculară este cea mai tânără specialitate chirurgicală din România, ea prinzând contur în urmă cu mai puțin de 20 de ani. Nu e de mirare că, în acest context, ea este mai puțin cunoscută atât de către pacienți, cât și de către lumea medicală.

Print Friendly, PDF & Email