O situaţie tipică pentru reabilitările de drumuri judeţene din Timiş este cea de pe porţiunea Sânnicolau Mare – Periam – limită de judeţ Arad, unde Consiliul Judeţean Timiş contractează acum finalizarea unei lucrări de reabilitare începută în 2010. Probabil că, la momentul la care se ajunge la punctul final al acestei proceduri, se va constata că reabilitarea trebuie luată de la capăt, din cauza perioadei mari de timp scurse de la primele lucrări.
Lucrări de sărbători
Consiliul Judeţean Timiş şi-a anunţat, zilele trecute, intenţia de a achiziţiona lucrări de finalizare a unei reabilitări de drum judeţean, începute în… 2010. Este vorba despre Drumul Judeţean 682 – limită judeţ Arad – Periam – Saravale – Sânnicolau Mare, pe o porţiune de 24 de kilometri. Rezumarea situaţiei acestei lucrări gestionate dezastruos o face chiar CJ Timiş, care recunoaşte că lucrarea a început acum cinci ani, şi nu a mai fost finalizată. „În perioada 2010 – 2012, proiectul de investiţii DJ 682 a beneficiat de finanţare cu fonduri europene nerambursabile, pentru lucrări de reabilitare pe tronsonul Sânnicolau Mare – Periam – limită de judeţ Arad, iar la finele lucrărilor, fapt petrecut în anul 2012, a fost constatată necesitatea efectuării unor lucrări de remediere şi completare pentru încheierea lucrărilor”, spun oficialii CJ Timiş.
Administraţia judeţeană mai menţionează că în perioada 2012 – 2015, au fost făcute anumite lucrări, dar nu au fost finalizate, „fapt pentru care, în vederea finalizării acestora, este necesar încheierea unui contract de lucrări cu o nouă societate, în condiţiile în care, societatea titulară a contractului iniţial, nu a mai dat curs solicitărilor.”
Nici acum lucrurile nu sunt foarte clare, pentru s-a constatat că, pentru o serie de podeţe care trebuie realizate pe această porţiune, „cantităţile prezentate sunt pentru tronson de 2,3 m, iar în realitate, un podeţ are lungimea de 4,6 m, respectiv 6,9 m.”
Pentru a finaliza această lucrare CJ Timiş intenţionează să aloce aproximativ 100.000 de euro, fără TVA, şi vrea să se încadreze cu restul reabilitării până la sfârşitul anului, lucru destul de greu de crezut, trecând peste faptul că este ciudat să se realizeze reabilitări de drumuri în decembrie.
Apare o altă problemă: fondurile necheltuite
După ce la alocarea bugetară de jumătatea de an conducerea CJ Timiş nu a ezitat să specifice cotele generoase, fără precedent, alocate de Guvern pentru reabilitări ale infrastructurii rutiere, acum, mai mulţi consilieri judeţeni atrag atenţia asupra faptului că este posibil ca o bună parte din aceşti bani să rămână necheltuiţi. De vină e lipsa de proiecte, dar este invocată şi împingerea acestor lucrări finanţate spre sfârşitul anului, când, din cauza condiţiilor meteo, scad şansele de realizare la timp a unor proiecte legate de infrastructura rutieră.
Consilierii judeţeni menţionau, la ultima şedinţă de plen, că, „dacă nu s-au cheltuit banii la drumuri până acum nu ştim cum ar putea să-i mai termine până la sfârşitul anului. Nu credem că în luna decembrie se va asfalta într-un ritm alert şi astfel putem cheltui aceşti bani.”
În plus, o parte din ei continuă să fie nemulţumiţi şi de criteriile de împărţire a banilor pentru reabilitarea de drumuri judeţene, specificând că nu există niciun fel de reglementări care să limiteze cumva eventualele decizii discreţionare ale conducerii CJ Timiş cu privire la împărţirea banilor. Unul dintre aceltia este consilierul judeţean PNL Tiberiu Lelescu „Nu există dispoziţii care să limiteze puterea conducerii Consiliului Judeţean de a împărţi aceşti bani după bunul plac. Nu există niciun criteriu, şi chiar şi banii alocaţi de la nivel central de Guvernul PSD se dădeau tot în urma propunerii liderilor administraţiei judeţene. Deşi e greu de dovedit, se poate vorbi, din acest punct de vedere, chiar şi de un abuz de putere”, spune Tiberiu Lelescu.
Ultimele comentarii