Mai vechiul plan al Consiliului Judeţean Timiş de a achiziţiona Hotelul Internaţional – vila de protocol unde era cazat fostul dictator Nicolae Ceauşescu, în vizitele de lucru de la Timişoara – pare să fie repus pe tapet. Situaţia nu este simplă, pentru că administraţia judeţeană este acţionar minoritar în societatea care administrează hotelul, şi ar trebui să cumpere restul de acţiuni de la Grupul Tender.
„Black Friday” în administraţie
Febra cumpărăturilor, specifică sezonului, pare să fi pus stăpânire şi pe administraţia judeţeană care, pe lângă intenţia anunţată de a achiziţiona imobilul vecin de pe bulevardul Revoluţiei, în care a funcţionat Fiscul, a pus ochii şi pe fost vilă de protocol a lui Nicolae Ceauşescu, de pe bulevardul CD Loga – Hotelul Internaţional.
„Am făcut demersuri în justiţie pentru preluarea Hotelului Internaţional pe care îl avem cu SC Tender”, a precizat preşedintele CJ Timiş, Titu Bojin, la una din ultimele şedinţe de plen.
Lucrurile stau puţin altfel în realitate. Hotelul Internaţional este administrat de firma Intercenter, care face parte din grupul Tender, iar în această societate CJ Timiş este acţionar minoritar, ceea ce ar însemna că ar trebui să cumpere un pachet de acţiuni care să-i asigure majoritatea. În plus, lucrurile s-au complicat, după ce omul de afaceri Ovidiu Tender a fost încarcerat, în urma unei condamnări definitive.
„Există intenţia de a rezolva cumva situaţia legată de Hotelul Internaţional, au mai existat discuţii în acest sens cu Grupul Tender, însă nu s-a concretizat nimic. Ideea ar fi să redevenim acţionari majoritari în acea asociere, în contextul în care oricum CJ Timiş intenţionează să-şi clarifice situaţia legată de participarea în diverse asocieri. În cazul Hotelului Internaţional s-a spus că ar trebui să se încerce o achiziţie de acţiuni înainte ca alţi acţionari să intervină asupra capitalului social, prin majorare. Cert este că este un imobil valoros, situat într-o zonă foarte bună, şi ar trebui valorificat, într-un fel sau altul”, ne-a declarat pe această temă consilierul judeţean Liviu Borha, fost vicepreşedinte al CJ Timiş.
Servicii cadastrale, cumpărate „preliminar”
Administraţia judeţeană şi-a anunţat în acest an intenţia de achiziţie de servicii topo cadastrale şi întocmire documentaţii tehnice pentru imobilele şi terenurile situate în Timişoara, pe b-dul CD Loga, nr. 46 şi 48. Adică, pe terenul aferent Centrului Cultural Francez şi Vilei Internaţional. Şi s-a arătat dispusă să cheltuiască pentru elucidarea statutului cadastral, considerat incert, al celor două terenuri 10.000 de lei.
Intenţia de achiziţie a fost considerată curioasă de către unii consilieri judeţeni, raportată cel puţin la terenul Vilei Internaţional, administrată la comun de Intercenter, la care administraţia judeţeană deţine 45,62% din capitalul social.
Acest parteneriat a fost reactivat acum cinci ani de un proiect menit să transforme fosta vilă de protocol a lui Nicolae Ceauşescu, actuală Vilă Internaţional, de pe bulevardul CD Loga, într-un hotel de 5 stele, imobilul urmând a fi extins cu un corp P+6, modernizat şi inclus în noul ansamblu arhitectural, care să facă parte din lanţul hotelier Hilton. Se estima, la momentul prezentării acestui proiect, că în acest fel Hilton ar fi primul operator hotelier care va deschide în Timişoara un hotel de cinci stele, cu peste 160 de camere. Investiţia se dorea a fi terminată până în 2013, iar managementul urma să fie asigurat de Hilton. Astfel, deşi ar fi trebuit să participe din plin la investiţie, CJ Timiş nu putea, din postura sa de acţionar minoritar, să controleze afacerea. Până la urmă însă investiţia nu s-a mai concretizat în niciun fel.
Ultimele comentarii