Bastionul şi Palatul Administrativ, reevaluate de Consiliul Judeţean Timiş

Consiliul Judeţean Timiş caută o firmă de specialitate pentru a reevalua o parte din proprietăţile sale, inclusiv Palatul Administrativ şi Palatul Theresia, şi a ajusta în mod corespunzător chiriile percepute pentru aceste spaţii.

 

O nouă estimare, pentru chirii noi

Poate şi în urma controalelor Curţii de Conturi, în care se mai remarcau bunuri cu valori de inventar incorecte, Consiliul Judeţean Timiş şi-a anunţat zilele trecute intenţia de a evalua o parte din spaţiile deţinute, pe care vrea să le închirieze sau vândă, precum şi alte spaţii cu privire la care are intenţii de cumpărare.  

Pe lista unor astfel de spaţii care vor fi reevaluate intră chiar sediul instituţiei, Palatul Administrativ. Pe lângă această clădire, CJ Timiş mai vrea evaluări similare la Complexul Bastion Theresia, la imobilul de pe Calea Torontalului, unde e eternul „viitor Spital municipal”, stadionul „Dan Păltinişanu” şi Parcul Industrial Timişoara. Pentru aceste servicii de evaluare, CJ Timiş vrea să plătească aproximativ suma de 50.000 de lei, plus TVA.

 

Proiectul „Vilei Internaţional”, reactivat?

Pe această listă de imobile se regăseşte, cu intenţie anunţată de cumpărare, şi sediul Institutului Francez, de pe strada Loga, în privinţa căruia administraţia judeţeană are de mult intenţii de achiziţie, pentru a reîntregi o parte din terenul Vilei Internaţional, fosta vilă de protocol a lui Nicolae Ceauşescu. Aceasta este deţinută de CJ Timil, într-un parteneriat comun cu firma Intercenter.

Încă din 2005 CJ Timiş a alocat un milion de lei, sumă defalcată într-o tranşă de 500.000 de lei, pentru achiziţia imobilului Centrului Cultural Francez, iar cealaltă tranşă pentru achiziţia terenului aferent, din care, de fapt, o bună bucată, îi revine şi Vilei Internaţional.

Sediul Centrului Cultural Francez, numit şi Vila Kimmel, una dintre cele mai reprezentative clădiri de patrimoniu ale Timişoarei, i-a aparţinut CJ Timiş, care a închiriat-o CCF. În 2007 imobilul a fost retrocedat moştenitorilor ultimului proprietar. În urmă cu câţiva ani, CJ Timiş susţinea că va utiliza dreptul de preempţiune şi de a negocia răscumpărarea imobilului, evaluat pe atunci la aproximativ 1,2 milioane euro, precum şi terenul retrocedat de peste 500 de metri.

Planurile nu au mai fost concretizate, şi rămâne de văzut dacă se va face ceva. Conform unor consilieri judeţeni, o miză care nu poate fi neglijată în această tranzacţie este terenul aferent Vilei Internaţional, din care o parte aparţine şi Vilei Kimmel. Astfel, CJ Timiş ar putea dori ca prin această tranzacţie să clarifice şi statutul terenului fostei vile a lui Nicolae Ceauşescu.

Vila este administrată de societatea Intercenter, la care administraţia judeţeană deţine 45,62% din capitalul social. Acest parteneriat a fost reactivat de un proiect menit să transforme fosta vilă de protocol a lui Nicolae Ceauşescu, actuală Vilă Internaţional, de pe bulevardul CD Loga, într-un hotel de 5 stele, imobilul urmând a fi extins cu un corp P+6, modernizat şi inclus în noul ansamblu arhitectural, care să facă parte din lanţul hotelier Hilton.

Se estima, la momentul prezentării acestui proiect, că în acest fel Hilton ar fi primul operator hotelier care va deschide în Timişoara un hotel de cinci stele, cu peste 160 de camere. Investiţia se dorea a fi terminată până în 2013, iar managementul urma să fie asigurat de Hilton. Astfel, deşi ar fi trebuit să participe din plin la investiţie, CJ Timiş nu putea, din postura sa de acţionar minoritar, să controleze afacerea.

„Anul acesta, conform discuţiilor din plen şi din comisii vom clarifica situaţia parteneriatului cu Intercenter, şi a tuturor celorlalte parteneriate în care Consiliul Judeţean este acţionar minoritar sau majoritar. Unde se impune, vom cumpăra pachetul majoritar de acţiuni, unde nu e cazul vom vinde, oricum acest portofoliu va fi clarificat în 2017”, susţine consilierul judeţean Adrian Negoiţă.

Print Friendly, PDF & Email