Deşi se presupune că, în calitate de gestionar al unor informaţii importante, unele cu caracter secret, Consiliul Judeţean Timiş ar trebui să se asigure că nu există scăpări legate de siguranţa IT, o parte din consilierii judeţeni spun că lucrurile nu stau aşa. Şi atrag atenţia conducerii CJ Timiş asupra vulnerabilităţilor remarcate la computerele instituţiei.
Un sistem cu scăpări
Problema siguranţei IT la Consiliul Judeţean Timiş – instituţie care gestionează informaţii importante, unele cu caracter de secret de serviciu – a fost luată în discuţie şi la ultima şedinţă de plen.Atunci când fostul vicepreşedinte al instituţiei, consilierul judeţean PNL Marian Vasile, a atras atenţia conducerii executive a CJ Timiş cu privire la problemele remarcate la computerele folosite de administraţia judeţeană. „Am văzut pe emailul meu tot felul de e-mailuri nedorite şi, în plus, am constatat că sunt probleme cu certificatele. Aş dori să avem mare grijă pentru că se plimbă tot felul de informaţii şi documente cu caracter mai mult sau puţin confidenţial. Cred că nu ar fi rău dacă echipa pe care o avem să se ocupe mai mult de acest subiect. În caz contrar, s-ar putea să avem efecte nedorite sau critice. Am rugămintea să-i atenţionaţi şi să le faceţi cunoscută observaţia mea”, atenţiona în plen Marian Vasile.
Preşedintele CJ Timiş, Titu Bojin, nu a negat existenţa problemei, şi a cerut să se ia măsurile de rigoare. „Rog specialiştii să facă tot posibilul să găsească toate soluţiile din punct de vedere tehnic pentru a securiza tot ce apare pe tablete şi în calculatoare”. Rămâne însă de văzut ce măsuri se vor lua în urma apelului lui Marian Vasile.
Consilierul judeţean mai spune că există şi multe erori la conectarea la email de pe site-ul instituţiei, lucru care indică, de asemenea, probleme legate de securitatea sistemului informatic al instituţiei. „Se pate menţiona în acest sens şi ce se întâmplă şi cu serverele instituţiei. În urmă cu câteva săptămâni, din cauza unor chestiuni legate de contractul de mentenanţă, serverele erau descoperite în ceea ce priveşte mentenanţa. Lucru care, de asemenea, nu este permis în cazul unei instituţii publice”, a mai specificat Marian Vasile.
E-guvernare, implementare problematică
Marian Vasile a atras atenţia şi asupra implementării pe plan local a serviciilor asigurate de celebrul Sistemul Electronic Naţional e-guvernare, pe care s-au cheltuit de-a lungul anilor sume fabuloase de la buget. „Ar trebui văzut în ce măsură sistemul este funcţional pe plan local. Teoretic, ar trebui să acopere multiple chestiuni – de la semnătura electronică până la evidenţa programului «Cornul cu lapte». În realitate, funcţionalitatea şi utilizarea sa este foarte redusă pe plan local”, menţionează consilierul judeţean.
Sistemul Electronic Naţional e-guvernare nu este singurul a cărui funcţionalitate e greu de precizat pe plan local. Timişul este reprezentat mai mult decât modest şi pe cel mai scump portal public realizat vreodată în România – portaleromania.ro, care s-a dorit a fi un fel de platformă publică cu multe servicii conexe accesibile contribuabilului utilizator. Informaţiile legate de vestul ţării sunt puţine şi pot fi găsite, într-o formă mult mai bună şi completă, pe site-urile unor autorităţi locale. Cât despre aplicaţiile accesibile pe site pentru contribuabilii timişoreni, ele sunt simple trimiteri pe pagina web a Municipalităţii timişorene.
Ultimele comentarii