Căminele de bătrâni din Timiş rămân cu finanţare provizorie de la Consiliul Judeţean Timiş

camin batraniPentru ultima şedinţă de plen din acest mandat a Consiliului Judeţean Timiş a fost pregătit şi un proiect care prevede alocarea rapidă de fonduri către căminele de bătrâni. Finanţarea acestora este, însă, într-o nebuloasă oficială de ani de zile.

 

Încă un protocol temporar

În urmă cu câteva zile se trăgea un semnal de alarmă la nivel naţional cu privire la fostele spitale desfiinţate şi transformate în cămine de bătrâni, acum cinci ani, şi care sunt într-o stare de subfinanţare acută.

În Timiş situaţia „s-a rezolvat”. Deşi se promitea în 2011, când au fost desfiinţate Centrul de Sănătate Buziaş şi Spitalul Ciacova, că vor fi transformate în cămine de bătrâni, acest lucru nu s-a mai întâmplat.
Nici structurile de profil cu vechime nu au o situaţie financiară foarte clară. Astfel, pentru ultima şedinţă de plen din actualul mandat, Consiliul Judeţean a pregătit un proiect privind aprobarea asocierii Judeţului Timiş cu Consiliul local al Oraşului Jimbolia şi Consiliul local al Comunei Comloşu Mare în vederea cofinanţării căminelor pentru persoane vârstnice din aceste două localităţi. Situaţia este încurcată, pentru că, potrivit legii, căminele pentru persoane vârstnice din Jimbolia şi Comloşu Mare sunt organizate şi funcţionează în subordinea Consiliilor Locale care, însă, nu le pot asigura finanţarea. Aşa se face că, la fel ca în anii precedenţi, trebuie să se realizeze contracte de asociere, „până la terminarea procedurilor administrative şi transferul efectiv către Consiliului Judeţean Timiş în structura organizatorică a Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş.”

După discuţiile purtate atât cu conducerea căminelor, cât şi cu primarii şi contabilii celor două Primării, Consiliul Judeţean Timiş a ajuns la concluzia că poate să sprijine prin cofinanţare cele două cămine, pe o perioadă de şase luni: 500.000 de ei pentru Comloşu Mare şi 400.000 de lei pentru Jimbolia. După 31 decembrie 2016 rămâne de văzut ce se va mai întâmpla…

O situaţie alambicată

Cu toată componenta socială declarată a fostei guvernări, în Timiş, ca şi în multe alte judeţe, statutul unor structuri de asistenţă socială nu a fost clar definit.

Căminele de bătrâni de la Comloşu Mare şi Jimbolia au rămas, astfel, în subordinea Primăriilor, deşi o Primărie relativ mică nu are resursele necesare pentru a asigura finanţarea corespunzătoare a unei astfel de instituţii.

Lideri sindicali din domeniul asistenţei sociale spun că resursele alocate în prezent către multe structuri din sistem nu sunt suficiente, lucru care se regăseşte inclusiv în criza de personal. „În continuare pleacă personal, şi din case de copii, şi din cămine pentru bătrâni, din cauza salarizării insuficiente. S-a spus că se majorează salariile cu 26%, însă această majorare nu a fost făcută la salariul de bază real, ceea ce însemnă că de fapt, creşterea salarială a fost una de aproximativ 10%, salariile rămânând în continuare foarte mici. Toţi par îngrijoraţi şi spun că trebuie alocate resurse spre sănătate şi învăţământ, dar nimeni nu spune nimic de asistenţă socială. Ce ar trebui să facă salariaţii din sistem? Să iasă şi ei cu copiii şi bătrânii în stradă?”, spune liderul sindical Adrian Marcu de la Sindicatul ProAs, care reprezintă angajaţii din sistemul de asistenţă socială din vestul ţării.

Print Friendly, PDF & Email