După ce a fost luată la întrebări de reprezentanţii Fiscului, care au iniţiat un audit extins la UBIT, firma care administra Incubatorul de Afaceri şi Centrul de Transfer Tehnologic în Domeniul Software Timişoara, Primăria iniţiază noi demersuri pentru a scăpa de acest parteneriat.
„Nebuloase” care trebuiau lămurite de mult
Primăria Timişoara a desemnat, zilele trecute, doi angajaţi de la Direcţia Economică şi Serviciul Juridic, ca reprezentanţi ai SC UBIT SRL din partea Consiliului Local Timişoara, în calitate de asociat al operatorului economic, pentru desfăşurarea şi finalizarea inspecţiei economico-financiare demarate de către Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Timiş, precum şi a tuturor demersurilor legale necesare dizolvării şi lichidării firmei.
Deşi ar fi trebuit de mult să verifice în ce stadiu se mai află această asociere aferentă Incubatorului de Afaceri şi Centrul de Transfer Tehnologic în Domeniul Software Timişoara, în care Municipalitatea e partener alături de Consiliul Judeţean Timiş şi de Universitatea Politehnică, Primăria Timişoara a constatat acum că e luată la întrebări de reprezentanţii Fiscului, care au iniţiat un audit extins la această societate, pentru care s-a demarat procedura preliminară pentru declararea insolvenţei de ani buni. La fel ca la CJ Timiş, Municipalitatea trebuie să răspundă pentru o asociere despre care probabil nu mai ştie mare lucru, dar pentru care e responsabilă, în calitate de partener.
Povestea acestei asocieri e veche şi începe prin 2003, când a fost aprobat parteneriatul Municipiului Timişoara cu Universitatea Politehnica din Timişoara, CJ Timiş şi IBD/GTZ – Programul Guvernului German de Promovare Economică şi Ocupare a Forţei de Muncă în România, în vederea realizării obiectivului „Incubator de afaceri şi centru de transfer tehnologic în domeniul software Timişoara.”
Un parteneriat despre care nu se ştiu foarte multe lucruri
Nu se ştie în ce măsură a monitorizat Primăria acest parteneriat de-a lungul anilor. Cert este că, la fel ca şi CJ Timiş, Primăria Timişoara susţine că încă din 2012 a iniţiat demersuri, alături de Universitatea Politehnică pentru dizolvarea pe cale amiabilă a asocierii în cauză, fiind adoptată şi o Hotărâre de Consiliu Local prin care se aproba “dizolvarea şi radierea din Registrul Comerţului a UBIT SRL.
Cu toate acestea, societatea în cauză se pare că a dovedit adevărate calităţi de supravieţuitoare, Primăria recunoscând acum că demersurile de lichidare nu s-a finalizat din cauza unor reprezentanţi din conducerea societăţii, dar şi a unor obligaţii neachitate ale CJ Timiş.
“Deşi Municipiul Timişoara şi Universitatea Politehnica Timişoara au întreprins demersurile necesare, finalizarea procedurii de dizolvare/lichidare pe cale amiabilă a eşuat datorită, pe de o parte, refuzului unor reprezentanţi ai conducerii Ubit SRL de a-şi îndeplini sarcinile de serviciu şi de a duce la îndeplinire hotărârile Adunării Generale a Asociaţilor şi, pe de altă parte, din cauza lipsei voinţei politice comune a tuturor celor trei asociaţi, respectiv a refuzului Consiliului Judeţean Timiş de a onora obligaţiile de finanţare asumate prin Contractul de Asociere în Participaţiune şi documentele ulterioare. Drept urmare, Universitatea Politehnica Timişoara a depus cerere de deschidere a procedurii de insolvenţă a Ubit SRL şi cerere de chemare în judecată a unor reprezentanţi ai fostei conduceri”, spun oficialii Primăriei.
În urmă cu câteva zile, Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Timişoara a înştiinţat Primăria, în calitate de asociat la Ubit, că a demarat un audit extins la această societate, solicitându-i să desemneze o persoană care să reprezinte municipalitatea în acest control în care se va verifica tot ce s-a plătit, s-a primit şi s-a cumpărat de către această societate, pe parcursul anilor de activitate.
Controlul nu pare a fi unul simplu, şi s-ar putea finaliza cu surprize mari, atâta vreme, cât potrivit reprezentanţilor Ministerului Finanţelor, reprezentanţii contactaţi din conducerea societăţii “nu prezintă organelor de inspecţie economico-financiară evidenţa contabilă a societăţii în perioada supusă controlului, ignorând solicitările verbale şi scrise ale organelor de inspecţie”.
Aşa se face că acum, tardiv, Primăria Timişoara e nevoită să desemneze un reprezentant care să dea explicaţii la Fisc, intenţionând să depună o cerere de intervenţie în procesul de deschidere a procedurii de insolvenţă demarat de Universitatea Politehnică şi să dea în judecată o serie de reprezentanţi ai conducerii societăţii.
“Universitatea Politehnica Timişoara a depus cerere de deschidere a procedurii de insolvenţă a SC Ubit SRL de mai mult de un an, un coleg de-al meu se ocupă de această chestiune”, spune rectorul Universităţii Politehnica, prof. univ. dr. Viorel Aurel Şerban.
Acest caz este edificator pentru situaţia legată de parteneriatele în care au fost angrenate în ultimii ani diverse instituţii timişene. Acum, practic, Primăria, trebuie să răspundă pentru o societate despre care probabil că nu a mai aflat foarte multe în ultimii ani, deşi avea calitatea de asociat în acest parteneriat.
BOGDAN PITICARIU
Timpolis, stiri Timisoara, primaria Timisoara, incubator de afaceri, finante publice Timisoara, universitatea politehnica
Ultimele comentarii