Insolvenţa Incubatorului de Afaceri IT, „cartof fierbinte” între Primărie şi Consiliul Judeţean Timiş

Consiliul-Judetean-TimisDupă modelul Primăriei, şi Consiliul Judeţean Timiş pare foarte grăbit să scape de implicarea în parteneriatul cu firma care administra Incubatorul de Afaceri şi Centrul  de Transfer Tehnologic în Domeniul Software Timişoara. După ce societatea a ajuns în proceduri de lichidare, iar Fiscul a descoperit nereguli.

 

Pregătiri de lichidare, la Consiliul Judeţean Timiş

Pentru următoarea şedinţă de plen, Consiliul Judeţean Timiş a pregătit un proiect menit să degreveze instituţia de problema spinoasă a UBIT, societate anchetată de ANAF,prin desemnarea unor reprezentanţi care să se ocupe de demersurile necesare în vederea dizolvării şi lichidării societăţii.

După cum precizează CJ Timiş, societatea UBIT SRL a fost înfiinţată prin asocierea Judeţului Timiş cu Primăria şi Universitatea Politehnică Timişoara în temeiul unei hotărâri de Consiliu Judeţean, având ca obiect de activitate implementarea unor programe cu fonduri europene şi realizării unui incubator de afaceri.  

Nici administraţia judeţeană nu face un secret din faptul că în prezent societatea face obiectul unor controale extinse. „În urma unor controale făcute de Curtea de Conturi şi Direcţia Finanţelor Publice a Judeţului Timiş au fost semnalate anumite nereguli în desfăşurarea activităţii societăţii, datorii la plata chiriilor către asociatul Universitatea Politehnică Timişoara, care, coroborate cu faptul ca această societate nu mai desfăşura o activitate constantă, programul cu fonduri europene fiind finalizat, au condus în prezent la intrarea în insolvenţă a societăţii”, menţionează reprezentanţii administraţiei judeţene. Şi tot ei spun că administratorul le-a solicitat depunerea documentelor contabile ale societăţii.

Demersurile CJ Timiş au loc în condiţiile în care, conform unor reprezentanţi ai Primăriei, demersurile de lichidare nu s-au finalizat din cauza unor reprezentanţi din conducerea societăţii, dar şi a unor obligaţii neachitate ale CJ Timiş. “Deşi Municipiul Timişoara şi Universitatea Politehnica Timişoara au întreprins demersurile necesare, finalizarea procedurii de dizolvare/lichidare pe cale amiabilă a eşuat datorită, pe de o parte, refuzului unor reprezentanţi ai conducerii Ubit SRL de a-şi îndeplini sarcinile de serviciu şi de a duce  la îndeplinire hotărârile Adunării Generale  a Asociaţilor şi, pe de altă parte, din cauza lipsei voinţei politice comune a tuturor celor trei asociaţi, respectiv a  refuzului Consiliului Judeţean Timiş  de a onora obligaţiile de finanţare asumate prin Contractul de Asociere în Participaţiune şi documentele ulterioare”, spun, oficial, reprezentanţi ai Primăriei.

Un parteneriat cu surprize

Municipalitatea timişoreană a desemnat, recent, doi angajaţi de la Direcţia Economică şi Serviciul Juridic, ca reprezentanţi ai SC UBIT SRL din partea Consiliului Local Timişoara, în calitate de asociat al operatorului economic, pentru desfăşurarea şi finalizarea inspecţiei economico-financiare demarate de către Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Timiş, precum şi a tuturor demersurilor legale necesare dizolvării şi lichidării firmei. Deşi ar fi trebuit de mult să verifice în ce stadiu se mai află această asociere aferentă Incubatorului de Afaceri şi Centrul de Transfer  Tehnologic în Domeniul Software Timişoara, în care Municipalitatea e partener alături de Consiliul Judeţean Timiş şi de Universitatea Politehnică, Primăria Timişoara a constatat acum că e luată la întrebări de reprezentanţii Fiscului, care au iniţiat un audit extins la această societate, pentru care s-a demarat procedura preliminară pentru declararea insolvenţei de ani buni.

La fel ca la CJ Timiş, Municipalitatea trebuie să răspundă pentru o asociere despre care probabil nu mai ştie mare lucru, dar pentru care e responsabilă, în calitate de partener.

“Părerea mea este că un astfel de Incubator de Afaceri în domeniul IT ar fi avut perspective bune de dezvoltare, cu o implicare mai bună a administraţiei judeţene şi locale. Nu se poate vorbi despre un context defavorabil de afaceri în domeniul IT, care, dimpotrivă, este în prezent un sector în plină expansiune”, ne-a declarant fostul consilier local PNL Ciprian Jichici, antreprenor în domeniul IT.

Print Friendly, PDF & Email