În urmă cu un an, fosta conducere a Consiliului Judeţean Timiş încerca să acrediteze ideea că întrezăreşte viitorul, prin realizarea unor parteneriate strategice cu regiuni şi autorităţi din China. După câteva conferinţe de presă şi o vizită de lucru de aproape două săptămâni, la Consiliul Judeţean nu se vede niciun rezultat concret al acestor demersuri administrative.
Un an de tăcere
În noiembrie anul trecut, conducerea de atunci a Consiliului Judeţean Timiş pleca într-o vizită de lucru şi documentare în China, pentru zece zile, în urma căreia se anunţa că „s-a reuşit parafarea protocolului cu provincia Yunnan”. Fostul preşedinte al CJ Timiş, Titu Bojin, declara că „se poate discuta de unele schimburi de studenţi şi chiar crearea unui punct de lucru în China la Kunming pentru că acesta este capitala provinciei Yunnan.”
A trecut aproape un an, iar rezultatele concrete ale acestor demersuri administrative întârzie să apară.
Consilierul judeţean PNL Tiberiu Lelescu opinează Eu cred că a existat un interes real cu privire la vizită, dar confirmă că anul acesta nu a existat niciun proiect important care să se fi concretizat în urma acestei colaborări. „Se spunea că se intenţionează crearea de ferme în Timiş, că sunt investitori chinezi care vor să se implice în creşterea animalelor, şi aşa mai departe. Deocamdată însă se poate constata doar că echipa CJ Timiş a vizitat China, a venit înapoi, şi cam atât. În general, aceste înfrăţiri sau parteneriate nu se prea concretizează, pentru că vin alegerile, se întrerupe mandatul unei echipe, iar cea care vine nu mai e interesată de aceleaşi colaborări. Aceste parteneriate cu China erau încurajate de Ponta, poate pentru că îl ajuta şi fizionomia”, mai spune Tiberiu Lelescu.
Conducerea CJ Timiş se arăta convinsă în urmă cu un an că administraţia judeţeană timişeană ar putea fi un inel de legătură între provincia chineză şi Europa, Titu Bojin menţionând că oficialii chinezi îşi doresc să aibă un pod de legătură cu Europa prin România.
Deloc impresionaţi, câţiva consilieri judeţeni au „felicitat” conducerea CJ Timiş că a reuşit să ajungă în China, exprimându-şi, ironic, convingerea că acest lucru va aduce multe avantaje turismului din judeţul Timiş, şi au întrebat dacă intenţionează să se facă o vizită şi prin America de Nord sau America de Sud.
Iritat de aceste interpretări, Titu Bojin declara în plenul CJ Timiş că acest parteneriat nu presupune că se aduc calorifere şi microbuze scoase din uz şi televizoare, ci dezvoltarea economico-socială, culturală şi turistică a judeţului. “Aceea este cea mai bogată zonă din China, cu un nivel de trai foarte ridicat şi cu o populaţie foarte bine pregătită din punct de vedere al capitalismului. Vă rog să nu luăm în derâdere vizita noastră în China, pentru că aceasta a fost un succes şi va avea multe consecinţe benefice pentru judeţul nostru. Cred că cei care au mers acolo au avut o experienţă bună, iar cei din aparatul tehnic au şansa să continue nu doar pe următoarele şase luni, ci şi pe viitor colaborarea noastră”, mai spunea Titu Bojin. După un an, însă, rezultatele vizitei-succes nu se prea văd însă.
Parteneriatul chinez nu are steag
Despre parteneriatul cu China se poate discuta şi în condiţiile în care zilele trecute CJ Timiş şi-a anunţat intenţia de a achiziţiona servicii de execuţie şi montaj steaguri ale partenerilor externi şi trei suporţi steaguri pe faţada principală a Palatului Administrativ.
Printre cele 23 de steaguri (ale unor regiuni din Italia, Germania, Moldova şi chiar SUA) nu se regăseşte niciun steag al vreunei regiuni din China. Pentru cele 23 de steaguri şi trei suporţi, plus montajul aferent, administraţia judeţeană a pregătit suma generică de 17.916 lei, fără TVA.
Ultimele comentarii