Clinica de Chirurgie Vasculară Timişoara îşi exprimă rezervele cu privire la unele demersuri ale Curții de Conturi

Mihai Ionac Clinica de Chirurgie Vasculara TimisoaraAcuzele vehiculate pe unele canale media la adresa șefului Clinicii de Chirurgie Vasculară Timişoara au determinat o reacție din partea colectivului acestei clinici. Care apreciază că antepronunțarea asupra unei eventuale culpe în ceea ce privește activitatea medicului Mihai Ionac, în baza unui document neoficial al Curţii de Conturi, reprezintă un abuz. Şi echivalează cu un demers de discreditare deliberată inclusiv a profesiei de medic și a instituțiilor medicale în care Mihai Ionac își desfășoară activitatea.

 

Acuze la adresa Curţii de Conturi şi a unor jurnalişti

Colectivul Clinicii de Chirurgie Vasculară al Spitalului Judeţean de Urgenţă Timişoara își manifestă îngrijoarea și consternarea față de ceea ce apreciază a fi atacurile repetate ale unor reprezentanți din mass-media locală îndreptate împotriva prof. univ. dr. Mihai Ionac, șeful acestei clinici.

Printr-un comunicat transmis redacţiei, reprezentanții Clinicii de Chirurgie Vasculară spun că acuzele vehiculate se întemeiază pe un document cu caracter neoficial elaborat de un reprezentant al Curții de Conturi, ale cărui concluzii, preluate de o publicație locală, au fost prezentate, fără rezerve, în contextul unor materiale jurnalistice în care s-ar fi evocat vinovăția medicului Mihai Ionac, și aceasta în absența unei pronunțări în acest sens de către vreo instanță.

Semnatarii comunicatului nu fac considerații cu privire la o eventuală vinovăție sau nevinovăție a medicului Mihai Ionac, precizând că doar exprimă rezerve cu privire la aspectele de natură procedurală și cu privire la probitatea unui demers jurnalistic întemeiat pe un document al cărui conținut nu este public și oficial. În plus, ar fi fost vehiculate informații eronate sau jumătăți de adevăr.

De asemenea, se precizează că Mihai Ionac intenționează să îi acționeze în instanță pe reprezentanții Curții de Conturi care au elaborat raportul în baza căruia i-au fost aduse o serie de acuzații.

Potrivit aprecierii semnatarilor mesajului, vehicularea unor astfel de informații, „instigă la denigrarea unei solide cariere medicale naționale și internaționale a profesorului Mihai Ionac și, implicit, la dărâmarea prestigiului unei clinici în care și-au găsit alinare și vindecare peste 10.000 de pacienți. Și, odată cu Clinica, sunt târâte în acest linșaj public și Spitalul Județean, și Universitatea de Medicină și Farmacie”.

Aspectul pe care semnatarii mesajului îl apreciază, însă, a fi cel mai grav în acest context se leagă de pronunțarea asupra unor posibile culpe și nereguli în desfășurarea actului medical de către o persoană care nu deține competențe și cunoștințe de specialitate care să îi îngăduie aprecieri cu privire la oportunitatea unor servicii medicale: „Lucrul cel mai grav însă se numește discreditarea profesiunii de medic! Acest lucru, făcut fie din neprofesionalism jurnalistic, fie din rea-credință, este evident în clipa în care un economist are păreri, opinii și chiar sentințe cu privire la actul medical”.

În acest context mediatic apreciat ca „ostil, agresiv și răuvoitor”, colectivul Clinicii de Chirurgie Vasculară din cadrul Spitalului Județean de Urgență Timișoara protestează față de o „inadmisibilă tentativă de desființare morală și nu numai” a unei Clinici care a așezat Timișoara pe harta chirurgiei vasculare europene și pe harta microchirurgiei mondiale. Comunicatul este semnat dr. Georgel Țăranu, dr. Anca Turșie, dr. Sorin Barac, dr. Andreea Rață, dr. Elena Pușcașu, dr. George Pătruț, dr. Șerban Comșa, dr. Alexandru Nistor, dr. Ștefana Roșu, dr. Dimosthenis Trabaris, dr. Mircea Popițiu, dr. Marius Manda, dr. Mădălina Mușat, dr. Alexandru Țigla, dr. Aureliana Covaci, dr. Alina Gheorghe, dr. Nicola Roicov, dr. Vlad Neagoe, dr. Anca Ciobanu, dr. Alexandra Ștei, dr. Adrian Mănesc, as. Șefă Simona Banciu, as. Carmen Corolea, as. Simona Covaciu, as. Dana Jurchescu, as. Johanna Rorich, as. Claudia Murgu, as. Valentina Kamenik, as. Laura Ancău, as. Bianca Stefanov, as. Daniela Ciurea, registrator medical Gabriela Ageroaiei, as. Mihaela Bolojan, as. Eliza Cozma, as. Cecilia Duma, inf. Aura Nicoară, inf. Gabriela Clipici, inf. Manuela Todea, inf. Letiția Tuto, inf. Eva Sucs, inf. Camelia Istvan, inf. Rodica Moacă, toţi, de la Clinica de Chirurgie Vasculară. 

Curtea de Conturi – de la rapoarte date neoficial, la solicitări de informaţii în scris

Solicitați să furnizeze informații referitoare la modul în care documentele elaborate de reprezentanții Curții de Conturi pot ajunge, înainte de a dobândi un caracter final, oficial, la dispoziția mass-media și cu privire la stadiul în care se află, în acest moment, documentele care îl vizează pe medicul timișorean Mihai Ionac, reprezentanții Serviciului de Comunicare, Imagine și Relații Publice a Curții de Conturi au solicitat să formulăm în scris întrebările referitoare la această situație concretă. Și au precizat că în evidențele Serviciului de Comunicare și Relații Publice a Curții de Conturi nu figurează, până în acest moment, nicio solicitare oficială vizând obținerea unor documente sau rapoarte referitoare la acest caz.

CV Mihai Ionac

Mihai Ionac este, de 15 ani, director executiv al Centrului de Chirurgie Laparoscopică şi Microchirurgie al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş”, din Timişoara, iar din 2008 este şeful Clinicii de Chirurgie Vasculară cu compartiment Microchirurgie, din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara. Între anii 2005 – 2008, a fost manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara.

Din 2006, este membru al Comisiei Prezidenţiale pentru analiză şi elaborarea politicilor din domeniul educatţei şi cercetării din România, iar din 2009 este membru în Comisia de chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă a Ministerului Sănătăţii

Din anul 2004, Mihai Ionac este profesor universitar la UMF „Victor Babeş”, din Timişoara, fiind şeful Disciplinei Microchirugie, Chirurgie vasculară, Metodologia Cercetării Ştiinţifice.

Din 2006, este medic specialist chirurgie vasculară, din 2003, medic primar chirurgie plastică şi reconstructivă şi din 1999, medic primar chirurgie generală în cadrul Clinicii 2 Chirurgie a Spitalului Timişoara.

Mihai Ionac şi-a luat doctoratul cu Magna cum laude şi a făcut, de-a lungul timpului, numeroase cursuri de perfecţionare în ţară şi străinătate, între altele, în Canada, Germania, Scoţia şi Franţa şi este autor sau co-autor a numeroase cărţi, monografii, şi studii

El este, de asemenea, director al unor granturi obtinuţe prin competiţie, coordonator de doctorat şi profesor sau lector invitat al unor universităţi din Grecia, Serbia, Turcia, Germania, Italia, coordonator sau participant la numeroase congrese interne şi internaţionale de medicină.

Print Friendly, PDF & Email