Se împlinesc, azi, 11 martie, 25 de ani de la redactarea Proclamaţiei de la Timişoara şi citirea acesteia din balconul-simbol al oraşului. Un document născut din necesitatea de a aduce la cunoştinţa naţiunii adevăratele idealuri ale Revoluţiei de la Timişoara, din acel Decembrie ’89. Reiau, în context, un editorial pe care l-am scris în urmă cu doi ani. Neperimat, din păcate.
„Peste 20 de ani de la căderea comunismului. O bună parte din ei, România a fost condusă de neo-comunişti. În ceilalţi ani rămaşi, neo-comuniştii au dovedit că, deşi nu erau la putere, au dominat, au învins.
Peste 20 de ani de la redactarea Proclamaţiei de la Timişoara şi citirea acestei din balconul-simbol al Timişoarei, în faţa unei mări de oameni adunaţi în Piaţa Victoriei. Toţi voiau o schimbare. O purificare a societăţii prin lipsa foştilor nomenclaturişti în viaţa politică a ţării, până la stabilizarea situaţiei şi până la reconcilierea naţională. N-a fost să fie. Speranţele agăţate de acel Punct 8 s-au năruit una câte una. Şi, totuşi, de ce a eşuat lustraţia în România? Deşi am fost naţiunea dispusă să moară la propriu pentru despărţirea definitivă de comunism…
Demonetizarea ideii de lustraţie a fost un proces bine gândit, la care s-a lucrat pe mai multe fronturi: educaţie, crearea şi întreţinerea disfuncţionalităţii nu întâmplătoare a unor instituţii ale statului, care ar fi trebuit să facă lumină în acest sens, blocaj legislativ, îngrădirea accesului la arhive, macularea unor personalităţi publice sau politice credibile, care militau pentru lustraţie.
1. Vina numărul unu este a politicului. Culpa a ajuns, în ani, împărţită echitabil între ambele eşichiere politice, după ce iniţial fusese a celor care confiscaseră, la pachet cu Revoluţia, startul post-decembrist. Nici nu te puteai aştepta la o altă reacţie. Am ieşit din comunism cu secrete care trebuiau bine tăinuite. Am ieşit din Revoluţie cu întrebări al căror răspuns fusese decretat tabu pentru cei care făcuseră Revoluţia : România a fost singura ţară din fostul bloc comunist care, în Decembrie 1989, s-a despărţit de trecut cu mult sânge: 1.104 morţi, dintre care 942, între 22 şi 27 Decembrie, deci într-o România eliberată de comunism. Am fost singura ţară care şi-a condamnat la moarte conducătorii comunişti, în Sfânta zi de Crăciun, în urma unui simulacru de proces.
Apoi, o dată ratat startul, a urmat perioada de spoliere a resurselor ţării. Atunci a fost momentul închegării sistemului transpartinic, bazat pe compromis şi îndatorare reciproce, şi apoi, consolidarea lui indestructibilă.
Au urmat ani şi ani în care majoritatea parlamentară, că era de stânga sau de dreapta, şi-a bătut joc de ideea de lustraţie. Târziu, după mai bine de 22 de ani de la Revoluţie, un om a fost dispus să renunţe la viaţă pentru a-i determina să voteze Legea lustraţiei. Şi atunci, insolenţa a fost cuvântul care a caracterizat atitudinea din Parlament. După o sută de zile în care Teodor Mărieş se aflase în greva foamei, Daniel Buda, pe atunci şeful Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor – forul unde Legea lustraţiei fusese “rătăcită” de luni de zile – refuza cu obstinaţie dialogul, iar Roberta Anastase, preşedinte al Camerei, nu catadicsise să ceară discutarea şi votarea în regim de urgenţă a legii. Demisia de onoare nu-i trecuse nimănui prin minte, evident. Când, totuşi, legea a intrat în dezbatere, la presiunea societăţii civile, a fost votată în bătaie de joc. Pentru a fi declarată neconstituţională, în scurt timp.
2. O altă cauză pentru care lustraţia a eşuat a fost abordarea holistă a legii. Nu poţi pune semnul egal între Mona Muscă şi Dan Voiculescu, de exemplu. Nu poţi incrimina o întreagă categorie profesională. Iar membrii Legislativului au ştiut lucrul acesta, cu siguranţă. Şi, cu toate acestea, legea a fost lăsată strâmbă, tocmai pentru a crea noi motive de polemici, de acuze, de plimbare a ei pe la comisii, de tergiversare în fond.
3. Şi-a adus aportul său de vină la dezinteresul şi ignoranţa dezvoltate în timp faţă de ideea de lustraţie Statul, adică, tot politicienii. În toţi anii aceştia nu au existat strategii coerente de politici publice care să susţină o pedagogie a memoriei colective a trecutului comunist.Era responsabilitatea Statului român să fie coerent în implementarea politicilor publice de asumare a trecutului comunist. Dar puterea în Stat a fost, ani de zile, în mâini de lustrabili.
Aşa se face că reprezentanţi – direcţi şi indirecţi – ai fostei puteri comuniste ori ai aparatului represiv al acesteia sunt constituiţi în reţele de interese care controlează economic, politic şi mediatic România, la peste 20 de ani de la căderea comunismului. Într-o ţară a cărei naţiune a fost dispusă să moară pentru despărţirea definitivă de comunism…”
Ultimele comentarii