Vânzarea „afacerilor” Consiliului Judeţean Timiş stagnează

Palatul Administrativ TimisoaraDeşi e vorba de mai bine de şase ani de când administraţia judeţeană anunţa că îşi va lichida participarea în societăţile în care este acţionară, şi la care nu se mai justifică participarea, de fapt nu se întâmplă nimic concret. La următoarea şedinţă de plen se va lua în discuţie doar vânzarea unui pachet infim de acţiuni la societatea Timgaz către… Primăria Buziaş. Cât despre parteneriatele „grele”, de la care nu s-a obţinut niciun fel de profit, deocamdată nu se întâmplă nimic.

 

Acţiuni vândute Primăriei Buziaş

Probabil ca să nu se spună că, în pofida declaraţiilor nu s-a făcut nimic pentru clarificarea parteneriatelor neprofitabile ale Consiliului Judeţean Timiş, zilele trecute a apărut pe lista de proiecte pentru următoarea şedinţă de plen şi unul legat de aprobarea vânzării cotei de 0,6966% din capitalul social deţinut la Societatea Timgaz SA Buziaş.În raportul proiectului se menţionează că judeţul Timiş, prin CJ Timiş, în conformitate cu Situaţia inventarierii acţiunilor şi părţilor sociale deţinute la societăţile comerciale, deţine acţiuni la o serie de societăţi comerciale printre care şi la societatea Timgaz SA Buziaş, unde are o cotă de 0,6966% participaţie.

CJ Timiş a intenţionat să vândă acţiunile deţinute către societatea care are pachetul majoritar, dar aceasta i-a comunicat administraţiei judeţene că nu este interesată de achiziţionarea lor. Ca atare, s-a găsit o altă soluţie, în sensul că i s-a trimis Primăriei Buziaş propunerea de achiziţionare, propunere aprobată prompt prin hotărâre de consiliu local. Ca atare, s-a propus vânzarea, CJ Timiş alegându-se din această tranzacţie cu suma de 33.000 de de lei, care va pleca dintr-un buget local – cel al Primăriei Buziaş, către alt buget local – cel al administraţiei judeţene.

Despre parteneriatele cu greutate, nimic nou

Gheorghe Bologa portretCJ Timiş menţionează că „prin Hotărârea CJTimiş nr. 130/2013 a fost înfiinţată o comisie specială pentru analizarea situaţiei economico-financiare a societăţilor la care judeţul Timiş este acţionar sau asociat . Comisia astfel constituită a fost împuternicită să demareze negocierile pentru achiziţionarea de acţiuni şi părţi  sociale astfel încât judeţul Timiş să deţină pachetul majoritar de acţiuni sau părţi  sociale în aceste societăţi sau cesionarea acţiunilor şi părţilor sociale în vederea  ieşirii judeţului Timiş din aceste societăţi”.

Deocamdată, însă, nu s-a întâmplat nimic concret. „S-a venit cu această propunere de hotărâre legată de Timgaz şi rămâne de văzut ce se va întâmpla cu acţiunile la Drumco, Intercenter şi aşa mai departe. Oricum, se fac evaluări ale acestor pachete de acţiuni de către experţi externi, care stabilesc valoarea lor în conformitate cu patrimoniul societăţii, pentru ca preţul să fie unul corect”, ne-a declarat Gheorghe Bologa, preşedintele Comisiei Economice a CJ Timiş.

Deşi încă din 2008 administraţia judeţeană a decis să lichideze parteneriatele care nu-i aduceau profit, nici anul acesta nu s-a întâmplat nimic concret în acest sens. În august 2013, a fost constituită comisia care să inventarieze şi să analizeze situaţia economico-financiară a acestor societăţi. După acest demers şi o pauză, Comisia de analiză a început să lucreze, la sfârşitul anului trecut, intenţionând să verifice situaţia fiecărei afaceri derulate de către CJ Timiş. Deocamdată, analiza demarată s-a oprit la SC Drumco S (unde CJ Timiş are 30% participaţie faţă de totalul capitalului social), deşi a plecat, în urmă cu 15 ani, de pe poziţia de acţionar majoritar şi şi-a pierdut pachetul majoritar de acţiuni, care îi permitea să controleze efectiv societatea, în condiţii care, spun mai mulţi consilieri judeţeni, nici acum nu sunt clarificate pe deplin. 

Deşi ar fi putut să iasă din aceste parteneriate după primul an în care a constatat că nu reuşeşte să obţină profitul scontat, administraţia judeţeană a concluzionat abia în 2010 că se impun măsuri pentru stoparea acestor participări în diverse societăţi, sub formă de acţionar. Mai departe însă, măsurile concrete au întârziat să apară.

Print Friendly, PDF & Email