Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş a fost pus sub control judiciar

Consilierul judeţean Marcel Mihoc a fost reţinut

Titu BojinPreşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Titu Bojin, suspectat de luare de mită, trafic de influenţă şi abuz în serviciu, va fi cercetat sub control judiciar, iar consilierul judeţean Marcel Mihoc a fost reţinut, au decis procurorii DNA, joi dimineaţă, la capătul unor audieri maraton în acest dosar.

 

O singură reţinere pe 24 de ore

În dosarul preşedintelui CJ Timiş au avut loc audieri maraton la DNA, începând de miercuri după-amiază, la capătul cărora procurorii au decis ca Titu Bojin să fie cercetat sub control judiciar, anunţă Mediafax.

Preşedintele CJ Timiş este obligat, ca în perioada controlului judiciar, să nu plece din ţară fără încuviinţarea procurorilor, să meargă la DNA central ori de câte ori este chemat, să se prezinte la Poliţia Remetea Mare în zilele stabilite cu poliţiştii, să anunţe anchetatorii dacă îşi schimbă locuinţa, să nu ia legătura cu celelalte persoane cercetate sau suspectate în cauză, să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme.

De asemenea, în acelaşi dosar au fost emise ordonanţe de reţinere pe numele a patru persoane cercetate în acest dosar, între care Marcel Mihoc, fost consilier judeţean  PSD, actualmente consilier independent, plecat din PSD în baza OUG 55/2004, aşa-numita „ordonanţă a traseiştilor politici”.

Miercuri dimineaţă, procurorii DNA au descins la locuinţa preşedintelui CJ Timiş, Titu Bojin, din comuna Remetea Mare, după care acesta a fost dus la sediul CJ Timiş, unde au fost făcute percheziţii în prezenţa sa. În jurul orei 11, Titu Bojin a fost scos din sediul instituţiei pe care o conduce şi dus la audieri la Bucureşti.

De asemenea, au fost ridicaţi, în baza unor mandate de aducere, şi duşi la audieri la DNA Timişoara, în calitate de suspecţi, 17 primari din Timiş:  primarul oraşului Buziaş, Alger Viorel Ilaş, primarul oraşului Recaş, Paul Teodor, primarul comunei Boldur, Constantin-Cristian Stoi, primarul comunei Parţa, Mihai Petricaş, primarul comunei Otelec, Csaba-Zoltan Szabo, primarul comunei Victor Vlad Delamarina, Ioan Sima. primarul comunei Satchinez, Dan Florin Ion, primarul comunei Beba Veche, Ioan Bohăncanu, primarul comunei Margina, Ionel Costa, primarul oraşului Jimbolia, Darius Adrian Postelnicu, primarul comunei Comloşu Mare, Ovidiu Nicolae Ştefănescu, primarul comunei Chevereşu Mare, Marcel Muia, primarul comunei Cărpiniş, Ioan Sima, primarul comunei Şandra, Luchian Savu, primarul comunei Lovrin, Vasile Graur, primarul comunei Birda, Gheorghe Marius Stoianşi primarul comunei Voiteg, Tudor Nicolae Marinescu.

Tot ieri au fost duşi la audieri consilierul judeţean Marcel Mihoc, Claudiu Ilaş, managerul Muzeului Satului Bănăţean, fiul primarului din Buziaş, Aleg Ilaş, chemat şi el la audieri, Marţian Corneliu Doroş, director în cadrul Direcţiei de Prestări Servicii Timiş, Ervin Luci, director la Administraţia Bazinală a Apelor Banat, Horaţiu Mircea Simion, directorul regional al Direcţiei Regionale Drumuri şi Poduri Timişoara, şi Aurel Costin Purceld, directorul economic al Direcţiei Regionale Drumuri şi Poduri Timişoara, au precizat sursele citate.

Suspiciuni de contracte de achiziţii publice cu dedicaţie

Potrivit unor documente ale procurorilor, Titu Bojin, folosindu-se de funcţia de preşedinte al CJ Timiş şi de poziţia de lider al filialei judeţene a PSD, ar fi identificat Primării din Timiş, conduse de aleşi locali din PSD, cu care George Didilă, prin SC Ecomet West SRL, a încheiat contracte de achiziţii publice, cu atribuire directă. În acest demers, Didilă ar fi fost sprijinit atât de Titu Bojin, cât şi de Marcel Mihoc, consilier judeţean în CJ Timiş, spun procurorii DNA.

Anchetatorii au mai stabilit că, în cazul în care Primăriile care au încheiat contracte cu SC Ecomet West SRL tergiversau plata contractelor încheiate, George Didilă apela tot la Titu Bojin pentru a determina primarii să plătească, cu celeritate, aceste contracte.

Întrucât unele dintre Primăriile care au încheiat astfel de contracte cu SC Ecomet West SRL nu aveau prevăzute în buget fonduri pentru plata produselor achiziţionate, consilierul judeţean Marcel Mihoc ar fi promis, la data încheierii contractelor, alocarea fondurilor necesare cu ocazia rectificărilor bugetare, se mai arată în documentele citate.

În acest sens, în 25 iunie anul acesta s-a convocat şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Timiş, pe ordinea de zi fiind discutat şi Proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetului rectificat al judeţului Timiş pe anul 2014.

Procurorii îl suspectează pe Titu Bojin că direcţiona alocări bugetare din bugetul CJ Timiş către Primării din judeţ, în vederea finanţării contractelor pe care acestea le aveau în derulare cu SC Ecomet West SRL. Sumele de bani obţinute din contracte erau virate în conturile societăţii Ecomet West SRL, administrată de către Marius Didilă, care îl anunţa pe George Didilă, iar acesta îi transmitea lui Titu Bojin şi Marcel Mihoc situaţia încasărilor din contractele încheiate, potrivit aceloraşi documente.

În acest dosar, miercuri dimineaţă au fost făcute percheziţii în Bucureşti şi în 11 judeţe, la sediile a 17 Primării şi la alte instituţii cu care Consiliul Judeţean Timiş ar fi încheiat contracte.

Anchetă extinsă şi la CFR Călători

De asemenea, procurorii DNA au făcut percheziţii la depourile CFR Călători din Bucureşti, Timişoara, Cluj, Braşov, Sibiu, Galaţi, Ploieşti, Arad, Suceava şi Iaşi, în dosarul de corupţie în care sunt vizate mai multe persoane cu funcţii de conducere din instituţii din Timiş, care ar fi încheiat contracte de achiziţii publice, prin atribuire directă, cu SC Ecomet West, în urma intervenţiei preşedintelui CJ Timiş, Titu Bojin, şi a lui Marcel Mihoc, consilier judeţean în CJ Timiş.

Potrivit unor documente ale procurorilor, în toate cazurile, contractele au fost atribuite, la intervenţia lui Teodor Gavriş, fost director Tracţiune din CFR Călători, de către şefii depourilor companiei, firmei Ecomet West SRL, controlată de George Didilă.

După ce îi determina pe şefii depourilor să atribuie contracte firmei lui Didilă, Gavriş făcea demersurile necesare pentru ca subunităţile companiei feroviare să primească fondurile necesare achitării contravalorii produselor achiziţionate, susţin anchetatorii.

Titu Bojin este preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş din anul 2012, după ce anterior a condus, timp de zece ani, Direcţia Apelor Banat. De asemenea, el a fost primar al localităţii Remetea Mare încă din anul 1986. Bojin a fost şi consilier judeţean în CJ Timiş, timp de trei mandate.

Bojin este membru al PSD încă de la formarea PDSR, în 1992, iar din anul 2008 este preşedinte al filialei Timiş a partidului. El este şi membru în Comitetul Executiv Naţional al PSD şi membru în Consiliul Naţional al PSD.

Print Friendly, PDF & Email