Un medic de la Clinica de Chirurgie Vasculară Timişoara cere interzicerea utilizării mănuşilor cu talc în România. Şi a iniţiat o petiţie în acest sens, care va fi trimisă Ministerului Sănătăţii.
„Pudra folosită la mănușile chirurgicale, care poate fi din talc sau amidon, a fost demonstrată ca fiind agent cauzator al mai multor complicații medicale ca: granuloame, vindecare întârziată, risc crescut de infecție, iritație a mâinilor, complicații respiratorii, purtător de alergeni și microorganisme infecțioase și rezultate de laborator eronate”, se arată în motivarea petiţiei „Opriţi utilizarea mănusilor cu talc în România!”, iniţiată de dr. Mircea Popiţiu, de la Clinica de Chirurgie Vasculară Timişoara.
Acesta mai spune că, în timpul operaţiei, pudra este transferată pe mâna purtătorului sau direct pe țesuturile pacientului: „Chiar dacă suprafața exterioară este atent curățată, pudra rămâne pe mănușă și cantități semnificative pot fi regăsite în plăgile pacientului.Pudra poate fi transferată pe piele sau pe membranele mucoase chiar și atunci când se efectuează o consultație de rutină în ambulator.”
Mircea Popiţiu afirmă că se poate produce şi un transfer indirect, atunci când pudra de la mănușă se depune pe stetoscoape, pe manșetele tensiometrelor, pe pansamente, catetere.
Pudra poate amplifica și prelungi procesul inflamator, explică dr. Popiţiu: „Acest lucru poate duce la edemul țesuturilor lezate, pentru procesul de vindecare fiind necesară sinteză suplimentară de fibrină. Inflamația poate întârzia procesul de vindecare și poate agrava cicatricile.
Mircea Popiţiu mai spune că purtarea mănuşilor cu talc poate duce la dezvoltarea de granuloame, la creşterea riscului de infecţii, la complicaţii abdominale, neurologice, cardiovasculare, oftalmologice, ortopedice, de fertilitate sau la complicaţii ale utilizării implanturilor ori la cele de transplant de organe.
Riscuri, susţine medicul, există şi pentru purtător, dat fiind faptul că pudra poate fi iritantă și poate fi purtătoare de microorganisme și alergeni: „Pudra a fost asociată cu afecțiunile respiratorii. Un număr crescut de persoane expuse se confruntă cu afecțiuni ca: astm, pneumonii, dar și alte boli respiratorii.”
Ultimele comentarii