Medic de la Spitalul AKH, din Viena: „Incidenţa cancerului pulmonar la bărbaţii din România, mult peste media mondială”

 Radiografie plamaniIncidenţa cancerul pulmonar la bărbaţii din România este mult peste media mondială, acestă maladie tinzând să devină epidemie din cauza fumatului, obicei care ia o tot mai mare amploare în ţările mai sărace, susţine directorul Diviziei Clinice de Oncologie Medicală la Universitatea de Medicină din Viena.

 

Directorul Diviziei Clinice de Oncologie Medicală la Universitatea de Medicină din Viena – Spitalul General (AKH), Christoph Zielinski, a fost prezent la Bucureşti pentru cea de-a II-a ediţie a Şcolii Internaţionale de Vară în Oncologie, eveniment ce a reunit 31 de speakeri români şi străini, anunţă Mediafax. Christoph Zielinski a numChristoph Zielinskiit cancerul la plămân i ca fiind ucigaşul numărul unu pentru bărbaţi, la ora actuală, adăugând că este pe cale de a deveni ucigaşul numărul unu şi pentru femei. „Cancerul la plămân devine o epidemie din cauza fumatului, cu atât mai mult cu acest obieci ia amploare mai ales în ţările mai puţin dezvoltate”, a mai spus Zielinski.

În România, potrivit statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în 2012 incidenţa cancerului de plămân la bărbaţi este peste media mondială, iar la femei, similară cu cea înregistrată în lume – în 2012, în România, 11.644 de persoane au fost diagnosticate cu cancer la plămâni. În schimb, cancerul col uterin este mai răspândit la noi decât în alte state.

Profesorul Christoph Zielinski a mai spus că, în contextul în care incidenţa cancerului este în creştere, este nevoie de tratamente foarte bune. Acesta a precizat că echipa lui este interesată să identifice în România tineri medici care să lucreze împreună cu cei din Austria.

Întrebată dacă, este o diferenţă între tratamentul oferit pacienţilor cu cancer din Austria şi, respectiv, celor din România, Rodica Anghel, şeful Clinicii de Radioterapie a Institutului Oncologic Fundeni, a spus că nu tratamentul, ci faptul că nu sunt aprobate toate moleculele noi în România face diferenţa.

La rândul lui profesorul Zielinski a explicat că o problemă în ceea ce priveşte tratamentul, şi în Austria, este rambursarea medicamentelor, care sunt foarte scumpe: „Odată ce avem medicamente înregistrate, dar nu şi rambursate, nu ajută prea mult, mai ales acum că sunt foarte scumpe. Dacă costă 4.500 de euro pe an, nu e exagerat, dar dacă costă 4.500 de euro pe lună atunci e o cheltuială şi e dificil pentru pacient. Avem chiar şi medicamente care costă 85.000 de euro. Încercăm să limităm această creştere a cheltuielilor cu medicamente. (…) Nu vedem nicio schimbare de atitudine la companiile farmaceutice, nu vedem o scădere a preţurilor, dimpotrivă.”

Print Friendly, PDF & Email