Tururi ghidate pentru expoziția Oskar Szuhanek, la Muzeul de Artă Timișoara

Foto: Muzeul de Artă Timişoara

Muzeul Național de Artă Timișoara anunță organizarea a două tururi ghidate în expoziția Întoarcerea Prodigioasă. Oskar Szuhanek.

 

Primul tur, organizat în 28 octombrie, de la ora 11, se adresează, cu precădere familiilor numeroase și este realizat de Izabela Andronache, asistentă curatorială în cadrul expoziției Întoarcerea Prodigioasă. Oskar Szuhanek. Al doilea tur ghidat, organizat în 30 octombrie, de la ora 11, îl va avea drept protagonist pe Marko Szuhanek, strănepotul artistului. Acesta este un tur adresat copiilor cu vârste între 9 şi 14 ani. Datorită configurației spațiului expozițional pot fi organizate grupuri de maximum 20 de persoane pentru un tur, iar participarea este gratuită, anunţă organizatorii.

Expoziția, cea mai amplă retrospectivă de până acum a lucrărilor lui Oskar Szuhanek (nîscut în1887, la Tomești – decedat în 1972, la Timișoara) prezintă picturi aflate în patrimoniul  Muzeului Național de Artă Timișoara, dar și din colecții private, oferind o perspectivă realistă a lumii mic-burgheze de la finalul secolului XIX bănățean, precum și imagini reprezentative ale Timișoarei secolului XX prin picturi și desene pe teme clasice, influențate de mediul artei moderne frecventat de artist la academii din Budapesta, Paris sau Roma.

Foto: Muzeul de Artă Timişoara

„Prin colecția de portrete și peisaje putem reface atmosfera socio-culturală a vremii și putem decripta principalele surse ale toleranței și multiculturalismului acestei regiuni aparte în tulburii ani interbelici sau nostalgiile localnicilor în ultimele decenii, marcate de căutarea ferventă a identității autentice a spațiului și oamenilor”, explică reprezentanţii Muzeului de Artă Timişoara.

Expoziția, mai spun ei, „este o bună sursă de valorificare a imaginației și creativității și de (re)cunoaștere a reperelor artistice locale, răspândite în centre culturale ale Europei de reprezentanți precum Oskár Szuhanek. Lucrările expuse sunt peisaje, multe dintre ele cu Timișoara – străzi, piețe, poduri, canalul Bega, parcuri, biserici etc., portrete ale unor personalități (arhitectul Horki, anticarul Kepich, poetul Karoli Endre etc.), ale membrilor familiei (în diferite perioade), autoportretele pictorului sau studiile acestuia din tinerețe.”

Print Friendly, PDF & Email