Tururi ghidate pentru studenți, pe șantierul de la Castelul de Apă

Foto: Primăria Timişoara

Turnul de Apă din Iosefin va fi transformat, peste doi ani, în centru cultural. Până atunci, Primăria Timişoara deschide şantierul pentru a fi vizitat, în tururi ghidate, de studenţi de la Arhitectură, de la Construcții, de la Istorie, dar nu numai. Prima vizită va avea loc săptămâna aceasta.

 

Finalizat în 1914, după un proiect semnat János Lenarduzzi și Richárd Sabathiel, Turnul de Apă din Iosefin – cu cele două rezervoare ale sale –, amplasat pe str. Gh. Barițiu nr. 3, este una dintre cele mai ingenioase construcții de acest gen. Nemaifiind folosit de mai bine de șase decenii în scopul pentru a fost ridicat, turnul a intrat acum într-o nouă etapă, de refacere şi refuncţionalizare anunţă Primăria Timişoara.

La finalul lucrărilor, începute în toamna anului 2021, acesta va fi Centrul Cultural Castelul de Apă şi va deveni unul din punctele de atracție ale cartierului Iosefin și ale Timișoarei.

Proiectul propune realizarea unor intervenții pentru obținerea de spații expoziționale și pentru evenimente culturale. Amenajarea exterioară presupune o rampă de acces către turn și amplasarea unei mici construcții (formată din birou administrativ și grupuri sanitare). Accesul în turn este tratat ca un traseu pentru observarea construcției din exterior și care poate fi folosit ca spațiu expozițional. De asemenea, va fi demolat gardul existent, amenajat terenul cu rampă de acces şi realizate gradene de beton și o copertină. Turnul va avea şi un spațiu multifuncțional neconvențional, pentru evenimente sau activități expoziționale și culturale de interior și exterior, un traseu de parcurgere către punctul de observație, un spațiu de socializare și o cafenea neconvențională un punct de interes pentru o stație vaporetto și un punct de interes în traseul velo existent. Capacitatea maximă a Turnului de Apă este de 70 de persoane.

Foto: Primăria Timişoara

Până lafinalizarea lucrărilor, spun oficialii Primăriei, şantierul de la Turnul de Apă le poate oferi surprize studenților de la Arhitectură, de la Construcții, de la Istorie și nu numai lor: „Cei pasionați de construcțiile industriale și patrimoniul cultural timișorean, precum și de felul în care acestea au reușit să treacă testul timpului, sunt invitați să vină în vizită pe șantier, pentru a afla mai multe despre felul în care a fost ridicat turnul, despre principiile sale de funcționare și despre cât de important a fost el pentru oraș. Tinerii vor putea vedea, de asemenea, cum se desfășoară procesul de restaurare și etapele refuncționalizării monumentului istoric în centru cultural.”

Vizitele pe șantier destinate studenților fac parte din calendarul de activități al proiectului Refuncționalizare imobil pentru Centru Cultural – Turn de Apă, Iosefin, iar cea programată joi, 10 februarie, deschide o serie care se va întinde pe toată durata lucrărilor. Studenții interesați se pot înscrie pentru această primă vizită, completând acest formular. Vor fi grupuri de cel mult 20 de persoane, coordonatorul tururilor fiind inginerul Cornel Farcaș.

Proiectul Refuncționalizare imobil pentru Centru Cultural – Turn de Apă, Iosefin este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului RO-Cultura și este implementat de către Primăria Municipiului Timișoara, în calitate de promotor de proiect, alături de Asociația Prin Banat, în calitate de partener.

Foto: Primăria Timişoara

Valoarea totală a proiectului este de aproape 11 milioane de lei (echivalentul a peste 2,2 milioane de euro) din care 85 la sută, adică mai mult de 7,3 milioane de lei (peste 1,7 milioane de euro) reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă din Granturi SEE. Diferenţa este acoperită din fonduri de la bugetul naţional şi contribuția proprie a promotorului și a partenerului de proiecti. Durata proiectului este de 41 de luni, contractul de finanțare a fost semnat în data de 30 septembrie 2020, data de finalizare a proiectului fiind 29 februarie 2024.

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu 3,3 miliarde de euro, între anii 1994 și 2014, și cu 1,55 miliarde de euro, pentru perioada de finanțare 2014-2021.

Print Friendly, PDF & Email