„Întoarcerea prodigioasă” a lui Oskar Szuhanek, la Muzeul de Artă Timişoara

Muzeul de Artă Timişoara va organiza o amplă retrospectivă a pictorului timișorean Oskar Szuhanek. Operele create de acesta, aflate în patrimoniul Muzeului Național de Artă Timișoara, sunt completate de numeroase picturi și desene din colecții private, o parte din ele fiind prezentate publicului în premieră cu această ocazie.

 

Vernisajul expoziţie, numite Întoarcerea prodigioasă. Oskar Szuhanek, va avea loc sâmbătă, 27 august, la ora 18. Proiectul de cercetare, expunere și promovare este dedicat pictorului timișorean Oskar Szuhanek (născut în 1887 la Tomești – decedat în 1972, la Timișoara) și reprezintă cea mai amplă retrospectivă care i-a fost dedicată acestui artist până în momentul de faţă.

Oskar Szuhanek a manifestat de la o vârstă fragedă un interes deosebit pentru desen, pictură și științe umaniste, fiind remarcat de pictorul Iosif Ferenczy. Prin intermediul unei burse de studii oferite de primarul de atunci al Timișoarei, Carol Telbisz, el a studiat la Academia de Arte Frumoase din Budapesta, unde și-a făcut debutul artistic în saloanele academice ale timpului, apoi, susținut de familie, a urmat cursurile Academiei Julian, din Paris, continuându-și formarea prin studii și călătorii în Italia, la Vila Medici, din Roma, prin intermediul Academiei Franceze. În perioada petrecută la Paris a avut prilejul să cunoască importanți artişti europeni, printre aceştia numărându-se Amedeo Modigliani, Pablo Picasso, Fernand Léger, Alfred Wiegmann, Ivan Meštrović, Auguste Rodin, Anatole France sau Max Jacob. Între 1912-1914 Oskar Szuhanek a realizat călătorii de creație în nordul Africii, în Libia, Tunisia, Sicilia, etc., în satele din spațiul transilvănean în 1925, la Balcic și Constanța în 1933, dar și la Baia Mare în 1934, pentru ca apoi să se stabilească în Timișoara, căreia îi va personifica parcurile, monumentele și împrejurimile în a doua parte a vieții sale. În 1914 pictorul a revenit la Timișoara, distingându-se ca una dintre cele mai importante figuri ale artei interbelice bănățene, un portretist desăvârșit. Picturile surprind viața sofisticată a elitei timișorene a vremii.

„Notorietatea pe care o câștigă datorită talentului și prodigiozității ce îi caracterizează opera se datorează și structurii emoționale și comunicative extrovertite, calităților poliglote (vorbea fluent germana, maghiara, româna, franceza, italiana, engleza și spaniola), pasiunii pentru filosofie, literatură și psihologie”, spune curatoarea expoziţiei Andreea Foanene.

Selecție operelor incluse în expoziţie, însoțite de opere inedite, materiale documentare și lucrări foarte timpurii ale artistului, este făcută de Andreea Foanene şi asistenții Izabela Andronache și Alexandru Babuscea.

Teme clasice, adaptate istoriei locale, precum portretul și peisajul, ne dezvăluie realitățile vieții timișorene a secolului XX într-o lumină caldă, a unui artist clasic, care a înțeles arta neoclasică prin formarea academică riguroasă, dar care a savurat cu bucurie lecția impresionismului și a modernității picturii”, mai spune curatoarea expoziţiei.

La vernisaj, intrarea în expoziție este liberă

 

Print Friendly, PDF & Email