La Timişoara poate fi văzută o expoziţie de scaune extrase din autovehicule implicate în accidente rutiere. Scaune care sunt „supravieţuitorii” unor accidente, în timp ce şoferii au fost victimele cu sfârşit tragic.
Campania „Supravieţuitorii – Trişezi centura, păcăleşti viaţa”, desfăşurată de Poliţia Română, pentru conştientizarea importanţei purtării centurii de siguranţă în trafic, a ajuns la Timişoara. Aceasta este un manifest pentru conștientizarea unui fenomen de amploare, cu consecințe grave în România: nepurtarea centurii de siguranță, care ucide anual sute de români.
În cadrul acestei campanii este organizată o expoziţie urbană inedită, de scaune extrase din autovehicule implicate în accidente rutiere. La Timişoara, aceasta poată fi văzută în perioada 16 – 22 august, pe strada Alba Iulia, colţ cu Piaţa Libertăţii. Toate aceste scaune sunt „supravieţuitorii” unor accidente, în timp ce şoferii au fost victimele cu sfârşit tragic.
Cei care vor să asculte povestea accidentului la care a fost „martor” scaunul prezent în expoziţie o poate face scanând un cod.
„Domnul Mihai, cum îi spuneau toți apropiații, avea multe afaceri. Toată ziua umbla cu mașina pe la diferiți parteneri. Era mereu îmbrăcat la patru ace și vorbea la telefon, conectat prin boxele mașinii. Era bine echipat. La fel și mașina. Mașină mare, airbaguri performante. Da, era o mașină solidă în care nimeni nu purta centura. Toți mizau pe robustețea mașinii și pe abilitățile lui Mihai, șofer cu zeci de mii de km la bord. Până într-o zi… când am intrat într-o depășire. Ne-am trezit brusc cu o altă mașină care venea din sens opus. Mihai a evitat-o, trăgând stânga de volan și am intrat într-o casă. În direcția aia s-a dus și Mihai. Și nu s-a mai întors”, „povesteşte” scaunul extras din epava unui bolid de lux, implicat într-un accident în Giurgiu.
„Știi? Tot ce îmi doresc este să fi fost eu în locul lui Cristi și al fratelui său. Erau tineri, frumoși și plini de viață. Cristi se mutase de curând în București și, la final de săptămână, mergea acasă să îl ia pe Vali, din Alexandria. Petreceau cam toate weekend-urile împreună. Anul trecut, într-o duminică spre luni, Cristi îl ducea pe Vali înapoi la părinți. Amândoi erau destul de obosiți. Dar era bine. Traficul nu era deloc aglomerat. Cristi i-a și spus lui Vali: «Se merge țeavă, stai chill! Trage-ți centura prin spate și stai relaxat». La un moment dat, am văzut cum ieșim încet de pe șosea. Nu înțelegeam! Îmi venea să strig la ei, dar cine să mă audă? Am intrat într-un gard de beton și acolo am rămas toți. Mai puțin eu”, „îşi aminteşte” un alt scaun, extras din epava unui automobil tip coupe, implicat într-un accident pe DN 6 (Bucureşti – Alexandria).
Expoziţia este parte a campaniei „Supravieţuitorii – Trişezi centura, păcăleşti viaţa”, derulată de Poliţia Română, prin Direcţia Rutieră, în parteneriat cu Mercury 360 Communications SRL, are ca scop conştientizare populaţiei în privinţa importanţei purtării centurii de siguranţă în trafic.
„Multe dintre victimele accidentelor rutiere din România nu purtau centura de siguranţă. O practică foarte utilizată este cea a «păcălirii» centurii de siguranţă. De multe ori, conducătorului auto sau pasagerilor le este mai uşor să oprească avertismentul sonor care semnalizează nepurtarea centurii, cuplând centura «peste scaun», prin faţă sau spatele acestuia sau folosind un dispozitiv similar cu centura (denumit şi «adaptor de centura de siguranţă falsă»)”, spun reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Timiş.
Aceştia amintesc că centura de siguranţă te protejează, dar atunci când şoferul sau pasagerul ia decizia de a poziţiona centura de siguranţă peste scaun, practic renunţă la protecţie. Şi avertizează: „Cuplează corect centura de siguranţă pentru a te asigura că toate şansele de supravieţuire în cazul unui accident sunt ale tale, nu ale scaunului!”
Ultimele comentarii