Senatorul PNL Ben-Oni Ardelean anunţă că realizarea Muzeului Revoluției ar urma să fie asumată integral de Ministerul Culturii, pentru acest proiect fiind disponibilă suma de trei milioane de euro. Acesta mai spuen că este luată în calcul posibilitatea unei colaborări cu Asociația Memorialul Revoluției, din Timişoara.
Un proiect care va fi asumat integral de Ministerul Culturii
Proiectul care vizează realizarea, la Timișoara, a unui Muzeu al Revoluției ar avea la dispoziție, în vederea materializării sale, fonduri în valoare de trei milioane de euro, anunţă senatorul liberal Ben-Oni Ardelean. Finanțarea ar putea fi obținută de către Ministerul Culturii, fiind vorba despre un obiectiv de interes național, a mai explicat acesta. Sursa de finanțare ar proveni dintr-o deschidere financiară, rezultat al unor acorduri internaționale și urmare a îndeplinirii, de către beneficiar, a unui anume set de criterii. „Ministerul Culturii beneficiază, pe baza unor agreement-uri internaţionale, de anumite fonduri, gen fondurile norvegiene, fonduri UNESCO, de deschideri financiare pe anumite proiecte foarte precise, care trebuie să îndeplinească anumite criterii. Există o astfel de deschidere”, a informat Ben-Oni Ardelean. Acesta a precizat și că decizia favorabilă finanțării acestui obiectiv a fost luată în ianuarie 2014.
Problema care ar trebui soluționată, însă, în primă instanță, declară el, ar fi identificarea unui teren pe care să se poată construi un imobil sau a unei clădiri care să corespundă exigențelor pe care le impune realizarea unui astfel de obiectiv. Asupra viitorului amplasament trebuie tranșat cu reprezentanții Ministerului Culturii, care va fi instituția ce va asigura cordonarea și implementarea proiectului în sine.
Discuțiile pe tema realizării unui Muzeu al Revoluției la Timișoara au trenat vreme îndelungată, unul dintre motivele invocate fiind, potrivit declarațiilor senatorului PNL, atitudinea ostilă manifestată față de Timișoara și față de proiectele acesteia de către fostul ministru al Culturii Kelemen Hunor. Ben-Oni Ardelean spune că a purtat recent discuții cu ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu, și cu secretarul general al Ministerului Culturii, care și-ar fi manifestat deschiderea față de realizarea proiectului, fiind necesar, în prealabil, să se convină asupra unui imobil sau asupra unei proprietăți care să aparțină Ministerului Culturii, unde să se poată realiza investiția. „Proiectul a cunoscut un oarecare blocaj din cauza ministrului din perioada respectivă, care avea o problemă cu Timișoara. Am găsit deschidere la ministrul Culturii și a înțeles că acest muzeu nu este doar al timișorenilor, ci este unul pentru România”, declară senatorul liberal. Menţionând că există susținere pentru realizarea acestui obiectiv și din partea Prefecturii Timiș și a Consiliului Județean Timiș, întrucât „nu este o chestiune partinică, ci un obiectiv de interes național”.
Ben-Oni Ardelean nu exclude posibilitatea unei colaborări cu reprezentanții Asociației Memorialul Revoluției 16 – 22 Decembrie 1989, în vederea realizării Muzeului Revoluției în imobilul care găzduiește în acest moment Memorialul. Imobilul, trecut de Ministerul Apărării în patrimoniul Ministerului Culturii, ar corespunde exigențelor pe care le-ar impune realizarea unui Muzeu al Revoluției, apreciază senatorul liberal. „Există două variante: o colaborare cu acest ONG de utilitate publică, pentru a folosi această clădire, care este extrem de generoasă și îndeplineşte foarte multe condiţii necesare unui astfel de muzeu, sau o altă locaţie extrem de centrală care aparţine primăriei”, declară Ben-Oni Ardelean. Precizând că posibila alternativă ar putea fi reprezentată de o clădire care aparține Primăriei Timișoara și care este situată în apropierea Primăriei vechi. Senatorul liberal a refuzat, însă, să ofere detalii asupra localizării exacte a acestui imobil, informând doar că se află în etapa în care caută soluții împreună cu edilul Nicolae Robu.
O inițiativă care se suprapune peste un proiect deja existent
Ideea realizării unui Muzeu la Revoluției la Timișoara a fost vehiculată public de senatorul PNL Ben-Oni Ardelean încă din toamna lui 2012. Atunci, acesta aducea în discuție posibilitatea realizării unui Muzeu al Revoluției, la Timișoara, după un model similar Muzeului Holocaustului.
„Cred că Timișoara este un brand internațional al luptei pentru demnitate şi libertate. Un asemenea proiect ar însemna mult pentru turism şi pentru valorificarea culturii”, argumenta atunci Ben-Oni Ardelean.
Solicitat atunci de TIMPOLIS să își exprime opinia referitoare la intenția formulată de Ben-Oni Ardelean, președintele Asociației Memorialul Revoluției, Traian Orban, s-a abținut să comenteze pe această temă.
În vreme ce președintele Asociației „21 Decembrie 1989”, Teodor Mărieș, care candida în acel moment, pe listele Forței Civice, pentru Senat, dezaproba utilizarea acestui subiect ca temă de campanie electorală, întrucât, argumenta, se şterg astfel cu buretele anii de eforturi ai echipei actualului Memorial al Revoluţiei. “Iniţiativa acestuia este o palmă dată peste obrazul celor care şi-au dedicat ultimii 23 de ani pentru construcția şi menţinerea Memorialului Revoluţiei. Timișoara nu are nevoie de încă un muzeu al Revoluţiei, ci de o memorie comună anticomunistă. Memorialul Revoluţiei este un bun naţional şi nu un pretext de propagandă ieftină”, a mai opinat atunci Teodor Mărieș.
Ultimele comentarii